De top 15 van de beste en leukste boeken over Whisky 2024

Whisky is meer dan alleen een drankje, het is een passie, een kunst en een eeuwenoude traditie. Of je nu een doorgewinterde whiskykenner bent of net begint met het ontdekken van whisky er is altijd iets nieuws te leren, te ontdekken en te ervaren.

De boeken op deze pagina vertellen je meer over rijke geschiedenis en het complexe smaakprofiel van whisky. Om je een goed beeld te geven van de boeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek zoals de waardering en de recensies van de lezers. Via de link kun je het Whisky boek eenvoudig en snel bestellen..

Het kleine boek whisky-cadeauboek

Scotch of Irish? Bourbon of Rye? Hoe je je whisky ook drinkt, dit boek is een meesterlijke mix van geschiedenis, terminologie, tips en grapjes. Daarbij een heleboel recepten passend bij elk denkbare whiskyliefhebber – van klassieke cocktails tot fudge gemaakt met Scotch en zelfs glazuur met rokerige Bourbon. Dit kleine boekje is zo divers dat je alleen maar meer waardering voor die geweldige whisky zult krijgen.


Wat je als whiskyliefhebber moet weten

GEHEEL HERZIEN EN UP TO DATE 350 essentiële feiten, tips en whiskywetenswaardigheden 

Hoewel whisky slechts uit drie ingrediënten bestaat, water, graan en gist, is het toch de meest complexe en mysterieuze drank ter wereld die op veel verschillende manieren geproduceerd, geproefd en gedronken kan worden. In Wat je als whiskyliefhebber moet weten neemt Hans Offringa je mee in de wereld van de whisky.

Met 350 wetenswaardigheden geeft hij zeer complete en nuttige informatie over whisky voor zowel de beginnende whiskydrinker als de ervaren liefhebber. Van het productieproces en het proeven van whisky tot het kopen van en beleggen in whisky. Bovendien bevat het een uitgebreid overzicht van distilleerderijen, belangenverenigingen en whiskyorganisaties.


Whisky Leren proeven

Proef je weg naar whiskywijsheid, de beste manier om whisky te ontdekken is om het te drinken. Dit praktische handboek is bijzonder geschikt voor iedereen die nieuwsgierig is naar whisky. Het helpt je om je persoonlijke whiskyvoorkeuren te ontdekken en leidt naar een hele nieuwe wereld van whisky’s.

Speciale proefrondes sturen je door het volle spectrum van de aroma’s en smaken die je in whisky tegenkomt – van de rokerige Islay variant tot de geurige Japanse eik. Kies een van de 20 beschreven proefrondes en vergelijk whisky’s gemaakt door ’s werelds beste producenten, waaronder iconische Schotse distilleerderijen maar ook hard aan de weg timmerende craft distillers.

Haal het beste uit je whisky, met tips van een insider over slim inkopen, het combineren van whisky met eten en het mixen van killer cocktails.

Whisky Leren Proeven staat bovendien boordevol heldere illustraties en foto’s. Het is een prachtig cadeau voor elke whiskyliefhebber, beginner of connaisseur.


Het whisky boek

Whisky is een verhaal. Whisky is vele verhalen. Dit unieke boek bundelt de meest verrassende anekdotes uit de whiskywereld en vormt zo de perfecte aanvulling op andere boeken over distilleren, proeven en reizen. Geniet van hartverwarmende verhalen over geheime recepten, spookkastelen, verborgen distilleerderijen, royale drankorgels en de eerste whiskytoerist, en ontdek aspecten over whisky die je in geen enkel ander boek zult vinden.

Al bijna veertig jaar reist whisky devotee Fernand Dacquin door deze wondere whiskywereld, op zoek naar de meest markante vertellingen en beelden. Nu distilleert hij die ervaringen in 101 verhalen, in zijn eigen tongue in cheek stijl. Het resultaat is een heerlijk apart boek – in een handzaam formaat, zodat je de andere hand vrij hebt voor een goed glas whisky.


Uitzonderlijke whisky’s

Whisky is terug van nooit weggeweest. Dit boek is geen opsomming van smaakpatronen en distilleerderijen, maar een verzameling bijzondere verhalen vol grappige anekdotes over mooie en luxueuze flessen whisky. Sappige verhalen, ideaal te pairen met een heerlijk glas single malt!

Al bijna veertig jaar reist whisky devotee Fernand Dacquin door deze wondere whiskywereld, op zoek naar de interessantste vertellingen en beelden. Hij bottelde 40 verhalen over bijzonder whiskyflessen, in zijn humoristische stijl.

Uitzonderlijke whisky’s is grappig, verrassend en het ideale cadeau voor de whiskyliefhebber.


Whisky

Dit is een uitvoerig en sfeervol portret van Schotse distilleerderijen, van Talisker tot Lagavulin, van Laphroaig tot Dalwhinnie, van Isle of Arran tot Glenkinchie. Het is een beschrijving van het ‘culturele terroir’ van de 50 belangrijkste distilleerderijen van Schotland en de ingrediënten, methoden en tradities die de meest verfijnde single malt whisky’s opleveren.

Meer dan 250 foto’s illustreren de essentie van de omringende landschappen in de loop van de jaargetijden, maar er zijn ook portretten van de ambachtslieden die er werken en afbeeldingen van de gebouwen zelf. Dit is een unieke toevoeging aan de literatuur over Schotse whisky, van ’s werelds belangrijkste expert op dit terrein.

Het is een bijzonder cadeau voor iemand die van plan is om een rondreis langs de Schotse distilleerderijen te maken, een souvenir voor iemand die ze al bezocht heeft en het volmaakte boek bij een dram bij u thuis.


1001 whisky’s

Een uniek en inspirerend naslagwerk voor de verrukkelijke wereld van whisky. Open dit waardevolle boek om op een verrukkelijke ontdekkingsreis te gaan langs de spannendste whisky’s ter wereld. Geschreven door een internationaal team van whiskymakers en recensenten en voorzien van 800 kleurenfoto’s van de flessen, etiketten en destilleerderijen.


Whisky van de lage landen

Wie denkt dat whisky alleen uit Schotland en Ierland komt, heeft het mis. Whisky is ‘booming’ en overal in de wereld wagen kleine distilleerderijen zich aan deze ingewikkelde, arbeidsintensieve en kostbare drank. Ook in Nederland en België maken verschillende distillateurs en bierbrouwers tegenwoordig de stap naar malt whisky.

In Whisky van De Lage Landen vertelt Wieger Favier over de vaak nog jonge whisky uit Nederland en Vlaanderen en over de distillateurs, hun passie voor drank en graan en voor hun regio. Naast een kennismaking met de whisky en de stokers biedt het boek smaaknotities van een proefpanel en een schat aan informatie over het productieproces.

Met een voorwoord van de bekende whiskyschrijver Hans Offringa


Whisky Encyclopedie

Michael Jackson was nog geen twintig toen hij whisky ontdekte. Sindsdien heeft hij diverse prijzen voor zijn boeken gewonnen in tal van landen, onder andere de André Simon Award en de Glenfiddich Trophy.

Zijn naam wordt meestal met whisky geassocieerd, maar hij begon zijn schrijvende carrière als journalist . Ook op het gebied van bier is hij wereldwijd een van de zeer groten. Zijn Great Beer Guide en Ultimate Beer worden als standaardwerken op het gebied van bier beschouwd.

Zijn Malt Whisky Companion, alweer aan de 5de editie toe, wordt algemeen beschouwd als DE klassieke smaakgids op het gebied van whisky. Van zijn hand verscheen in 1987 eveneens de World Guide to Whisky, het eerste toonaangevende werk dat niet alleen Schotse whisky, maar ook Ierse, Noordamerikaanse, Canadese en Japanse stijlen een plek naast elkaar gaf.

Jackson is Consultant Editor van Whisky Magazine en columnist van de Malt Advocate.

Er zijn artikelen van hem verschenen in The Washington Post, The Independent, The Observer, Forbes, Playboy, GQ, Esquire en vele andere dagbladen en tijdschriften.

Voor het schrijven van de Whisky Encyclopedie werkte hij nauw samen met een internationaal schrijverscollectief, bestaande uit: Dave Broom, Jefferson Chase, Dale DeGroff, Jürgen Deibel, Richard Jones, Martine Nouet, Stuart Ramsay, Willie Simpson en Ian Wisniewski.


Whisky Japan

Japanse whisky behoort tot de beste whisky’s ter wereld maar bleef relatief onbekend totdat deze drank aan het begin van deze eeuw aan een duizelingwekkende opmars begon. In dit boek wordt de ontstaansgeschiedenis belicht door whisky-expert Dominic Roskrow, van de eerste distilleerderij via de barcultuur van de jaren vijftig tot aan de highballs en cocktails die nu overal ter wereld in bars worden geserveerd. Met gedetailleerde proefnotities voor uiteenlopende expressies, beschrijvingen van distilleertechnieken, portretten van belangrijke distilleerderijen, interviews met sleutelfiguren en besprekingen van exclusieve whiskybars in Japan.


De smaak van whisky

De Smaak van Whisky is geen kookboek in de klassieke zin van het woord, noch een boek dat uitsluitend over whisky gaat. In de eerste plaats is het een boek over de beleving van smaak, hoe de smaak van whisky kan worden gecombineerd met eten. Het is ook een kijkboek, dankzij de prachtige fotografie. De lezer wordt meegevoerd van de oorsprong, de Schotse stokerijen, via het adembenemende Schotse landschap naar de tafels van vier topkoks uit België, Frankrijk, Nederland en Schotland.

Hans Offringa is een internationaal bekroond auteur en whiskykenner. Samen met zijn vrouw Becky geeft hij whisky master classes in Europa en de Verenigde Staten onder de naam The Whisky Couple.


Whisky & Jazz

Je zult vreemd opkijken als de ober aan je vraagt: welke muziek wilt u bij deze whisky horen? Whisky & Jazz geeft het antwoord. Tien excellente single malts krijgen een heel nieuwe dimensie wanneer zij gematcht worden met tien legendarische jazzmuzikanten. Lees over de levensloop van onder meer Charlie Parker, Miles Davis en Stan Getz. Maar ook de geschiedenis van distilleerderijen als Bowmore, Glenrothes en Jura komen uitgebreid aan bod. The Institute of Jazz Studies leverde unieke foto’s van jazzlegendes en kunstenaar Gijs Dragt maakte prachtige foto’s van de gedistilleerdrijen. Deze historische context geeft een extra dimensie aan Whisky & Jazz. Daarmee spreekt het zowel liefhebbers van whisky als die van de geschiedenis en (jazz) muziek aan.


Schotse malt whisky

Dit boek is een must have voor elke whiskyliefhebber met een hart voor Schotland. Van de Noordelijke Highlands en Speyside tot Islay/Jura en de Lowlands, in dit boek vind je een overzicht van meer dan veertig maltdistilleerderijen. Leer alles over hun geschiedenis, de locatie en hun bekendste whisky’s. Daarnaast bevat dit boek een opsomming van de kleinere of minder bekende distilleerderijen, zodat er een heel volledig beeld gegeven wordt van het whiskyaanbod van Schotland.

Ontdek tot slot welke historische gebeurtenissen dit prachtige land hebben gevormd en het tot het epicentrum van de whiskyproductie in de wereld hebben gemaakt. Ingvar Rönde is een van de belangrijkste whiskykenners van Zweden en schreef al vele boeken over dit onderwerp. Voor whiskyprogramma’s op CBS en de BBC werd er een beroep gedaan op zijn expertise. Hij is bovendien auteur van het ‘Malt Whisky Yearbook


De keuken in met whisky

The Whisky Couple Hans en Becky Offringa selecteerden ruim twintig excellente whisky’s. Daarmee daagden zij The Gastronomy Couple Jonnie en Thérèse Boer uit om er evenzovele passende gerechten bij te vinden. Dit boek is het geslaagde resultaat van hun gezamenlijke tour de force.

Naast de 27 heerlijke en goed te bereiden recepten is er ook aandacht voor de ‘receptuur’ van de geselecteerde whisky’s en de herkomst ervan. Het boek is fraai vormgegeven en bevat prachtige foto’s die zowel de gerechten als de whisky’s optimaal tot hun recht laten komen. Dit luxueus uitgevoerde boek zal een must zijn voor elke whisky- en foodliefhebber!


Whisky Almanak 7 – Whisky Almanak

WHISKY ALMANAK 7e geheel herziene van de Whisky Almanak, al bijna 20 jaar hét standaardwerk in Nederland voor de whiskyliefhebber. Proefnotities van circa 300 whisky’s, met grote kleurenfoto’s van de flessen. De pagina’s bieden ook ruimte voor eigen notities. Een groot aantal nieuwe whisky’s, nieuwe foto’s, tips, ‘t Hoekje van Hans, Becky’s Corner en een overzicht van whiskyspeciaalzaken en festivals. De Whisky Almanak is samengesteld in samenwerking met toonaangevende importeurs en producenten uit binnen- en buitenland.

THE WHISKY COUPLE Hans Offringa schrijft al meer dan 30 jaar over whisky. Zijn vele boeken, foto’s en artikelen worden wereldwijd gepubliceerd. Hij is European Contributing Editor van Whisky Magazine en heeft in de loop der tijd diverse onderscheidingen en eretitels mogen ontvangen, waaronder Keeper of the Quaich, Kentucky Colonel en Lifetime International Ambassador van het Spirit of Speyside Festival.

Becky Offringa is van origine zeebioloog, afgestudeerd aan het College of Charleston in South Carolina en heeft een passie voor whisky, schilderen en fotografie. Zij is verantwoordelijk voor social media, research, layout, redactie en een deel van de fotografie. Tevens ontwikkelt zij samen met haar echtgenoot marketing materiaal voor de internationale whisky-industrie. Zie ook: www.thewhiskycouple.com


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *