Drop FAQ! De 7 meeste populaire dropsoorten 2024

Drop, dat donkere, zachte en onweerstaanbare snoepje, is al eeuwenlang een geliefde delicatesse in Nederland je vind het heerlijk of je gruwelt ervan. Hoewel drop er vaak hetzelfde er uit ziet of de vorm na zijn er toch meerdere smaken. Je het de zoute variant of je kunt kiezen voor zoete drop. Voor beide smaken zijn er veel liefhebbers.

Wist je trouwens dat drop veel meer is dan alleen snoep; het is een stukje nationale trots en een culinair erfgoed dat diep geworteld is in de Nederlandse cultuur. In deze blog neem ik je mee naar de fascinerende wereld van drop.

Je leest hier meer over de geschiedenis, de ingrediënten , productie, en de verrassende diversiteit van drop, en welke 7 dropsoorten het meest geliefd en het populairste zijn.

Wat is drop precies?

Drop is een zoet of zout snoepgoed dat wordt gemaakt van het sap van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra). Het sap, dat ook wel zoethoutextract wordt genoemd, vormt de basis voor de karakteristieke smaak van drop. Het sap wordt vermengd met suiker, gelatine en andere ingrediënten om diverse soorten drop te produceren.

Drop komt in verschillende vormen en smaken. De twee meest voorkomende smaakcategorieën zijn zoete drop en zoute drop. Zoete drop is gemaakt met suiker en heeft een milde, zoete smaak. Zoute drop, aan de andere kant, bevat ammoniumchloride en heeft een zoute en soms intense smaak. Er zijn ook andere varianten, zoals kruidendrop, waarbij kruiden zoals salmiak, venkel, anijs en menthol worden toegevoegd voor extra smaakdimensies.

Drop is vooral populair in Nederland, Scandinavische landen en sommige delen van de Verenigde Staten.

Waar komt drop vandaan?

Drop, een unieke en heerlijke lekkernij, heeft een rijke geschiedenis en is diep geworteld in de Nederlandse cultuur. Deze zachte en smaakvolle snoepjes, gemaakt van het sap van de zoethoutplant, zijn al eeuwenlang een favoriet van velen. Maar wat maakt drop zo speciaal?

De geschiedenis van drop begint in de oudheid, waar zoethoutwortel al werd gewaardeerd om zijn zoete smaak en medicinale eigenschappen. De Romeinen brachten het naar Europa, en in Nederland ontwikkelde zich de traditie van dropproductie in de 17e eeuw. Aanvankelijk werd zoethout vooral gebruikt voor medicinale doeleinden, maar al snel begon het de harten van mensen te veroveren als snoepgoed.

In de 19e eeuw begon de productie van drop te groeien, en verschillende merken zagen het levenslicht. De zoute variant, waarbij ammoniumchloride als ingrediënt werd toegevoegd, werd geïntroduceerd en werd een geliefde smaak. De 20e eeuw is drop verder ontwikkelt met het resultaat in smaken en vormen van drop, waardoor er voor iedereen wel iets te vinden was.

Hoe gaat de productie van drop? (hoe wordt drop gemaakt)

Drop, de heerlijke zoete of zoute lekkernij die velen van ons koesteren, ondergaat een fascinerend productieproces. De basis van drop is het sap van de zoethoutplant (Glycyrrhiza glabra), dat een karakteristieke en kenmerkende smaak geeft aan dit snoepgoed.

Stap 1: Oogsten van zoethoutwortels

Het proces begint met het zorgvuldig oogsten van de wortels van de zoethoutplant. Meestal gebeurt dit wanneer de plant ongeveer vier jaar oud is. Na de oogst worden de wortels grondig gewassen en gedroogd om ze klaar te maken voor verdere verwerking.

Stap 2: Extraheren van zoethoutsap

De gedroogde wortels worden vervolgens vermalen tot poeder of kleine stukjes. Dit poeder wordt vermengd met water om het zoethoutsap te extraheren. Dit sap is rijk aan de zoete, kenmerkende smaak die drop zijn unieke karakter geeft.

Stap 3: Toevoegen van suiker en andere ingrediënten

Afhankelijk van het gewenste type drop, worden aan het zoethoutsap suiker en andere ingrediënten toegevoegd. Voor zoete drop wordt suiker gemengd met smaakstoffen, terwijl voor zoute drop ammoniumchloride wordt gebruikt om de karakteristieke zoute smaak te creëren. Bovendien worden vaak smaakstoffen zoals anijs, salmiak, venkel, of menthol toegevoegd om verschillende smaakprofielen te bereiken.

Stap 4: Verwarmen en mengen

Het mengsel van zoethoutsap, suiker en andere ingrediënten wordt verhit en grondig gemengd om een homogene massa te creëren. Dit proces kan plaatsvinden in grote ketels of tanks, waarbij de temperatuur en mengtijd nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Stap 5: Gieten en vormen

Het gemengde deeg wordt in speciaal ontworpen mallen gegoten om de gewenste vormen van de drop te creëren. Drop kan verschillende vormen aannemen, van klassieke ronde munten tot complexe en creatieve figuren.

Stap 6: Afkoelen en uitharden

De gegoten drop wordt naar koele ruimtes gebracht om af te koelen en uit te harden. Dit kan enkele dagen in beslag nemen, afhankelijk van de dikte van de drop en omgevingstemperatuur.

Stap 7: Snijden en verpakken

Nadat de drop volledig is uitgehard, wordt deze zorgvuldig gesneden in de gewenste grootte en vervolgens verpakt in individuele verpakkingen of bulkverpakkingen.

Stap 8: Kwaliteitscontrole

Voor de drop de markt bereikt, ondergaat deze vaak strikte kwaliteitscontroles. Deze controles waarborgen dat de smaak, textuur en algehele kwaliteit voldoen aan de normen en verwachtingen van de consument.

De productie van drop is een vak apart en vereist aandacht voor detail en vakmanschap om de heerlijke en diverse dropvariëteiten te creëren die we vandaag kennen en liefhebben.

Is drop gezond? Zoja waarvoor is drop gezond?

Drop staat vooral bekend als een snoepgoed en heeft van nature niet veel gezondheidsvoordelen. Toch zijn er enkele mogelijke positieve aspecten in verband met het consumeren van drop, zij het in beperkte mate:

 • Slijmoplossend effect: Zoethout, een belangrijk ingrediënt in drop, wordt soms gebruikt in kruidengeneeskunde vanwege zijn slijmoplossende eigenschappen. Het kan helpen bij het verzachten van de keel en het verminderen van hoest.
 • Spijsvertering: Zoethoutwortel wordt soms gebruikt om maagklachten en indigestie te verlichten.
 • Stressvermindering: Sommige mensen vinden het kauwen op drop ontspannend, en het kan in zekere zin stressverlagend werken.

Als het om de gezondheid zelf gaat is drop een complex product. Naast de bovenstaande voordelen zitten kunnen er ook zeker nadelen zijn als je te veel drop consumeert. Dit is wel afhankelijk van het soort drop en je eigen gezondheidstoestand. Het is daarom belangrijk om met het onderstaande rekening te houden.

 • Calorieën en suiker: Drop bevat calorieën en suiker. Overmatige consumptie van suiker kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals obesitas, tandbederf en diabetes. Het is belangrijk om drop met mate te consumeren.
 • Zoethoutextract en bloeddruk: Zoethoutextract, het belangrijkste ingrediënt in drop, kan de bloeddruk verhogen bij sommige mensen. Dit is vooral relevant voor mensen met hoge bloeddruk. Het eten van grote hoeveelheden drop kan leiden tot een verhoogd risico op hypertensie.
 • Ammoniumchloride (NH4Cl): Dit ingrediënt wordt gebruikt in zoute drop en kan de bloeddruk beïnvloeden, vergelijkbaar met zoethoutextract. Mensen met hypertensie (hoge bloeddruk) moeten voorzichtig zijn met de consumptie van zoute drop.
 • Laxerend effect: Overmatige consumptie van drop, vooral zoethoutdrop, kan een mild laxerend effect hebben en leiden tot spijsverteringsproblemen zoals diarree.
 • Allergieën: Sommige mensen kunnen allergisch zijn voor bepaalde ingrediënten in drop, zoals kleurstoffen of smaakstoffen.
 • Suikervrije drop: Suikervrije varianten van drop zijn beschikbaar en kunnen een betere optie zijn voor mensen die hun suikerinname willen beperken. Ze worden gezoet met suikervervangers zoals sorbitol of stevia.

Is drop glutenvrij?

Natuurlijke zoethoutwortel, het belangrijkste ingrediënt in drop, is van nature glutenvrij. Het is echter belangrijk om te weten dat sommige commerciële dropsoorten mogelijk wel gluten bevatten, afhankelijk van de ingrediënten en de productiemethoden. Hier zijn enkele dingen om in gedachten te houden:

 • Natuurlijke zoethoutwortel: Als je op zoek bent naar glutenvrije drop, kun je overwegen om drop te kopen die is gemaakt van 100% natuurlijke zoethoutwortel zonder toevoeging van glutenbevattende ingrediënten.
 • Toevoegingen: Sommige soorten drop kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals bindmiddelen of smaakstoffen, die gluten kunnen bevatten. Het is belangrijk om het etiket van de dropverpakking te lezen om te controleren of er mogelijk glutenhoudende ingrediënten zijn toegevoegd.
 • Kruisbesmetting: In sommige productieomgevingen kan er sprake zijn van kruisbesmetting, waarbij producten die van nature glutenvrij zijn, in contact komen met glutenbevattende ingrediënten. Dit kan leiden tot verontreiniging met gluten. Als je een strikt glutenvrij dieet volgt vanwege coeliakie of glutenintolerantie, is het raadzaam om contact op te nemen met de fabrikant om te verifiëren of er maatregelen zijn genomen om kruisbesmetting te voorkomen.

Over het algemeen kunnen mensen met coeliakie of glutenintolerantie glutenvrije drop vinden als ze de ingrediëntenlijst en het productieproces zorgvuldig controleren.

Welke soorten drop zijn er allemaal?

In deze blog heb ik het voornamelijk gehad over zoete drop, zoute drop en kruidige drop. Maar er zijn meer soorten en varianten hieronder vind je een groot aantal soorten en varianten.

 • Zoete drop: Zoete drop is waarschijnlijk de meest bekende variant. Het heeft een milde, zoete smaak en is meestal gemaakt met suiker, gelatine en zoethoutextract. Populaire soorten zoete drop zijn onder andere munten, staafjes en katjesdrop.
 • Zoute drop: Zoute drop heeft een zoutere smaak en bevat ammoniumchloride als ingrediënt. Het kan variëren in zoutigheid, van mild tot zeer zout. Voorbeelden van zoute drop zijn zoute haringen, dubbelzoute drop en zoute boerderijdrop.
 • Kruidendrop: Kruidendrop bevat vaak extra smaakstoffen zoals anijs, salmiak, venkel, menthol of andere kruiden. Deze toevoegingen geven de drop een complexe en verfrissende smaak. Voorbeelden van kruidendrop zijn anijsblokjes en mentholkruisjes.
 • Harde drop: Harde drop is, zoals de naam al doet vermoeden, harder en heeft een knapperige textuur. Het kan zoet of zout zijn en is verkrijgbaar in diverse vormen, zoals munten en schijven.
 • Suikervrije drop: Suikervrije drop wordt gezoet met suikervervangers en is ontworpen voor mensen die hun suikerinname willen beperken. Het is verkrijgbaar in verschillende smaken, van zoet tot zout.
 • Chocoladedrop: Chocoladedrop combineert de smaak van drop met een laagje chocolade. Dit zorgt voor een interessante smaakcombinatie en textuur.
 • Droplolly’s en dropijs: Deze varianten van drop zijn verkrijgbaar in de vorm van lolly’s of als ijs. Ze zijn populair bij kinderen en voegen een speels element toe aan het genot van drop.
 • Veganistische en vegetarische drop: Er zijn ook veganistische en vegetarische varianten van drop beschikbaar, waarbij gelatine vervangen wordt door alternatieve bindmiddelen.

Wat zijn de 7 populairste dropjes?

Nu je meer weet over drop en de verschillende soorten wil ik je nog 1 ding vertellen over drop en dat is wel 7 dropjes het populairste zijn.

Muntdrop

Muntdrop is een populaire en herkenbare vorm van drop die de vorm heeft van platte, ronde munten. Deze dropjes zijn verkrijgbaar in zowel zoete als zoute varianten, en ze hebben een gladde textuur en een stevige bite.

Het zijn vaak de basisdropjes die in een zak met gemengde drop te vinden zijn, en ze hebben een tijdloze aantrekkingskracht. De zoete muntdropjes hebben een milde, zoete smaak, terwijl de zoute varianten een intens zoutige smaak bieden. Muntdrop is een traktatie die mensen van alle leeftijden kunnen waarderen.


Engels drop

Engels drop” is een gevarieerde en kleurrijke dropsoort met harde buitenlagen en zachte vullingen. Deze dropjes hebben verschillende vormen en kleuren en bieden een mix van smaken, waaronder zoet, zout, kruidig en fruitig. Het is een populaire lekkernij in verschillende Europese landen en biedt een smakelijke en verrassende snoepervaring.


Honingdrop

Honingdrop is een zoete dropvariant die de heerlijke smaak van drop combineert met de zoetheid van honing. Deze dropjes hebben meestal een zachte textuur en bieden een milde, zoete en licht bloemige smaak dankzij de toevoeging van honing.

Ze zijn een geliefde traktatie voor mensen die van de combinatie van honing en drop houden en bieden een aangename smaakervaring met een vleugje natuurlijke zoetheid. Honing drop zijn er in verschillende vormen en uitvoeringen.


Katjesdrop

Katjesdrop is een populaire dropvariant met een herkenbare en charmante vorm. Deze dropjes hebben vaak de vorm van kleine katjes, vandaar de naam. Ze hebben een chewy textuur en een milde zoete smaak. Katjesdrop is geliefd bij zowel kinderen als volwassenen vanwege de aantrekkelijke vorm en de aangename zoete smaak. Het is een tijdloze favoriet onder dropliefhebbers en biedt een plezierige en toegankelijke traktatie voor iedereen.


Schoolkrijt

Drop schoolkrijt, ook wel bekend als schoolkrijtjesdrop of krijtjesdrop, zijn dropjes die de vorm hebben van kleine krijtjes die op een schoolbord worden gebruikt. Ze hebben meestal een harde, knapperige textuur aan de buitenkant en een zachte, kauwbare binnenkant.

Deze dropjes zijn vaak wit of licht gekleurd en hebben een zoete smaak die doet denken aan anijs of vanille. De vorm van schoolkrijtjesdrop is nostalgisch en doet denken aan de schooltijd, waardoor het een geliefde en herkenbare traktatie is.

Ze bieden een plezierige smaakervaring met een vleugje zoetheid en een vleugje kruidigheid. Schoolkrijtjesdrop is populair bij zowel kinderen als volwassenen.


Laurierdrop

Laurierdrop is een specifieke dropvariant die bekend staat om zijn intense en karakteristieke smaak. Deze dropjes hebben vaak een donkerbruine tot zwarte kleur en een gladde, glanzende textuur. De smaak van laurierdrop is uniek en wordt gedomineerd door de smaak van laurier, wat een kruidachtige en licht bittere smaak met zich meebrengt.

Laurierdrop staat bekend om zijn sterke en volwassen smaakprofiel en wordt gewaardeerd door liefhebbers van intense drop. Het is een dropvariant die vaak als een uitdagende smaakervaring wordt beschouwd en populair is bij mensen die van de unieke smaak van laurier houden.


Boerderijdrop

Boerderijdrop is een populaire dropvariant met een herkenbare en charmante vorm. Deze dropjes hebben vaak de vorm van boerderijdieren, zoals koeien, varkens, kippen en schapen, waardoor ze een leuke en nostalgische uitstraling hebben.

De smaak van boerderijdrop is meestal zoet en licht kruidig, en ze bieden een plezierige en herkenbare traktatie voor zowel kinderen als volwassenen. Boerderijdrop is geliefd vanwege de leuke vormen en smaakvolle ervaring die doet denken aan traditionele zoete drop.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *