Alcoholvrije wijn waarom niet? De 5 beste wijnen 2024 (FAQ)

In onze wereld waar gezondheid en welzijn steeds belangrijker worden, ondergaat ook de wereld van wijnen een opmerkelijke transformatie. De traditionele opvattingen over wijnconsumptie worden uitgedaagd door een groeiende trends zoals vegan wijn en alcoholvrije wijnen. Of je nu een bewuste consument bent die graag een gezonde levensstijl omarmt of simpelweg op zoek bent naar een verfrissend drankje zonder de bijwerkingen van alcohol, alcoholvrije wijnen winnen aan populariteit en verdienen een plekje op tafel.

Op deze pagina vind je meer informatie over Alcoholvrije wijn, zoals de meest gestelde vragen maar ook vind je een top 5 met de lekkerste alcoholvrije wijnen van dit moment.

Wat is een alcoholvrije wijn?

Alcoholvrije wijn, zoals de naam suggereert, is een type wijn waarvan het alcoholgehalte tot een zeer laag niveau is verminderd, meestal tot minder dan 0,5% alcohol per volume. In sommige gevallen wordt de alcohol zelfs volledig verwijderd. Deze wijnen worden gemaakt om de smaak en ervaring van traditionele wijn te behouden, maar zonder de effecten van alcohol.


Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Het proces van het maken van alcoholvrije wijn omvat specifieke methoden om de alcohol te verwijderen of te verminderen, terwijl de smaak en aroma’s van de wijn behouden moeten blijven. Hier zijn de belangrijkste stappen in het productieproces van alcoholvrije wijn:

 • Oogst en persing: Het proces begint met het oogsten van rijpe druiven, net als bij de productie van traditionele wijn. Deze druiven worden vervolgens geperst om most te verkrijgen, dat een mengsel van sap, schillen, zaden en pulp is.
 • Gisting: In tegenstelling tot traditionele wijn, waarbij de gisting plaatsvindt met de natuurlijke suikers in de druiven die worden omgezet in alcohol, wordt bij alcoholvrije wijn de gisting gestopt voordat al het suiker is omgezet. Dit kan worden bereikt door de fermentatie vroegtijdig te onderbreken of door koeling om de activiteit van gist te verminderen.
 • Alcoholverwijdering: Er zijn verschillende methoden om alcohol te verwijderen uit de wijn:
  • Verdamping: Alcohol kan worden verwijderd door de wijn zachtjes te verwarmen, waarbij de alcohol verdampt. Deze methode wordt uitgevoerd bij lage temperaturen om de delicate smaken van de wijn te behouden.
  • Omgekeerde osmose: Hierbij wordt de wijn door een speciaal membraan gepompt, waarbij water en alcohol worden gescheiden van de andere componenten van de wijn. Vervolgens wordt het alcohol-watermengsel verder behandeld om de alcohol te verwijderen.
  • Distillatie: Een andere methode omvat het distilleren van de wijn om de alcohol te scheiden. Dit kan echter de smaak van de wijn beïnvloeden, dus het wordt zorgvuldig toegepast.
 • Aanvullende behandelingen: Na het verwijderen van de alcohol kunnen aanvullende behandelingen worden toegepast om de smaak, het aroma en de structuur van de wijn te verbeteren. Dit kan onder meer het toevoegen van natuurlijke aroma’s zijn of het aanpassen van de zuurgraad.
 • Filtering en stabilisatie: De wijn wordt gefilterd om eventuele overgebleven deeltjes te verwijderen en vervolgens gestabiliseerd om te voorkomen dat het na verloop van tijd verandert of oxideert.

Door deze zorgvuldige processen kunnen producenten alcoholvrije wijnen creëren die zowel de karakteristieke smaken van traditionele wijn behouden als voldoen aan de vereisten voor een laag of geen alcoholgehalte.


Smaakt de alcoholvrije wijn nu heel anders?

Over het algemeen is het doel van de productie van alcoholvrije wijn om de smaak zo dicht mogelijk bij die van traditionele wijn te houden. Er zijn echter enkele nuances die kunnen variëren tussen alcoholvrije en traditionele wijnen.

 • Fruitige en bloemige tonen: Alcoholvrije wijnen behouden vaak de fruitige en bloemige tonen die kenmerkend zijn voor traditionele wijnen. Dit komt doordat de productieprocessen gericht zijn op het behouden van de aromatische eigenschappen van de druiven.
 • Zuurgraad: Soms kan de zuurgraad van alcoholvrije wijn anders aanvoelen dan die van traditionele wijn. Producenten passen echter vaak de zuurgraad aan om de algehele balans te behouden.
 • Body en structuur: Traditionele wijnen hebben soms een bepaalde ‘body’ of mondgevoel die afkomstig is van de aanwezigheid van alcohol. Bij alcoholvrije wijnen kan dit aspect anders aanvoelen, maar producenten proberen dit te compenseren door de textuur en structuur van de wijn te verbeteren.
 • Afdronk: De afdronk van alcoholvrije wijn kan anders zijn dan die van traditionele wijn. Sommige mensen merken op dat de afdronk korter is of dat er subtiele verschillen zijn in de nasmaak.
 • Variatie tussen merken en soorten: Zoals bij traditionele wijnen, kunnen smaakverschillen optreden tussen verschillende merken en soorten alcoholvrije wijnen. De kwaliteit en het vakmanschap van de producent spelen hierbij een belangrijke rol.

Al met al proberen producenten van alcoholvrije wijn voortdurend hun technieken te verbeteren om de smaak zo authentiek mogelijk te houden. Het is echter belangrijk om te onthouden dat persoonlijke smaakvoorkeuren sterk kunnen variëren, en wat voor de een als een merkbaar verschil kan worden ervaren, kan voor een ander nauwelijks waarneembaar zijn. Het is de moeite waard om verschillende merken en variëteiten van alcoholvrije wijn te proberen om degene te vinden die het beste aan je smaakverwachtingen voldoet.


Is alcoholvrije wijn gezond?

Alcoholvrije wijn wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor traditionele wijn, maar het is belangrijk om te begrijpen dat “gezondheid” subjectief is en afhangt van individuele gezondheidsdoelen en behoeften. Hier zijn enkele overwegingen met betrekking tot de gezondheidsaspecten van alcoholvrije wijn:

Alcoholvrije wijn bevat, zoals de naam al aangeeft, weinig tot geen alcohol. Het vermijden van alcohol kan gunstig zijn voor mensen die om gezondheidsredenen geen alcohol willen consumeren, zoals zwangere vrouwen, mensen die medicatie gebruiken die niet goed samengaat met alcohol, of degenen die gewoon de effecten van alcohol willen vermijden.

Over het algemeen heeft alcoholvrije wijn een lager caloriegehalte in vergelijking met traditionele wijn, omdat alcohol calorierijk is. Dit kan aantrekkelijk zijn voor mensen die op hun calorie-inname letten.

Net als traditionele wijn kan alcoholvrije wijn antioxidanten bevatten die afkomstig zijn van druiven. Antioxidanten hebben potentiële gezondheidsvoordelen omdat ze vrije radicalen neutraliseren, die schadelijk kunnen zijn voor cellen in het lichaam.

De mate van verwerking van alcoholvrije wijn kan variëren tussen verschillende merken en productiemethoden. Sommige merken gebruiken natuurlijke processen om de alcohol te verwijderen, terwijl andere mogelijk additieven of aanpassingen aan de wijn doen. Het is belangrijk om naar de ingrediëntenlijst te kijken als je specifieke gezondheidsdoelen hebt of bepaalde voedingsstoffen wilt vermijden.

Hoewel alcoholvrije wijn geen risico op een kater met zich meebrengt, is het belangrijk om te onthouden dat matiging altijd cruciaal is. Te veel suikerinname, zelfs van alcoholvrije dranken, kan bijvoorbeeld andere gezondheidsproblemen veroorzaken.


Mag je alcoholvrije wijn drinken als je zwanger bent?

Het drinken van alcoholvrije wijn wordt vaak als veiliger beschouwd dan het drinken van wijn met alcohol tijdens de zwangerschap. Echter, het is belangrijk om op te merken dat zwangere vrouwen voorzichtig moeten zijn, zelfs bij het consumeren van alcoholvrije dranken, omdat er variaties kunnen zijn in de manier waarop alcoholvrije wijn wordt geproduceerd en geformuleerd. Hier zijn enkele overwegingen:

Bij het kiezen van alcoholvrije wijn tijdens de zwangerschap is het verstandig om de ingrediëntenlijst te controleren. Sommige alcoholvrije wijnen kunnen kleine hoeveelheden alcohol bevatten (minder dan 0,5%), dus het is belangrijk om te controleren of de alcohol volledig is verwijderd.

Voor extra zekerheid kunnen zwangere vrouwen ervoor kiezen om dranken te selecteren waarop duidelijk staat vermeld dat ze geen alcohol bevatten of waarvan het alcoholgehalte minder is dan 0,5% (de wettelijke definitie van alcoholvrij in veel landen).


Kun je ook koken met alcoholvrije wijn?

Ja, je kunt zeker koken met alcoholvrije wijn als alternatief voor traditionele wijn. Alcoholvrije wijn behoudt over het algemeen de smaakprofielen van traditionele wijn, en het kan worden gebruikt in verschillende gerechten om smaak en diepgang toe te voegen.

Alcoholvrije wijn is ontworpen om de smaak en aroma’s van traditionele wijn te behouden. Het kan goed werken in gerechten waar de subtiele smaak van wijn een rol speelt, zoals sauzen, stoofschotels, risotto’s en soepen.


Hoelang is alcoholvrije wijn houdbaar?

De houdbaarheid van alcoholvrije wijn verschilt enigszins, maar over het algemeen is het vergelijkbaar met die van traditionele wijn. Hier zijn enkele factoren die de houdbaarheid beïnvloeden:

 • Opslagcondities: Hoe je de alcoholvrije wijn bewaart, is van invloed op de houdbaarheid. Het is het beste om de wijn op een koele, donkere plaats te bewaren, weg van direct zonlicht en grote temperatuurschommelingen.
 • Verpakking: De verpakking kan ook van invloed zijn. Afgesloten flessen zijn meestal de beste keuze, omdat ze de wijn beschermen tegen oxidatie en blootstelling aan lucht.
 • Soort wijn: Het type alcoholvrije wijn kan ook een rol spelen. Sommige variëteiten kunnen gevoeliger zijn voor bederf dan andere.

Over het algemeen kan alcoholvrije wijn enkele maanden tot een paar jaar meegaan als deze op de juiste manier wordt bewaard. Het is echter belangrijk om te weten dat alcoholvrije wijn over het algemeen niet bedoeld is om lang te rijpen, zoals sommige traditionele wijnen. De meeste alcoholvrije wijnen worden gemaakt om relatief jong te worden geconsumeerd.

Om de optimale houdbaarheid te behouden, kun je de volgende richtlijnen volgen:

 • Koele opslag: Bewaar de flessen in een koele, donkere plaats, zoals een kelder of een wijnkoelkast.
 • Liggend of staand: Als de flessen een kurk hebben, is het ideaal om ze liggend op te slaan, zodat de kurk niet uitdroogt. Bij flessen met een schroefdop maakt de positie minder uit.
 • Bewaartermijn: Als algemene richtlijn wordt aanbevolen om alcoholvrije wijn binnen een jaar na aankoop te consumeren. Dit is echter afhankelijk van verschillende factoren, zoals de kwaliteit van de wijn, de opslagcondities en het specifieke product.

Raadpleeg ook altijd de aanbevelingen van de fabrikant op het etiket voor specifieke informatie over de houdbaarheid van de alcoholvrije wijn die je hebt gekocht.


Waar kun je alcoholvrije wijn kopen?

De meeste supermarkten verkopen één of meerder alcoholvrije wijnen. De Jumbo is hier een goed voorbeeld van. Naast wijnen met minder van 0,5 alcohol promillage zijn er ook een aantal 0% alcoholvrije wijnen. De wijnen zijn over het algemeen goedkoop geprijsd en je vind hier wijnen vanaf € 3,99 per stuk.

Buiten de supermarkt kun je uiteraard ook slagen bij de slijterij of online. Steeds meer mensen kiezen voor het gemak en de aantrekkelijke prijzen van de online wijnwinkels. Hieronder vind je een aantal online wijnwinkels die er boven uitspringen als het gaat om goede wijnen, eerlijke prijzen en een mooi assortiment. Bij deze wijnwinkels vind je ook één of meerder zeer goede alcoholvrije wijnen.


De top 5 van de beste alcoholvrije wijnen!

Hieronder vind je een selectie van de beste alcoholvrije wijnen. Al is het altijd lastig met de beste lijstjes omdat het ook vaak om smaak gaat. De wijnen zijn iedergeval op kwaliteit gekozen maar welke nu de lekkerste is mag je zelf bepalen.

De wijnen worden uitgebreid beschreven om je een goed beeld te geven van de wijnen, we moeten het helaas met een beschrijving doen het online proeven lukt tot op heden nog niet.

Lussory Premium Merlot Alcoholvrij

Genieten van een lekker glas wijn, maar dan zonder alcohol? Laat je verrassen door deze soepele, zachte én alcoholvrije rode wijn van 100% Merlot.

Warm donkerrood. Soepel, rond en zacht van smaak met zoete bessen, bramen, kersen en een vleugje vanille. Soepele, zachte alcoholvrije Merlot met body. 0,0% alc (dus ook 100% halal). Nu drinken tot 2025. Lekker bij tapa’s, gegrild vlees, gegrilde groenten en rijpe harde kazen.


Aldea Tempranillo alcoholvrije rode wijn

Spaanse volle rode wijn zonder alcohol afkomstig van Tempranillo druif. De wijn heeft een aantrekkelijke rode kleur met een beetje violen en een intense essentie van zwarte en rode bessen. De wijn heeft vanille en karamel tonen in de neus. 

Spijs & moment

Serveer deze wijn bij gevogelte (bijvoorbeeld kip) of bij vleesvervangers.


Verdejo alcoholvrij – Aldea

Dat alcoholvrije wijn niet onder doet voor wijn met alcohol bewijst deze verdejo van het Spaanse Aldea. De druiven worden eerst normaal vergist waarna de alcohol wordt verwijderd door middel van de spinning cone techniek.

De witte wijn is helder met een licht stro-gele kleur. Met intense aroma’s en een licht kruidige frisse smaak is dit een heerlijke wijn voor elk moment.


Pierre Zero Sparkling Chardonnay 0%

Een alcoholvrije bubbel met een heldere lichtgele kleur. De wijn heeft een delicate mousse en charmante geuren en smaken van tropisch fruit, perziken, lychees en bloemen. Met een zuiver en puur mondgevoel.

Bij een gezellige lunch, op een feestelijke baby shower of als starter bij de borrel: deze Pierre Zéro is voor allerlei momenten.

Deze wijn is op een natuurlijke manier gemaakt waarna de alcohol aan de wijn is onttrokken met behulp van een zeer moderne centrifuge techniek. Hij is ook halal gecertificeerd.


Eisberg Chardonnay alcoholvrije wijn

Heldere lichtgele kleur. De geur is zeer fruitig en herkenbaar van de Chardonnay druif waar een citrustintje aan zit, met rijp fruit en frisse appeltonen. Hierdoor krijgt de wijn een droog karakter. Een zeer smaakvolle en plezierige wijn.

Spijs en moment

Een mooie alcoholvrije Chardonnay voor bij een vis of kipgerecht. Ook bij de borrel een goed alcoholvrij alternatief.

De Eisberg-druiven worden door de wijnmakers geselecteerd op hun vermogen om het oorspronkelijke karakter en de ware smaak van de druivensoort te behouden. De alcohol wordt verwijderd met behulp van één van ’s werelds meest geavanceerde technieken, nadat de wijn gemaakt is.De Wijngoeroe

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *