De top 10 van de beste boeken over kaas 2024

Kaas is een veelzijdig en geliefd zuivelproduct dat een belangrijke rol speelt in de culinaire wereld en voedingsculturen over de hele wereld. De productie van kaas is een eeuwenoud ambacht dat begint met de stremming van melk. Deze stremming wordt bereikt door zuursel of enzymen toe te voegen aan melk, wat leidt tot de coagulatie van caseïne-eiwitten. Het resultaat is een vaste massa, de wrongel, en een vloeibare component, de wei.

De variëteit in kaas is enorm, en dit wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de oorsprong van de melk (koeien, schapen, geiten, buffels), de productiemethode en de rijpingsperiode. Kaas kan zowel zacht en romig als hard en brokkelig zijn. De smaken variëren van mild en nootachtig tot sterk en pikant. De rijpingstijd speelt een cruciale rol in het ontwikkelen van deze smaken en aroma’s. Jonge kazen worden meestal kort gerijpt, terwijl oude kazen vaak maanden tot zelfs jaren in speciale rijpingskamers worden bewaard.

De toepassingen van kaas in de keuken zijn divers. Kaas kan op zichzelf genoten worden als een heerlijke snack of als onderdeel van een kaasplank met verschillende kaassoorten. Het is ook een essentieel ingrediënt in talloze gerechten, waaronder pizza, pasta, quiches, gratins, en salades. Gesmolten kaas wordt vaak gebruikt in klassieke gerechten zoals fondue, raclette en kaasfondue.

Cultuur speelt een grote rol in de waardering van kaas. Landen zoals Frankrijk, Italië en Nederland hebben hun eigen beroemde kaastradities en zijn bekend om hun unieke kaasvariëteiten. In Frankrijk wordt bijvoorbeeld Roquefort geprezen als de ‘koning van kazen’, terwijl Italië beroemd is om Parmezaanse kaas en mozzarella.

Op deze pagina vind je de 10 beste boeken over kaas. De boeken vertellen je nog veel meer over de verschillende kazen en het productie ervan. Om je een goed beeld te kunnen geven van de boeken heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek, waaronder de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het kaasboek eenvoudig en snel bestellen.


De Smaak Van Kaas

Al sinds de prehistorie staat kaas op ons menu. ’s Morgens bij de boterham, als fondue en in gratin, bij het aperitief en als dessert. Lekker met een glaasje wijn en port, of een stevige pint, zelfs bij jenever of whisky. Verrassend veelzijdig. Kaas is een feest voor onze zintuigen én komt uit alle hoeken van de wereld.

Wat zijn de nieuwste kaastrends? Is kaas eten ook echt gezond? Kan je kaas best in de koelkast bewaren? Lusten muizen kaas? Hoe stel je een gevarieerde kaastafel samen? Waar vind je het recept voor de krokantste kaaskroketjes? In welk land maakt men de Tête de Moine?

De smaak van kaas biedt je een uitgebreid overzicht van verschillende soorten kazen en belangrijke kaasregio’s. Het vertelt je alles over de enorme diversiteit aan geuren, kleuren en smaken, het productieproces en de geschiedenis van kaas. Naast boeiende faits-divers en praktische tips over dit lekkers, geven een aantal topchefs hun meest originele en smakelijke recepten met kaas.


Zelf kaas maken

Zelf kaas maken ingewikkeld? Dat valt reuze mee. In dit boek lees je hoe je dat moet doen, van zachte roomkaas tot Goudse kaas en harde cheddar, en van heerlijke stinkkaasjes tot lekkere verrassingen voor een kaasplank. Inclusief verse kazen als mozzarella en ricotta, zoute halloumi, feta en paneer, en Zwitserse kaas om te smelten.

Kaasspecialist Morgan McGlynn neemt je mee door het hele maakproces. Welke ingrediënten heb je nodig, en welke accessoires? Alles wordt stap voor stap uitgelegd, begeleid door duidelijke foto’s. Maar je wilt natuurlijk ook iets doen met de kaas die je zelf hebt gemaakt. Daarom bevat het boek ook nog eens 40 recepten voor heerlijke gerechten met kaas, van de klassieke kaasfondue tot bijvoorbeeld aligot, een magische, kazige aardappelpuree, en chocopotjes met mascarpone.Tevens bevat Zelf kaas maken 42 portretten van bijzondere kaasmakers. Als je alleen al ziet hoeveel liefde zij voor hun vak hebben, wil je direct zelf aan de slag!


De Nederlandse kaasplank

De Nederlandse Kaasplank (soft cover) Fromager en sommelier Maarten Koek combineert Fransen spreken van ‘embarras du choix’, en dat betekent zoiets als: met de handen in je haar zitten als je voor een partijtje een kaasplateau moet vullen. Want hoe pak je dat aan?

Gelukkig komt fromager (en sommelier) Maarten Koek te hulp met zijn boek waarmee hij in de wereld van de vaderlandse kazen duikt. Die omvat heel wat meer dan de jong en oud belegen Leidse of Goudse kazen. Dan blijken we ook een keur aan blauwgeaderde soorten van eigen bodem te hebben, allerlei geitenkazen (al of niet met een aslaag), tot aan roodbacteriekazen à la de Münster toe.

Maarten geeft ook tips over de inrichting van de Nederlandse kaasplank, welke zoetigheden bij verschillende kaasjes kunnen worden geserveerd en wat erbij te drinken. En dat hoeft zeker niet altijd een glas wijn te zijn.


Culinair koken met kaas

Culinair koken met kaas is geen doorsnee boek over kaas of een encyclopedisch naslagwerk over de verschillende kaassoorten. Het is een verzameling heerlijke en toegankelijke recepten van chef-kok en kaasboer Chester Hastings die ruim 25 jaar ervaring heeft met kaas, zowel in de keuken als achter de toonbank.

Hastings laat zien hoe je van de enorme variëteit aan kaassoorten die tegenwoordig makkelijk verkrijgbaar zijn, de meest verrukkelijke gerechten kunt bereiden. Culinair koken met kaas bevat zowel traditionele als vernieuwende en creatieve recepten, zoals gefrituurde courgettebloemen met de tomme de ma grand-mère en citrushoning, varkenshaasspiezen met oude Goudse en abrikozenmosterd en verse ricottatorta met wilde lenteui. Daarnaast geeft het antwoord op basisvragen als hoe kies je een kwaliteitskaas, waar moet je op letten als je kaas koopt, hoe proef je kaas en wat doe je met restjes?

Culinair koken met kaas laat je kennismaken met kaas in al zijn facetten en veelzijdigheid. Eens te meer zul je versteld staan van de diversiteit die duidelijk wordt in de 90 originele en culinaire recepten die dit prachtige boek te bieden heeft.


Het Kaasboek

Kaasaffineur Frédéric Van Tricht en kaasmaker Giedo De Snijder gingen samen op zoek naar de beste rauwmelkse kazen. Het resultaat is een selectie duurzame topproducten die op traditionele manier en met de hand bereid worden, vol respect voor het ambacht, de grondstoffen en de dieren. Want zo verkrijgen kwaliteitskazen van rauwe melk hun volle smaken, rijk aan diepgang en complexiteit.

Dit boek gaat over de mensen, de verhalen en de beleving achter meer dan vijftien internationale rauwmelkse kazen. Met liefde voor het metier en het product.


Hollandse Kaas

Nederland is hét kaasland. In Hollandse kaas tref je de heerlijkste kazen uit ons land en het hele plaatje er omheen: de makers, de dieren, het gras en het landschap. Kaasexpert Betty Koster reisde het hele land door voor haar selectie van de ruim 40 meest bijzondere kazen. Van een Camembert uit Friesland en kaas uit de Beemster tot verse kaas van de Wadden, en uitleg over het grote verschil van rijping van verschillende kazen. Dit is Kosters verhaal over haar passie voor schapen-, geiten- en koeienkaas.

Betty Koster geldt al jaren als dé kaasexpert van Nederland. Zij is – samen met haar man – eigenaar van fromagerie L’amuse in IJmuiden en Amsterdam. Betty levert kazen aan toprestaurants en reist langs leveranciers en klanten in binnen- en buitenland.

Fotograaf Desiré van den Berg legde deze bijzondere kaasreis vast: de verschillende seizoenen, het melken om vijf uur ’s ochtends, de ontmoetingen met de boeren en het productieproces.


Geillustreerde kaas encyclopedie

Dit naslagwerk is bedoeld voor alle kaasliefhebbers, maar ook voor iedereen die in een kaaswinkel of op een kaasafdeling werkt. Door de grote hoeveelheid nieuwe, al dan niet trendy kazen en de ‘heropleving’ van een aantal vergeten, klassieke kazen is het aanbod bijna niet meer te overzien.In deze encyclopedie vindt u uitgebreide informatie over het bereiden van kazen, de kaaslanden en hun tradities en het grote palet aan smaken en stijlen.

Honderden kazen uit Frankrijk, Nederland, Italië, Spanje, Duitsland, België, Engeland en veel andere landen worden afgebeeld en beschreven met passende wijntips. Met deze encyclopedie kunt u uw kennis van kaas verdiepen en zult u vele nieuwe soorten ontdekken.


Handboek Van De Franse Kaas

De schrijvers Kazuko Masui en Tomoko Yamada brengen in een heldere, beknopte stijl het -verhaal van elke kaas – over de oorsprong, productiemethode, uiterlijk en smaak. De in speciale opdracht gemaakte foto’s van Yohei Maruvama laten de kleur en structuur van elke kaas zien. De bij de kazen geadviseerde wijnen zijn aanbevolen door de internationale wijnkenners Robert en Isabelle Vifian. Door middel van duidelijke symbolen worden vorm, afmeting, melksoort, gewicht en het seizoen van elke kaas aangegeven


500 kazen

Deze kaasgids vertelt u alles over het selecteren en proeven van kaas. Bovendien krijgt u advies over het serveren en bewaren. U leert hoe u de beste kaas kunt kiezen, hoe en wanneer u kaas serveert en gebruikt in gerechten, en zelfs hoe u uw eigen kaas kunt maken.


De kunst van kaas

Met veel liefde en passie produceren Belgische kaasmakers zeer diverse topproducten met verfijnde smaken. Herve van Le Vieux Moulin, Drie Mussen, Grevenbroecker van Catharinadal, Corneel, Cabricharme, Le Rompî… prachtige Belgische kazen waar we trots op mogen zijn, maar ze zijn nog onbekend bij het grote publiek.

Ann Keymeulen, kaasmeester pur sang, brengt in De kunst van kaas veertig Belgische kaasmakers voor het voetlicht. Ze trok op ochtendlijke uren naar abdijen, kaasboerderijen en zelfs een gevangenis om er het productieproces te bekijken en te proeven van het leven als kaasmaker, maar vooral om er te luisteren naar hun boeiende verhalen. Van Namen tot Luik, van Veurne tot Achel vond ze gepassioneerde kaasmakers die elk hun eigen verhaal vertellen. Een unieke blik achter de schermen.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *