De top 10 van de beste glutenvrije kookboeken 2024

Voor velen van ons is koken niet alleen een alledaagse bezigheid, maar ook een hobby. Maar wat als je worstelt met een glutenintolerantie? Voor degenen die geen tarwe, gerst, rogge en andere gluten bevattende granen kunnen verdragen, kan het soms lijken alsof de culinaire wereld zijn deuren sluit.

Gelukkig is er een groeiende schat aan glutenvrije kookboeken die deze uitdaging aangaan, om te zorgen dat jij ook een heerlijk glutenvrije maaltijd op tafel kunt zetten. Voor deze pagina heb ik de 10 beste glutenvrije kookboeken voor je op een rij gezet.

Om je een goed beeld te geven van de glutenvrije kookboeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waarderingen en de recensies van de thuiskoks. Via de link kun jij het kookboek eenvoudig en snel bestellen.

Hoe maak je alles glutenvrij

Hoe maak je alles glutenvrij is het eerste kookboek dat je laat zien hoe je alles wat je wilt eten glutenvrij kunt bereiden zonder smaakverlies. Waarom zou je je moeten beperken tot soepen, salades en fruit als je intolerant of allergisch bent voor gluten? Waarom zou je moeten leren leven met het idee dat je nooit meer je lievelingsrecept kunt eten? Want waar je natuurlijk echt zin in hebt, zijn gerechten waarvan je denkt dat je ze niet meer mag eten.

Bestsellerauteur en instagrammer Becky Excell legde zich tien jaar geleden volledig toe op het ontwikkelen van glutenvrije recepten. Het vervangen van ingrediënten door glutenvrije ingrediënten was altijd een teleurstelling. Dé geheime formule om dezelfde smaaksensatie te krijgen is het volledig her denken van het recept, van begin tot eind. En dat deed Becky voor de meer dan 100 recepten in dit kookboek.

Van stokbrood tot pizza, van boerenbrood tot focaccia, van kipnuggets tot pad thai, van muffins tot cheesecake, met lactosevrije, vegetarische, vegan en low FODMAP-opties.


Simpel & Puur

Simpel & Puur staat vol met meer dan 70 even simpele, kleurrijke als lekkere recepten die bewijzen dat een gezond gluten-, lactose- en geraffineerd suikervrij eetpatroon niet saai of moeilijk hoeft te zijn. Van smokey bloemkooltaco’s met mangoavocadosalsa tot fluffy citroenpancakes met zelfgemaakte wildebessencompote, van groene shakshuka met pesto tot zoete aardappelbrownies. Niet alleen voor mensen met een voedselintolerantie of -allergie, maar voor elke levensgenieter die dankzij dit voedingspatroon lekkerder in zijn of haar vel komt te zitten.

Toen Sanne van Lierop om gezondheidsredenen gluten- en lactosevrij ging eten, besloot ze zelf de recepten te gaan ontwikkelen waar ze als bourgondische Brabantse zo’n behoefte aan had. Op Instagram (@sannevanlierop) en haar blog deelt ze dagelijks recepten om het zoveel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk te maken om voedzaam, glutenvrij, lactosevrij, geraffineerd suikervrij en vaak ook vega(n) te eten.


Gezond kookboek glutenvrij, lactosevrij en suikervrij

Gevarieerd eten is zó belangrijk voor onze gezondheid!

Dit receptenboek “Gezonde praktijken in de keuken” laat zien hoe je gevarieerd kunt eten om jouw lichaam dagelijks te voorzien van de nodige vitamines, mineralen, goede vetten en eiwitten.

Deze voedingsstoffen zijn onmisbaar om überhaupt goed te kunnen functioneren.
Het is belangrijk voor een optimale hormoonbalans, spijsvertering, vetverbranding, bloedsuikerspiegel, energiehuishouding en een goede weerstand.

We willen graag een bijdrage aan jouw gezondheid leveren. Door je te laten zien wat je allemaal kunt eten om jouw lichaam te helpen herstellen. In het kookboek vind je voldoende variatie en recepten, vrij van gluten, lactose en suiker. Recepten die makkelijk te bereiden zijn.

Gezond genieten dus.Terug naar oorspronkelijke voeding.
Het is de basis van je gezondheid.

Het kookboek bevat

  • 10 weekmenu’s
  • 5 dagen per week een ontbijt, lunchgerecht en diner.

Voordelen

  • Compleet met boodschappenlijstjes
  • Standaard in huis lijst.
  • Lekkere verantwoorde zoetigheden
  • Dressings
  • Kruidenmixen (bijv. nasikruiden)

Uitvoering

We hebben bewust voor een ringband gekozen, zodat het boek niet dicht kan vallen tijdens het bereiden.

Bijzonderheden

Alle recepten zijn suiker-, lactose- en granenvrij.

Ons verhaal:

Wij zijn natuurgeneeskundigen en ervaren dat mensen die bij ons in de praktijk komen het lastig vinden om anders te gaan eten. Men weet vaak niet wat men dan precies moet gaan eten. Dit kookboek is een handreiking om dit aan te gaan passen. Daardoor wordt het ook makkelijker om zelf te gaan experimenteren.


Glutenvrij bakken kan iedereen

Mediterraan, glutenvrij en overheerlijk

Fatima Abakka ontdekte dat er vooral vanuit de Marokkaanse, Turkse en andere mediterrane baktradities maar weinig glutenvrije recepten beschikbaar zijn. Daar komt nu verandering in. Met dit boek wordt glutenvrij bakken minder uitdagend en maak je eenvoudig meer exotische gerechten.

In Glutenvrij bakken kan iedereen vind je de lekkerste broden en broodjes zoals een vijgen-notenbrood, Libanees platbrood en een Marokkaans haver-ovenbrood. Verder focaccia’s en pizza’s zoals een pizza gorgonzola of een Lahmacun (Turkse pizza) en hartige hapjes als gözleme en Marokkaanse gevulde batbot. En natuurlijk veel zoete lekkernijen zoals volkoren harsha, taarten en cakes en allerlei koekjes, zoals dadelkoekjes en frisse amandeldriehoekjes.

Alle ingrediënten zijn goed verkrijgbaar, de recepten zijn helder en stap voor stap beschreven: glutenvrij bakken kan iedereen, echt waar!


Geniet Glutenvrij

Geniet Glutenvrij: vol recepten, tips en inspiratie
Een heerlijke verzameling recepten die makkelijk thuis te maken zijn. Van ontbijt tot dessert, alle recepten zijn voedzaam, glutenvrij en vegetarisch.
Daarnaast zijn de recepten voorzien van allergie-informatie voor lactose, koemelk, noten en ei, inclusief handige suggesties om de recepten aan te passen naar deze diëten.

Ook vind je veel praktische tips over glutenvrij leven en eten en inspiratie voor het starten met het kweken van je eigen groenten en kruiden. Dat glutenvrij en vegetarisch eten een feestje is – daarover is met dit boek geen twijfel meer mogelijk.

Recepten
Het boek staat vol recepten voor de hele dag. Onderverdeeld in ontbijt, taart, lunch & spreads, dranken, soep, diner en dessert. Alle recepten zijn glutenvrij en vegetarisch en de meeste zijn vrij van lactose, koemelk, ei en noten. Ook vind je veel prachtige foto’s en een handig register met alle ingrediënten en recepten.

Verhalen
In het boek vind je veel tips en inspiratie. Zo nemen we je mee in ons ‘metzondergluten’ huis. Hoe richt je je keuken zo in dat glutenvrij en niet-glutenvrij veilig naast elkaar kunnen bestaan? Ook gaan we de moestuin in en delen we praktische tips voor het kweken van je eigen groenten en kruiden. Daarnaast lees je meer over biologisch eten en handige hulpjes voor in de keuken.

Over de auteurs
Stefan en Ilona zijn al jaren de gezichten achter de foodblog metzondergluten.com. Ilona weet sinds haar 16e dat ze coeliakie (glutenintolerantie) heeft. Stefan eet sinds een aantal jaar vegetarisch. Dat je ook met deze combinatie heerlijke gerechten op tafel kunt toveren, dat is met dit kookboek duidelijk geworden.
Geniet Glutenvrij is het derde kookboek van Stefan en Ilona. Op metzondergluten.com vind je nog meer recepten, tips en een duurzame webshop.


Bakken zonder Tarwe

Vernieuwend receptenboek voor glutenrvije en lactosevrije eters. Geen 13 in een dozijn aangezien er met vernieuwde meelsoorten wordt gewerkt

Oh My Pie! Ben je er ook van overtuigd dat tarwe niet goed is voor je buik? Maar wil je toch je boterham of snackreep niet missen? Dan is het boek Bakken Zonder Tarwe een aanwinst voor jouw aanrecht. Marike Bol (bekend van de foodblog Oh My Pie!) neemt je mee op ontdekkingstocht met nieuwe(re) meelsoorten. Ze leert je heerlijke broodjes maken van bakbananenmeel, snackrepen met tijgernotenmeel en ook de trucjes hoe je tarwevrij brood toch elastisch en smakelijk maakt. Want tarwevrij brood hoeft nu eenmaal niet korrelig te zijn en bij de eerste hap uit elkaar te vallen. Ook is er in dit boek ruimte voor koekjes, hartige happers en nog veel meer lekkers. Maak bv eens eigen notenmelk. Super makkelijk en erg smaakvol! Ga mee op ontdekkingsreis met Marike Bol en tover zelf de lekkerste creaties op tafel.

Alle recepten uit dit boek zijn:

  • Glutenvrij
  • Lactosevrij
  • Tarwevrij
  • Vrij van geraffineerde suikers

Oh My Pie! – Oh My Pie!

Marike Bol, bekend van het foodblog Oh My Pie! is de trotse eigenaar van een glutenintolerantie die haar leven wat voeding betreft helemaal op zijn kop heeft gezet. Door haar positieve levenshouding, het glas is niet halfleeg maar halfvol, is ze wat het eten betreft niet bij de pakken gaan neerzitten.

Ze is gaan bakken zonder buikpijn. De studie orthomoleculaire voeding en veel informatie opslurpen waren haar bouwstenen om strijdvaardig te zoeken naar voedingskansen. Met het bakken van taarten, louter op basis van natuurproducten als dagelijkse voeding, kwamen de glimlachmomentjes bij het eten terug in haar leven.

‘Oh My Pie! Van glutenvrije last naar glutenvrij feestje!’ is de titel van haar eerste boek waarin ze alles heeft vastgelegd. Bol: “Het is geen gewoon boek met recepten om in je keuken uit te proberen. Het is een autobiografisch boek geworden ook met pakkende verhalen, vele recepten en kleurrijke foto’s die smaakvol het natuurlijk bakresultaat in beeld brengen. Een boek bruisend van gluten- en lactosevrije ontbijtfeestjes, tussendoortjes, hartige hapjes en uiteraard de meest mooie en lekkere taarten met vegan opties!

Ik wil ook nog wel kwijt dat het allemaal betaalbare recepten zijn. En heb je geen glutenintolerantie, dan is het ook zeer gezonde voeding omdat ik louter echte natuurproducten gebruik. Het zijn zeker geen dikmakers!”


Glutenvrij koken en bakken

Meer dan 65 heerlijke recepten zonder gluten
Wie kampt met een glutenallergie of -intolerantie moet zijn voedingspatroon vaak volledig omgooien. En dat is moeilijk, omdat het niet voor even maar voor je hele leven is. Maar één ding staat vast: ook wanneer je glutenvrij moet eten, kun je ervan genieten. En met dit boek vol heerlijke recepten lukt dat zeker.

Leer de verschillende glutenvrije bloem- en meelsoorten kennen en bak er brood, bananencake, muffins met peer en amandel, madeleines of browniesmee. Serveer als voorgerecht gemarineerde zalm met quinoa, lenterolletjes of quiche met gerookte eendenborst en gekaramelliseerde prei. Ga als hoofdgerecht voor kalfsragout met zwarte rijst, Californische pizza, gnocchi met salie of gebakken kabeljauw met citroenrijst. Is er nog plaats voor een dessert? Een stukje cheesecake, een punt polenta-sinaasappeltaart of de ananas-mangocrumble zijn aanraders.

Dit is 100 procent glutenvrij genieten, voor het hele gezin!


500 glutenvrije gerechten

500 glutenvrije gerechten is een omvangrijke verzameling van ontbijtgerechten, snacks, amuses, hoofd- en bijgerechten en zoete lekkernijen die de hele familie zal aanspreken. Uw glutenintolerantie hoeft nooit meer een hindernis te vormen tussen u en uw favoriete gerechten. Stil uw lekkere trek en maak indruk op uw vrienden met overheerlijke maaltijden, maar zorg tegelijkertijd dat u en uw gezin geen gluten binnenkrijgen. – Met traditionele favorieten als pizza’s, hartige taarten en pannenkoeken. – Inclusief een beschrijving van coeliakie, met oorzaken en symptomen, en aanbevolen behandelmethoden om uw gezondheid te verbeteren. – Voor de meeste recepten worden ook koemelkvrije alternatieven gegeven.


Food talk

In Food Talk geven model en fotografe Kim Feenstra en foodblogger Bénine Bijleveld een kijkje in hun glutenvrije leven. De twee vriendinnen hebben een gezamenlijke passie: eten! Dit doen ze beide glutenvrij; voor Bénine een must vanwege haar intolerantie voor gluten en Kim kiest er voor omdat ze zich hier stukken beter bij voelt. In dit hippe, toegankelijke kookboek vind je heerlijke ontbijtjes tot stunning salades en van fashionable hoofdgerechten tot tongstrelende zoetigheden.

De leuke, eerlijke schrijfstijl en de fantastische recepten van Bénine, samen met de verhalen en fotografie van Kim maken dit boek een must-have voor iedereen die geniet van lekker eten. Food Talk is inspirerend mooi en aanstekelijk lekker! Kim Feenstra is een van Nederlands bekendste modellen. Ze heeft mede dankzij haar deelname aan het RTL programma Het Perfecte Plaatje haar passie voor fotografie ontdekt en staat niet alleen voor, maar nu steeds vaker ook achter de camera. Bénine Bijleveld is oprichtster van BeninesKitchen.com, een succesvol online platform over glutenvrij eten. Ze schrijft o.a. voor Grazia en VROUW. Haar heerlijke recepten spatten van de prachtig gestylde foto’s af, waarmee ze op Instagram een groot publiek inspireert.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *