Welke blauwaderkaas is mild en het lekkerst van smaak 2024 FAQ

Blauwaderkazen ook wel vaak blauwe kazen of blauwe schimmelkazen genoemd, je bent er een liefhebber van of je vind het verschrikkelijk. Het is gelukkig wel een kaas die je kunt leren eten en om te beginnen kun je het beste kiezen voor een milde blauwe kaas of te gebruiken als ingrediënt.

Op deze blog lees je alles over de blauwe kazen wat je wil en moet weten. Zoals de geschiedenis, welke kazen mild zijn, het proces van het maken van de blauwaderkaas en nog veel meer.

Wat is een blauwaderkaas?

Blauwaderkaas, ook bekend als schimmelkaas of geaderde kaas, is een categorie kaas die zijn karakteristieke smaak, textuur en uiterlijk verkrijgt door de toevoeging van schimmels, meestal van het geslacht Penicillium. Deze schimmels zorgen voor de ontwikkeling van blauwe aders of strepen in de kaas. De bekendste voorbeelden van blauwaderkazen zijn Roquefort, Gorgonzola, Stilton en Danish Blue.


Waar komt de blauwaderkaas vandaan?

De geschiedenis van blauwaderkaas gaat eeuwen terug en omvat verschillende culturen en regio’s over de hele wereld.

Hoewel er geen specifieke gegevens zijn over het ontstaan van blauwaderkaas, zijn er aanwijzingen dat kaas met schimmelontwikkeling al in de oudheid werd geproduceerd. In veel gevallen was schimmelontwikkeling waarschijnlijk het gevolg van willekeurige besmetting, aangezien kaasmakers nog niet volledig begrepen hoe schimmels te beheersen.

Roquefort wordt beschouwd als een van de oudste blauwaderkazen ter wereld. De legende gaat dat een herder zijn brood en kaas in een grot vergat, terugkeerde en ontdekte dat de kaas was gaan schimmelen. Deze schimmel bleek de oorsprong van de karakteristieke blauwe aders in Roquefort.

In de loop van de tijd verspreidde de productie van blauwaderkazen zich naar andere regio’s en landen, waar lokale varianten werden ontwikkeld. De productiemethoden en de keuze van melkbronnen (schapenmelk, koemelk, etc.) varieerden, wat resulteerde in een breed scala aan blauwaderkazen met verschillende smaakprofielen.

De kaasmakers hebben in de loop van de jaren innovatieve technieken toegepast om de productie van blauwaderkazen te verbeteren. Van gecontroleerde schimmelculturen tot specifieke rijpingsomstandigheden, er is een voortdurende zoektocht naar het perfectioneren van deze unieke kaassoort.


Hoe wordt blauwaderkaas gemaakt?

Het maken van blauwaderkaas omvat specifieke stappen om de gewenste schimmelgroei en karakteristieke smaak te bevorderen. Hoewel de exacte processen kunnen variëren tussen verschillende soorten blauwaderkazen, zijn hier de algemene stappen die betrokken zijn bij de productie:

Melkselectie:

 • De keuze van de melk hangt af van de traditionele methoden en regionale voorkeuren. Blauwaderkazen kunnen worden gemaakt van schapenmelk, koemelk of een mix van verschillende melksoorten.

Coagulatie:

 • De melk wordt gestremd om wrongel te vormen. Dit kan worden bereikt door het toevoegen van stremsel, zuursel, of beide, afhankelijk van het specifieke recept en de gewenste textuur van de kaas.

Snijden van de wrongel:

 • De gevormde wrongel wordt met messen gesneden om de wei vrij te laten komen. De grootte van de gesneden wrongel beïnvloedt de uiteindelijke textuur van de kaas.

Persen:

 • De gesneden wrongel wordt geperst om overtollig vocht te verwijderen en de kaas een compactere structuur te geven.

Zouten:

 • De kaas wordt gezouten, hetzij door droog zouten of door onderdompeling in een zoutoplossing. Het zout draagt niet alleen bij aan de smaak, maar remt ook de groei van ongewenste micro-organismen.

Schimmeltoevoeging:

 • Een cruciale stap in het maken van blauwaderkaas is het toevoegen van schimmels, meestal van het geslacht Penicillium. Dit kan worden gedaan door de kaas te doorboren met naalden die zijn geïmpregneerd met schimmelculturen of door een schimmelcultuur rechtstreeks aan de melk toe te voegen.

Rijping:

 • De kaas wordt overgebracht naar rijpingskamers met gecontroleerde temperatuur en vochtigheid. Gedurende deze periode ontwikkelen zich de karakteristieke blauwe aders en krijgt de kaas zijn specifieke smaak.

Afwerking:

 • Na de rijpingsperiode wordt de kaas klaargemaakt voor consumptie. Dit kan onder meer het afwerken van de buitenkant, snijden en verpakken omvatten.

Het specifieke proces kan variëren afhankelijk van de gewenste kaas en de traditionele methoden van de kaasmaker. Sommige blauwaderkazen worden bijvoorbeeld in grotten gerijpt, terwijl andere in moderne rijpingskamers worden geproduceerd. Het resultaat is een kaas met een kenmerkende smaak, aroma en uiterlijk, waar liefhebbers wereldwijd van genieten.


Is blauwaderkaas glutenvrij en lactose vrij?

Over het algemeen is blauwaderkaas glutenvrij, omdat gluten een eiwit is dat voorkomt in granen zoals tarwe, gerst en rogge, en niet in zuivelproducten zoals kaas. Daarom is blauwaderkaas op zichzelf geen bron van gluten.

Wat betreft lactose, de hoeveelheid lactose in blauwaderkazen kan variëren. Tijdens het kaasbereidingsproces wordt de lactose grotendeels afgebroken door de melkzuurbacteriën die worden gebruikt bij de fermentatie. Hierdoor hebben veel gerijpte kazen, waaronder blauwaderkazen, over het algemeen een lager lactosegehalte dan verse zuivelproducten.

De standaard blauwaderkazen zijn dus wel glutenvrij maar niet lactose vrij.


Is blauwe kaas eten gezond?

Blauwe kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar zoals bij veel voedingsmiddelen, is het belangrijk om het met mate te consumeren. Hier een aantal voordelen en waarschuwingen betreft de blauwe kaas.

Voedingsstoffen: Blauwe kaas bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, fosfor en vitamine B12. Eiwitten en calcium zijn essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke botten en spieren.

Calorieën en vet: Blauwe kaas kan ook redelijk wat calorieën en vet bevatten, vooral als het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Mensen die letten op hun calorie- en vetinname moeten hun consumptie van kaas in het algemeen beperken.

Natriumgehalte: Sommige blauwe kazen kunnen een hoog natriumgehalte hebben, wat van belang is voor mensen die een zoutarm dieet moeten volgen vanwege hypertensie of andere gezondheidsproblemen.

Schimmelallergie: Mensen met een schimmelallergie moeten voorzichtig zijn, omdat de schimmels die in blauwe kaas voorkomen allergische reacties kunnen veroorzaken.

Tijdens de zwangerschap wordt over het algemeen geadviseerd voorzichtig te zijn met het consumeren van bepaalde soorten kaas, waaronder blauwaderkaas. Blauwaderkazen worden vaak gemaakt van rauwe melk, en ze kunnen mogelijk de bacterie Listeria monocytogenes bevatten. Listeria is een bacterie die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, vooral bij zwangere vrouwen, pasgeborenen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem.


Hoe smaakt blauwe kaas?

Blauwaderkaas heeft een kenmerkende smaak die varieert afhankelijk van het specifieke type kaas, de regio van productie en de rijpingsduur. Over het algemeen kan de smaak van blauwaderkaas worden beschreven als:

 • Pittig en Ziltig: Blauwaderkazen hebben vaak een scherpe, pittige smaak. De schimmelculturen die worden toegevoegd, dragen bij aan de complexiteit van de smaak en voegen een ziltige ondertoon toe.
 • Romig en Boterachtig: Afhankelijk van het type blauwaderkaas en de gebruikte melk, kunnen sommige varianten een romige en boterachtige textuur hebben. Dit zorgt voor een aangename mondgevoel.
 • Aards en Scherp: Sommige blauwaderkazen hebben een aardse, bijna nootachtige smaak. De scherpte kan variëren, waarbij sommige kazen een mildere blauwe smaak hebben, terwijl andere zeer uitgesproken en intens zijn.
 • Aders en Textuur: De blauwe aders in de kaas zorgen voor kleine pockets van schimmel, wat resulteert in geconcentreerde smaakgebieden. De textuur van blauwaderkaas kan variëren van romig tot kruimelig, afhankelijk van het type kaas en de rijpingsduur.

Welke blauwe kaas is mild?

Als je op zoek bent naar een milde blauwe kaas, zijn er enkele varianten die bekend staan om hun zachtere smaak in vergelijking met meer uitgesproken blauwaderkazen. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Cambozola: Dit is een Duitse kaas die vaak wordt beschouwd als een kruising tussen camembert en gorgonzola. Het heeft een romige en milde smaak met subtiele blauwe aders.
 • Dolcelatte: Een Italiaanse blauwaderkaas die vaak wordt vergeleken met Gorgonzola, maar over het algemeen als milder wordt beschouwd. Dolcelatte heeft een zachte, romige textuur en een zoetere smaak.
 • Saint Agur: Een Franse blauwaderkaas die bekend staat om zijn romige consistentie en milde, smeerbare textuur. Het heeft een zachte blauwe smaak met minder scherpte.
 • Fourme d’Ambert: Een Franse blauwaderkaas die bekend staat om zijn mildere smaak in vergelijking met sommige andere Franse blauwe kazen zoals Roquefort. Het heeft een romige textuur en een licht pittige smaak.

Houd er rekening mee dat “mild” subjectief is en afhankelijk van persoonlijke smaakvoorkeuren


Hoelang kun je blauwe kaas bewaren? En waar kun je aanzien dat de kaas niet meer goed is?

De houdbaarheid van blauwe kaas kan variëren afhankelijk van het specifieke type kaas, de rijpingsgraad, en de bewaaromstandigheden. Over het algemeen geldt dat blauwe kaas, net als veel andere kaassoorten, goed bewaard kan worden als het op de juiste manier wordt behandeld. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

Gesloten en ongeopend: In de originele, ongeopende verpakking kan blauwe kaas enkele weken tot enkele maanden in de koelkast worden bewaard, afhankelijk van het type kaas.

Geopend: Eenmaal geopend, wordt de houdbaarheid van blauwe kaas korter. Het wordt aanbevolen om geopende blauwe kaas binnen een week of twee te consumeren voor de beste kwaliteit.

Koelkastbewaring: Bewaar blauwe kaas altijd in de koelkast, waarbij de temperatuur tussen de 4 en 8 graden Celsius wordt gehouden. Dit helpt de groei van bacteriën en schimmels te vertragen.

Tekenen dat blauwe kaas mogelijk niet meer goed is, zijn onder meer:

 • Vreemde geur: Als de kaas een onaangename of bedorven geur heeft, kan dit een teken zijn dat de kaas niet meer goed is.
 • Veranderingen in kleur: Als de kleur van de kaas significant verandert, zoals het ontstaan van ongewone kleuren of het verbleken van de blauwe aders, kan dit duiden op bederf.
 • Schimmelgroei: Hoewel blauwe kaas van nature schimmels bevat, kan overmatige of ongewenste schimmelgroei aan de buitenkant van de kaas een teken zijn van bederf.
 • Textuurveranderingen: Als de kaas extreem hard, plakkerig of waterig wordt, wijst dit op een verandering in textuur die duidt op bederf.

Houd er rekening mee dat sommige blauwe kazen, vooral degenen die een sterke geur hebben, van nature een sterke geur hebben die niet noodzakelijk betekent dat de kaas bedorven is. Bij twijfel is het altijd veiliger om de kaas weg te gooien, vooral als deze onaangenaam ruikt, er vreemd uitziet of anders aanvoelt dan normaal.


Is blauwaderkaas geschikt als ingrediënt?


Ja, blauwaderkaas is een veelzijdig ingrediënt en wordt vaak gebruikt om smaak en textuur toe te voegen aan verschillende gerechten. De intense smaak en romige textuur van blauwaderkaas kunnen een geweldige aanvulling zijn op zowel hartige als zoete gerechten. Hieronder enkele tips / ideeën voor het gebruik van blauwader kaas als ingrediënt.

 • Salades: Verkruimel blauwaderkaas over salades voor een pittige smaak. Het gaat vooral goed samen met noten, fruit zoals peren of druiven, en een vinaigrette.
 • Pasta: Smelt blauwaderkaas in sauzen voor pasta of gebruik het als garnering voor een extra smaakdimensie.
 • Pizza: Brokkel blauwaderkaas over pizza’s om een pittige en romige smaak toe te voegen. Combineer het met andere ingrediënten zoals peer, walnoten en honing voor een overheerlijke pizza.
 • Kaassaus: Maak een romige kaassaus met blauwaderkaas om over groenten, aardappelen of pasta te gieten.
 • Bakken: Voeg blauwaderkaas toe aan hartige bakrecepten zoals quiches, muffins of hartige taarten voor extra smaak.
 • Sandwiches: Voeg blauwaderkaas toe aan sandwiches, bijvoorbeeld met geroosterde peren, walnoten en rucola.

Het belangrijkste is om de smaak van blauwaderkaas in evenwicht te brengen met andere ingrediënten in het gerecht, omdat het een sterke en uitgesproken smaak heeft. Experimenteer met verschillende combinaties om te ontdekken wat het beste bij jouw smaakvoorkeuren past.


Wat zijn de lekkerste blauwaderkazen?

De lekkerste is uiteraard een kwestie van smaak, voor deze pagina heb ik de 5 blauweaderkazen die er bovenuit springen voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven. Deze heerlijke kazen zijn te koop bij De Goudse kaaswinkel. De online kaaswinkel met een uitgebreid aanbod van diverse kazen en andere lekkere dingen.

Blue Stilton

Een van de lekkerste kaasjes die uit Engeland komt, is de Blue Stilton kaas. Dit is een prachtig witte romige, ietwat brokkelige kaas die helemaal dooraderd wordt door een blauwschimmel.


Blue de Graven – Hollandse Blauwaderkaas – Vegetarische Kaas

Een prachtige en heerlijke Blauwaderkaas. Deze extra kwaliteits kaas van Hollandse bodem is echt een topper! De kaas is tevens gemaakt van Vegetarisch Stremsel!
Deze Blue de Graven kaas heeft de zilveren prijs gewonnen bij de internationale kaas awards 2016.


Shropshire Blue

De Shropshire Blue is een romige, hartige kaas met een oranjebruine, natuurlijke schil. De kaas heeft een gladde textuur en is bovendien vegetarisch. De schil is het resultaat van het 10-12 weken durende rijpingsproces. De Shropshire Blue heeft een scherpe, sterke smaak met een pittig aroma.


Bastiaansen BIO Blauwader Koe

Deze unieke kaas combineert het traditionele Goudse recept met de Franse roquefortschimmel, resulterend in een licht pittige en romige blauwaderkaas.


Rochebaron

Rochebaron is een milde blauwschimmelkaas afkomstig uit het Franse Beauzac, waar de kaas industrieel geproduceerd wordt. Het is een van de weinige blauwe kazen die bij goede rijpheid een beetje uitlopen. De kaas kenmerkt zich door een grijze korst, welke is ontstaan door een laagje zuivere as. Deze korst is eetbaar en maakt de kaas minder zuur. Rochebaron werd al in de Middeleeuwen gemaakt, al is het recept in de loop van de tijd wel aangepast. Rochebaron is een heerlijke dessertkaas, maar kan ook in gerechten verwerkt worden.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *