Alles wat je wil en moet weten over Honing 2024

Honing is een prachtig en lekker natuurlijk product dat je tegenwoordig eenvoudig kunt kopen. Naast supermarkten heb ook delicatesse zaken, reformwinkels, biologische winkels honing te koop. Ook kun je op verschillende plekken honing aan de weg kopen of op markten. Uiteraard kun je net zoals als bijna alle andere producten ook online honing kopen. Bol.com heeft bijvoorbeeld een exclusief en mooi aanbod.

Op deze pagina vind je alles wat je over honig moet weten. Naast veel informatie vind je hier ook diverse producten die met honing te maken hebben en de lekkerste en beste honing tips.

KokenKoken

Wat is honing?

Honing is een zoete, stroperige substantie die wordt geproduceerd door bijen uit nectar, die ze verzamelen van bloemen en vervolgens verwerken in hun bijenkorven. Honing wordt vaak gebruikt als zoetstof in voeding en dranken vanwege zijn aangename smaak.

Het is een veelzijdig ingrediënt dat in tal van gerechten en dranken kan worden gebruikt, variërend van thee en gebak tot marinades en sauzen.


Is Honing gezond?


Honing wordt vaak beschouwd als een natuurlijke zoetstof en heeft enkele potentiële gezondheidsvoordelen. Het is echter belangrijk op te merken dat hoewel honing bepaalde voedingsstoffen en bioactieve stoffen bevat, het ook calorieën levert in de vorm van suikers, voornamelijk fructose en glucose. De gezondheidseffecten van honing zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit en herkomst van de honing, de hoeveelheid die wordt geconsumeerd en de individuele gezondheidstoestand. Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Voedingsstoffen: Honing bevat kleine hoeveelheden vitamines, mineralen, antioxidanten en enzymen. Het kan daarom bijdragen aan de inname van bepaalde voedingsstoffen.
 • Antioxidanten: Honing bevat antioxidanten, zoals flavonoïden, die kunnen helpen om vrije radicalen te bestrijden en het lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress.
 • Mogelijke helende eigenschappen: Honing staat bekend om zijn antibacteriële eigenschappen en kan worden gebruikt voor de behandeling van kleine wonden en brandwonden. Medische grade honing wordt soms in de gezondheidszorg gebruikt.
 • Verzachtend bij keelpijn en hoest: Honing kan helpen bij de verlichting van keelpijn en hoest, en wordt vaak gebruikt als huismiddel.

Aan de andere kant moet je voorzichtig zijn met overmatig honinggebruik, omdat het nog steeds suikers bevat en te veel suikerinname kan leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen, zoals tandbederf. Ook kan honing besmet zijn met sporen van de bacterie Clostridium botulinum, die schadelijk kan zijn voor zuigelingen. Het is echter belangrijk om het niet aan baby’s jonger dan 1 jaar te geven vanwege het risico op botulisme.

Over het algemeen kan matig gebruik van honing als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet gezond zijn, maar het is belangrijk om de inname te beperken en te zorgen voor een gevarieerde voeding. Als je specifieke gezondheidsvragen hebt of als je honing wilt gebruiken als onderdeel van een behandeling, is het raadzaam om advies in te winnen bij een zorgprofessional.


Is Honing Vegan?

Honing wordt over het algemeen niet als veganistisch beschouwd, omdat het door bijen wordt geproduceerd en geoogst. Bijen verzamelen nectar van bloemen en zetten deze om in honing in hun bijenkorven. De honingoogst kan een proces omvatten waarbij bijenkorven worden geopend en honing wordt verwijderd, wat invloed kan hebben op het welzijn van de bijen.

Veganisme is een levensstijl die inhoudt dat men producten vermijdt die afkomstig zijn van dieren of die op enigerlei wijze dierenexploitatie impliceren. Aangezien bijen een rol spelen in de productie van honing, beschouwen veganisten honing vaak als niet-veganistisch, omdat het betrokken is bij de exploitatie van bijen.

In plaats van honing kiezen veganisten vaak voor alternatieven zoals ahornsiroop, agavesiroop, rijstsiroop of andere plantaardige zoetstoffen die geen bijenexploitatie betrekken. Het is belangrijk op te merken dat de opvattingen over veganisme kunnen variëren, en sommige veganisten kunnen strenger zijn in hun interpretatie van wat wel en niet veganistisch is.

Hieronder vind je een aantal Ahorn- en Agavesiropen dat een goed alternatief kan zijn voor honing als je vegan bent bijvoorbeeld.


Welke Honing versuikerd niet?

Honing is een natuurlijk product en het is normaal dat het in de loop van de tijd kristalliseert of versuikert. De snelheid waarmee honing versuikert, hangt af van verschillende factoren, waaronder de samenstelling van de honing en de temperatuur waarbij deze wordt bewaard. Sommige honingsoorten hebben de neiging om sneller te kristalliseren dan andere.

Over het algemeen zijn rauwe, onbewerkte honingsoorten meer geneigd om te kristalliseren dan bewerkte, gepasteuriseerde honing. Honing die in de winkel wordt verkocht, ondergaat vaak een pasteurisatieproces om het langer vloeibaar te houden, maar dit proces kan ook sommige van de natuurlijke voordelen van honing verminderen.

Als je wilt voorkomen dat honing versuikert, kun je overwegen om de honing op een warme plaats te bewaren, bij voorkeur bij een temperatuur tussen 70°F en 80°F (ongeveer 21°C tot 27°C). Het bewaren van honing in de koelkast kan de kristallisatie vertragen, maar het kan de honing ook te hard maken, dus dit is niet de aanbevolen bewaarplaats.

Houd er rekening mee dat het kristalliseren van honing geen teken is van bederf. Je kunt gekristalliseerde honing weer vloeibaar maken door de pot in een pan met warm water te plaatsen en de honing zachtjes te verwarmen. Zorg ervoor dat het water niet te heet wordt om de honing niet te oververhitten, omdat dit de kwaliteit kan aantasten. Het is belangrijk om honing langzaam en voorzichtig op te warmen.


Waarom moet je honing roeren?

Honing heeft de neiging om na verloop van tijd te kristalliseren, wat betekent dat het van een vloeibare toestand naar een meer vaste toestand overgaat, vergelijkbaar met suikerkristallen die zich vormen.

Door honing te roeren, kun je het weer vloeibaar maken als het is gekristalliseerd. Dit kan handig zijn als je de voorkeur geeft aan vloeibare honing voor bepaalde toepassingen, zoals het toevoegen aan thee of het gieten over voedsel.

Mensen roeren honing ook om volgende redenen:

 • Consistente textuur: Roeren helpt de honing een gelijkmatige textuur te geven, zodat het gemakkelijker te gebruiken is. Sommige mensen houden niet van de korrelige textuur van gekristalliseerde honing.
 • Verbeteren van de smeerbaarheid: Door honing te roeren, kun je het gemakkelijker smeren op bijvoorbeeld brood of toast.

Het is belangrijk om honing voorzichtig te roeren om te voorkomen dat er luchtbellen worden ingesloten, wat de kristallisatie kan versnellen. Overmatig roeren kan ook de natuurlijke enzymen en antioxidanten in honing aantasten. Het beste is om honing zachtjes te roeren en niet te veel lucht in te brengen. Onthoud dat gekristalliseerde honing veilig is om te consumeren en nog steeds dezelfde voedingswaarde heeft als vloeibare honing.

hieronder vind je een aantal zeer geschikte honing lepels om je honing mee te verdelen en te roeren!


Waar kun jij je honing allemaal in gebruiken?

Honing is een veelzijdig ingrediënt dat op tal van manieren kan worden gebruikt in de keuken en daarbuiten. Hier zijn enkele toepassingen van honing:

 • Zoetstof: Honing kan worden gebruikt als een natuurlijke zoetstof in dranken zoals thee, koffie en warme melk. Het kan ook worden gebruikt in plaats van suiker in recepten voor zoete gerechten, zoals gebak, koekjes, havermout, pannenkoeken, yoghurt en desserts.
 • Marinades en dressings: Honing kan worden gebruikt in marinades voor vlees en groenten, waardoor ze een heerlijke zoete en kleverige glazuur krijgen. Het is ook een geweldig ingrediënt voor het maken van zelfgemaakte saladedressings.
 • Broodbeleg: Smeer honing op brood, toast, of crackers en combineer het met boter, kaas of noten voor een smakelijk broodbeleg.
 • Gezichtsmaskers en huidverzorging: Honing kan worden gebruikt in zelfgemaakte gezichtsmaskers en huidverzorgingsproducten vanwege zijn hydraterende en antibacteriële eigenschappen.
 • Wondverzorging: Honing heeft antibacteriële eigenschappen en wordt soms gebruikt als natuurlijk middel voor de behandeling van kleine snijwonden en brandwonden.

Welke honing is het beste?

Het is moeilijk te zeggen welke honing het beste is omdat dit van veel elementen en zaken afhankelijk is en qua smaak is het ook beleving en kan dit voor ieder weer anders zijn.

Er zijn echter enkele honingsoorten die over het algemeen als hoogwaardig en zeer gewaardeerd worden beschouwd. Hier zijn enkele van die honingsoorten:

Manukahoning: Manukahoning is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en wordt gewaardeerd om zijn unieke antibacteriële eigenschappen. Het heeft een sterke smaak en wordt vaak gebruikt om gezondheidsredenen.


Acaciahoning: Acaciahoning is mild van smaak en heeft een lichte, heldere kleur. Het is populair als zoetstof en wordt vaak gebruikt in thee.


Lavendelhoning: Lavendelhoning heeft een subtiele, bloemige smaak en een aangename geur. Het wordt vaak gebruikt in bakrecepten en om thee te zoeten.


Kastanjehoning: Kastanjehoning heeft een diepe, rijke smaak en kan variëren van donker tot lichtbruin. Het is populair in sommige mediterrane gerechten.


Oranjebloesemhoning: Oranjebloesemhoning heeft een lichte, bloemige smaak met een vleugje citrus. Het is ideaal voor gebruik in desserts en gebak.

Boekweithoning: Boekweithoning heeft een sterkere, nootachtige smaak en een donkere kleur. Het is populair in pannenkoeken en wafels.

Tijmhoning: Tijmhoning heeft een kruidige, aromatische smaak en wordt vaak gebruikt in mediterrane keuken en bij kazen.


De top 5 met de beste boeken over Honing!

Hieronder vind je de 5 beste boeken op dit moment met honing in de hoofdrol. Om je een goed beeld te geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst.

Honing

Honing biedt naast heerlijke gerechten ook een inkijkje in het bijzondere ambacht van bijentelers en de opmerkelijke wereld van de honingbij. Volg de bij door de seizoenen als verschillende soorten bloemen bloeien. Lees hoe de beste honing wordt gemaakt en waarom de honing van een enkele plantensoort van een kleinschalige imker de ultieme smaakuiting van een streek is, zoals dat ook geldt voor de beste wijn, extra vierge olijfolie, koffie en chocolade.

Honing heeft generaties koks geïnspireerd tot het bedenken van gerechten. Maak kennis met een nieuwe kijk op bekende gerechten en geliefde traditionele en moderne schotels. Geniet van 80 zoete en hartige gerechten die de magie van koken met honing vieren. Van taco’s met lamsvlees, chipotle en honing tot abrikozenbolletjes met honing en saffraan: de recepten in dit boek zijn eenvoudig en goed door de thuiskok te bereiden.


Honing

De honingbij bestaat al langer dan de mens. Dat weten we dankzij 150 miljoen jaar oude fossiele vondsten. Sinds mensenheugenis gebruikt de mens dit natuurproduct om zich te voeden, genezen, reinigen en beschermen. Het is alom bekend dat de prehistorische mens de zon vereerde als de goddelijke schenker en voeder van het leven. Wie van ons weet echter dat de Babyloniërs en Assyriërs honing gebruikten tijdens hun rituelen?

Honing geniet nog dezelfde populariteit als vroeger en er wordt veel waarde aan toegekend vanwege de deskundige wijze waarop de honingbij honing maakt.Eeuwenlang was honing een basisproduct voor de mensen, met niet alleen culinaire maar ook medicinale toepassingen.

Dit boek gaat dieper in op de productie van honing, beschrijft de geschiedenis van de toepassingen ervan en bevat hoofdstukken met recepten voor gerechten, gezondheidsmiddeltjes en schoonheidsbehandelingen.


Het vloeibaar goud dat honing heet

Het vloeibaar goud dat honing heet…wat is daar veel over te vertellen!

Het begint natuurlijk bij de bloem en de bij. In de Oudheid was honing de godenspijs. Maar de mens wist al gauw de honing voor zichzelf toe te passen. Ook nu nog maken we er graag gebruik van, ter ondersteuning van onze gezondheid, als schoonheidsmiddel, en vooral… in de keuken. Dit boek bevat tientallen recepten, voor zowel verrassende hartige gerechten met honing, als verleidelijke zoetigheden…

Met een unieke collectie oude prenten, nostalgische plaatjes en briljante receptenfoto’s.


Honing

Wist je dat er zowel zwarte als witte honing bestaat? Dat vele sporters zweren bij honing als belangrijke energieleverancier? Waar komt het woord ‘honeymoon’ vandaan? Welke impact hebben bijen op ons voedsel? En hoe kun je kwaaltjes met honing bestrijden?
In Honing. Een en al natuur vind je echt álles over deze heerlijke delicatesse. Van beroemde bijenhouders en honingbier tot bijenweides en honingmassages.

Honing is een waar geschenk van de natuur: het wordt gebruikt als geneesmiddel en verzorgingsproduct en is bovendien onmisbaar in de keuken. Laat je verrassen door de vele kwaliteiten van honing en ontdek boeiende weetjes over bijen en over het maken en gebruiken van honing.

Journaliste Karin Swiers en fotograaf Hans Westerling brachten een bezoek aan imkers, bijenmusea, en honingproducenten. In zes thema’s – eten, bewegen, werken, liefhebben, verzorgen en koken – brengen ze de zoete wereld van honing naar je toe.


De smaak van honing

De smaak van honing is het eerste en meest uitgebreide boek over koken met honing, met meer dan 200 verrukkelijke recepten.
Elisabeth de Lestrieux verzamelde voor dit boek honing uit de hele wereld, van Australie tot Mexico, van Egypte tot India.
Schitterende bloemenpracht verrukt niet alleen onze ogen, maar vormt tevens de basis voor een geurige aroma in tal van smaken.


De bijenstichting


De Bijenstichting is een Nederlandse non-profitorganisatie die zich inzet voor het behoud van bijen en andere bestuivende insecten. De stichting heeft als missie om de leefomstandigheden van bijen en andere bestuivers te verbeteren en de bewustwording over het belang van bijen voor de natuur en voedselproductie te vergroten.

Enkele van de belangrijkste doelstellingen en activiteiten van de Bijenstichting zijn onder andere:

 • Bijenbescherming: De stichting zet zich actief in voor de bescherming van bijen en hun leefomgeving. Ze werken aan projecten en campagnes om de bijenpopulaties te ondersteunen en de bedreigingen voor bijen, zoals pesticiden en habitatverlies, aan te pakken.
 • Onderwijs en bewustwording: De Bijenstichting verzorgt educatieve programma’s en voorlichtingsmateriaal om mensen bewust te maken van de rol van bijen in de bestuiving van gewassen en de noodzaak van bijenbescherming.
 • Samenwerking met partners: De stichting werkt samen met andere organisaties, imkers, boeren en de overheid om gezamenlijk bijenbeschermingsinitiatieven te bevorderen.
 • Bijvriendelijke initiatieven: Ze moedigen het aanleggen van bijvriendelijke tuinen en het gebruik van bijvriendelijke landbouwpraktijken aan.
 • Onderzoek: De Bijenstichting ondersteunt onderzoek naar bijen en bestuivers om beter te begrijpen welke maatregelen nodig zijn om hun overleving te waarborgen.

Het behoud van bijen is van cruciaal belang voor de wereldwijde voedselproductie en de biodiversiteit, omdat bijen een belangrijke rol spelen bij het bestuiven van veel gewassen. De inspanningen van organisaties zoals de Bijenstichting zijn essentieel om de achteruitgang van bijenpopulaties tegen te gaan en ervoor te zorgen dat onze ecosystemen gezond blijven.


KokenKoken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *