De top 7 van de beste boeken over Belgisch bier 2024

België staat wereldwijd bekend om zijn rijke biercultuur, en de verscheidenheid aan smaken en stijlen is werkelijk indrukwekkend. Of je nu een doorgewinterde bierliefhebber bent of net begint met het ontdekken van de wereld van Belgische bieren, er zijn talloze boeken die je kunnen begeleiden op deze smakelijke reis. Hier zijn enkele must-read boeken die dieper ingaan op de geschiedenis, de tradities en natuurlijk de diverse bieren die België te bieden heeft.

Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek. Via de link kun je het boek eenvoudig en snel bestellen.

Bierpakketten en brouwpakketten bestellen

Belgisch bier

Belgische bieren zijn wereldberoemd, en volledig terecht. Ieder van ons is ermee bekend en velen onder ons hebben heel wat bieren zelfs al uitgeprobeerd. Maar hoe smaken deze bieren nu eigenlijk echt?

Waar komen hun specifeke aroma’s vandaan? Hoe kun je bepalen welke ingrediënten jíj het meest waardeert in een bier? Dit boek biedt alle antwoorden. Gedaan met subjectieve smaakanalyses: deze gids brengt voor het eerst op een toegankelijke maar volledig wetenschappelijke manier 250 Belgische bieren in kaart.

Professor Kevin Verstrepen en Doctor Miguel Roncoroni namen 250 bieren op de proef in hun lab aan het Instituut voor Bieronderzoek van de KU Leuven en het VIB Centrum voor Microbiologie. Uit deze exclusieve dataset werd voor het eerst een complete atlas van Belgische bieren samengesteld, een smaakwijzer die toont hoe elk bier zich verhoudt tot andere bieren en die elke lezer aanmoedigt om nieuwe bieren te ontdekken op basis van overeenkomsten met persoonlijke favorieten.


Masterclass Belgische bieren

Bier is in. Er worden volop brouwerijen geopend en nieuwe bieren gelanceerd. Meer dan andere landen kan België bogen op een diepgewortelde, authentieke en inmiddels door Unesco erkende biercultuur. Vol passie hanteren de bierbrouwers vaak eeuwenoude, unieke brouwwijzen, waardoor we tot op de dag van vandaag kunnen genieten van een verfrissend Vlaams roodbruin bier, een sterk blond bier, een malse geuze of verrassende innovaties.

In dit bijzondere boek vol prachtige foto’s vind je alles wat je wil weten over het vloeibare goud. Hoe en waar is het ooit ontstaan? Hoe gaat dat brouwen precies in zijn werk? Hoe kun je bier het beste bewaren en uitschenken? Bovendien krijg je in dit boek uitgebreid culinair bieradvies: welk bier combineert het best met welk gerecht? Van een Rodenbach Grand Cru, Urthel Samaranth, Brugge Tripel tot een Cornet Smoked, Oude Geuze Boon en meer…

Mocht je na het lezen nog niet genoeg ondergedompeld zijn in de wondere wereld van het bier, dan staan er achter in het boek nog een aantal originele bezoektips aan Belgische brouwerijen, proeflokalen, een trappistenbrouwerij net over de grens en fantastische fietstochten die je door het Vlaamse bierlandschap voeren. Kortom, een ‘masterclass’ voor elke bierliefhebber en een meesterlijke cadeautip!


Craft bier brouwen

Door het rijke Belgische bierlandschap waait een vernieuwende wind, losjes geïnspireerd door de internationale craftbierrevolutie. Een nieuwe lichting brouwers verzoent traditie met experiment in een gevarieerde, schijnbaar onuitputtelijke stroom aan lekkere, originele en uitdagende bieren.

In Craft bier brouwen trekt Jeroen Bert in hun spoor door de scene en bezoekt hij enkele van de meest smaakmakende brouwers van dit moment:

  • Dok Brewing Company
  • Siphon Brewing
  • ’t Verzet
  • Brasserie du Borinage
  • Atrium
  • L’Ermitage
  • Antidoot
  • Cabardouche

Daarnaast brouwt Jeroen in zijn keuken zelf de populairste bierstijlen, zoals saison, pale ale en stout, en neemt hij je stap voor stap mee doorheen het brouwproces. Zo vormt dit boek een kleurrijk verslag van een smaakvolle ontdekkingstocht, mét recepten voor de toegankelijke brew in a bag-methode.


Belgisch bier

België is een echt bierland, en met ruim 400 (!) brouwerijen vallen er heel wat unieke bieren te proeven.

Bierkenner en storyteller Erik Verdonck maakt in dit boek een selectie van meer dan 100 Belgische bieren, van licht naar donker en alle tinten daartussenin, en vertelt meer over de geur, kleur en smaak van het gerstenat.

Ontdek bovendien welke gerechten perfect bij elk biertje passen, en geniet als een echte Bourgondiër!


Bierland België

Het Belgisch bierlandschap is een bruisend fenomeen. We tellen nu ruim 350 brouwerijen, verspreid over het land, van pico tot mega, nagelnieuw of uitgegroeid tot monument. In dit boek vind je een beknopt maar sfeervol overzicht. Maar wat is een brouwerij zonder… bier?

Rasverteller Erik Verdonck selecteerde voor u ruim 365 bieren, een mooie staalkaart van wat er beweegt in Bierland België.
Bierexpert Luc De Raedemaeker proefde voor en zorgde voor smaaknotities bij elk bier.

Zo is dit boek tegelijk een landkaart en een smaakwijzer voor de bierliefhebber! Goede reis!


Bierstronomie

De Belgische biercultuur is door UNESCO erkend als immaterieel werelderfgoed. Onze brouwerijen, bieren en brasseries staan daar met stip genoteerd.

Bierstronomie laat je genieten van de beste brasseriegerechten waarmee onze Belgische bieren zo heerlijk harmoniëren. We nemen je mee naar 21 brouwerijen over het hele land en laten de smaakmeesters zelf aan het woord: de brouwers vertellen over hun passie voor bier, de chefs over hun liefde voor koken. Elke chef biedt ook een heerlijk bierpairing-menu aan, waarin Belgische bieren de aroma’s en smaken van het gerecht versterken of er net een spannend contrast mee vormen. Zo kun je ook zelf de eindeloze culinaire mogelijkheden van bier ontdekken!

Zijn Belgen Bourgondiërs? Wees maar zeker. Volg de gids!


Op café in Vlaanderen

Een deftige herberg in een statig kasteel, een brouwerscafé in een voormalige dorpsschool of een artistieke kroeg in een heuse kunstgalerij. Een hippe ontmoetingsplaats op een oud binnenschip, een bierwalhalla in een oude kapel of een brouwerij waar je het bier kunt proeven tussen de brouwketels terwijl je je laat verleiden door de geuren van mout, hop en gist… Ze passeren alle de revue in Sofie Vanrafelghems eigenzinnige rondreis door Vlaanderen-bier-en-caféland. Master Beer Sommelier Sofie leert meteen ook wat je op elk adres in het bierglas mag verwachten en – voor hen die niet te diep in dat glas keken – welke toeristische topper je niet links mag laten liggen.

  • Bezoek de meest authentieke en bijzonderste cafés van Vlaanderen en ontdek de leukste bezienswaardigheden in de buurt
  • Wat te drinken? Dit boek biedt concrete aanbevelingen van een Master Beer Sommelier
  • Honderden kleurenfoto’s brengen je het water in de mond

Bierpakketten en brouwpakketten bestellen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *