Het lekkerste Iberico vlees kopen? (Iberico FAQ)

In de weelderige eikenbossen van Zuidwest-Spanje graast een bijzonder ras varkens dat de culinaire wereld heeft veroverd met zijn unieke smaak en karakter: het Iberico-varken. Deze majestueuze dieren, ook wel bekend als Pata Negra vanwege hun kenmerkende zwarte poten, hebben een voedingspatroon en levensstijl die resulteren in een ongeëvenaarde en verfijnde smaakervaring. Het Iberico-vlees, afkomstig van deze bijzondere varkens, staat wereldwijd bekend om zijn intrinsieke kwaliteit en diepe, rijke aroma’s.

In deze blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis naar de smaakvolle wereld van Iberico-vlees, waar traditie, vakmanschap en passie samenkomen om een unieke culinaire ervaring te creëren. Van de dehesa (eikenbossen) waar de varkens vrij rondlopen tot aan de tafel waar je de ambachtelijke gerechten proeft.

Bereid je voor op een reis door de geschiedenis, ontdek de geheimen van het unieke voedingspatroon van deze bijzondere varkens en laat je inspireren door recepten en culinaire hoogstandjes die de authentieke smaak van Iberico-vlees omarmen. Het Iberico-vlees is niet zomaar voedsel; het is een eerbetoon aan de Spaanse cultuur, een viering van smaak en een ervaring die al je zintuigen prikkelt.

Iberico Varkens

Iberico-varkens, ook wel bekend als Pata Negra, deze bijzondere varkensras belichaamt de essentie van Spaanse traditie en vakmanschap, en hun vlees staat bekend om zijn ongeëvenaarde smaak en textuur.

Het geheim van het voortreffelijke Iberico-vlees begint bij de dehesa, de karakteristieke eikenbossen waarin de varkens vrij kunnen rondzwerven. Hier vinden ze een natuurlijke habitat vol eikels, grassen en kruiden. Het dieet van deze varkens wordt verrijkt met de overvloedige eikels die in de herfst van de bomen vallen, wat resulteert in een unieke smaak die het vlees doordrenkt met subtiele noten en een fluweelzachte textuur.

Het Iberico-varken onderscheidt zich niet alleen door zijn speciale dieet, maar ook door zijn fysieke kenmerken. De kenmerkende zwarte poten, vandaar de naam Pata Negra, en de elegante bouw van het dier weerspiegelen de zorgvuldige fokpraktijken die deze unieke Spaanse delicatesse voortbrengen.

Het proces van het produceren van Iberico-vlees is doordrenkt van traditioneel vakmanschap. Van het zorgvuldig selecteren van varkens die voldoen aan de hoogste normen tot het langzame rijpingsproces dat de smaken verdiept, elk aspect van de productie draagt bij aan de unieke kwaliteit van het vlees. Ambachtslieden, die vaak generaties lang deze kunst hebben geperfectioneerd, zijn de bewakers van de eeuwenoude tradities die het Iberico-vlees zijn onderscheidende karakter geven.


Wat is Iberico Vlees?

Iberico-vlees verwijst naar vlees afkomstig van het Iberico-varken, een bijzonder varkensras dat voornamelijk wordt gefokt op het Iberisch Schiereiland, dat Spanje en Portugal omvat.

Het Iberico-vlees onderscheidt, is het specifieke dieet en de levensstijl van deze varkens. Ze worden vaak vrij gelaten om te grazen in de dehesa, uitgestrekte eikenbossen die rijk zijn aan eikels, gras en wilde kruiden. Het dieet van de Iberico-varkens wordt aangevuld met de eikels die in het herfstseizoen van de bomen vallen. Deze voedingsgewoonten dragen bij aan de bijzondere smaak en textuur van het vlees.

Er zijn verschillende producten die worden vervaardigd van Iberico-vlees, waaronder:

 • Iberico-ham (Jamón Ibérico): Dit is wellicht het bekendste product. Het is gedroogde en gerijpte ham die afkomstig is van de achterpoten van het Iberico-varken. Er zijn verschillende gradaties, afhankelijk van het voedingspatroon en de fokomstandigheden van de varkens.
 • Chorizo en andere worsten: Iberico-vlees wordt ook gebruikt voor de productie van diverse worsten, zoals chorizo, salami en lomo (gedroogd varkensvlees).
 • Vers Iberico-vlees: Het malse en smaakvolle vlees van het Iberico-varken wordt ook gebruikt in diverse verse vleesproducten, zoals karbonades, lendenen en andere sneden.

Is het Iberico vlees geschikt voor de barbecue?

Ja, Iberico-vlees is uitstekend geschikt voor de barbecue en kan een buitengewone smaakervaring bieden. Het vlees heeft van nature al een rijke smaak en het grillen op de barbecue voegt een heerlijke rokerige nuance toe.


Hoe kun je het beste Iberico vlees bereiden?

Het bereiden van Iberico-vlees vereist aandacht voor de kwaliteit van het vlees en het respecteren van de unieke smaak en textuur ervan. Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor het bereiden van Iberico-vlees:

Temperatuur en Timing

 • Laat het Iberico-vlees op kamertemperatuur komen voordat je het gaat bereiden. Hierdoor kan het vlees gelijkmatiger garen.
 • Houd rekening met de specifieke deel van het vlees en pas de kooktijd dienovereenkomstig aan. Sommige delen kunnen sneller garen dan andere.

Eenvoudige Kruiden

 • Iberico-vlees heeft van nature een rijke smaak, dus overdrijf niet met kruiden. Eenvoudige kruiden zoals zout, peper en een vleugje knoflook kunnen de natuurlijke smaken benadrukken.

Grillen of Bakken

 • Iberico-vlees leent zich uitstekend voor grillen of bakken. Het geeft een heerlijke smaak en creëert een mooie korst.
 • Als je ervoor kiest om te grillen, overweeg dan houtskool voor extra smaak.
 • Voor bepaalde delen van het Iberico-vlees, zoals de schouder, kan slow cooking ideaal zijn. Hierdoor wordt het vlees mals en sappig.

Iberico-ham

 • Als je geniet van Iberico-ham, serveer deze dan op kamertemperatuur. Snijd het dun voor de beste textuur en smaak. Combineer het met wat versgebakken brood of een vleugje olijfolie.

Vleesthermometer gebruiken

 • Om de juiste gaarheid te bereiken, gebruik een vleesthermometer. Hiermee kun je de interne temperatuur van het vlees meten en zorgen voor perfecte resultaten.

Let op Vetgehalte

 • Iberico-vlees heeft een hoger vetgehalte, wat bijdraagt aan de smaak en sappigheid. Houd hier rekening mee bij het bepalen van de kooktijd en temperatuur.

Geniet van Eenvoud:

 • Het mooie van Iberico-vlees is dat het vaak het beste tot zijn recht komt met eenvoudige bereidingen. Respecteer de natuurlijke smaken en geniet van de kwaliteit van het vlees zelf.

Waarom is Iberico vlees duurder?


Iberico-vlees is over het algemeen duurder dan regulier varkensvlees om verschillende redenen:

 • Specifiek ras: Het Iberico-varken, ook bekend als Pata Negra, is een specifiek varkensras dat voornamelijk wordt gefokt op het Iberisch Schiereiland (Spanje en Portugal). Deze varkens hebben kenmerkende fysieke eigenschappen, waaronder zwarte poten, en hun vlees staat bekend om de unieke smaak en textuur.
 • Uniek dieet: Iberico-varkens worden vaak vrijgelaten in de dehesa, uitgestrekte eikenbossen, waar ze zich voeden met eikels, gras en kruiden. Het dieet van deze varkens draagt bij aan de bijzondere smaak van het vlees. Het proces om deze natuurlijke leefomgeving en het specifieke dieet te handhaven, vergt meer tijd en ruimte dan conventionele fokmethoden.
 • Langzame groei: Iberico-varkens groeien langzamer dan veel andere commerciële varkensrassen. Deze langzamere groei draagt bij aan de ontwikkeling van een betere spier- en vetkwaliteit, wat resulteert in malser en smaakvoller vlees.
 • Traditioneel vakmanschap: Het productieproces van Iberico-vlees vereist traditioneel vakmanschap, van zorgvuldige fokpraktijken tot het rijpen van het vlees. Dit ambachtelijke aspect van de productie kan arbeidsintensiever zijn en een hogere mate van expertise vereisen.
 • Hogere kosten vanwege vrije uitloop: Iberico-varkens hebben vaak meer ruimte nodig om vrij rond te kunnen lopen en te grazen, wat kan resulteren in hogere kosten in vergelijking met intensievere fokmethoden.
 • Beperkte beschikbaarheid: Omdat Iberico-varkens specifieke fokomstandigheden en een bepaalde leefomgeving vereisen, is de beschikbaarheid van Iberico-vlees beperkter dan regulier varkensvlees, wat de prijs kan beïnvloeden.

Welke soorten vlees zijn er van het Iberico Varken.

Je heb al gelezen de Iberico ham is het populairste product van het Iberico Varken, zelf eet ik graag de droge worsten van Iberico. Maar er zijn nog veel meer producten verkrijgbaar van het Iberico varken. Helaas is dit top product niet overal verkrijgbaar maar gelukkig is er een webshop die het heerlijke iberico vlees verkoopt. De beste producten van Beef en Steak vind je hieronder en worden uitgebreid beschreven.

Iberico Criollo Braadworst Normaal

Heerlijke dikke Ibericoworstjes. Heerlijk voor op de BBQ of voor in de pan. De braadworsten zijn zacht van binnen en hebben een knapperige korst.

Het vlees is niet alleen zacht, maar ook vol van smaak. Als het goed is proef je een lichte chorizosmaak terug in de worst.

De Iberico braadworsten zijn heerlijk voor op een broodje, maar kan ook prima als tussendoortje worden gegeten.  De braadworsten bevat lactose en kan sporen bevatten van sufliet.

De braadworsten komen van het Iberico Varken. Het Ibericoras is een donkerkleurig varkensras uit het Middelandse Zeegebied.


Iberico Spareribs

 • Hemelse spareribs voor fijnproevers
 • Van het Spaanse Iberico varken
 • Mooie en romige smaak
 • 50% raszuiver voor optimale vlees-vetverhouding

Wil je heerlijke spareribs van het Iberico varken? Ga dan voor de Iberico Spareribs!

Spareribs zijn niet meer weg te denken bij een BBQ. Heerlijk low&slow bereiden en helemaal naar eigen smaak kruiden en aflakken. 

De spareribs van de Spaanse Iberico varkens zijn qua smaak wel heel bijzonder. Het vlees tussen de botten heeft een heel mooie en romige smaak en heeft eigenlijk weinig extra nodig aan kruiden.

Het vlees heeft veel marmering en door het garen smelt het vet en geeft het de spareribs nog meer smaak.


Iberico Bellota Jamon (Ham)

Prachtig gedroogde ham van het Iberico varken, Bellota kwaliteit. Dit betreft een complete ham om zelf te snijden. De ham is minimaal 36 maanden gedroogd.

Ibericovlees van Bellotakwaliteit is alleen beschikbaar in het begin van het jaar. Speciaal geselecteerde varkens worden apart gehouden en voeden zich met uitsluitend eikeltjes en gras.

Dat levert het beste Ibericovlees op dat je kunt krijgen. Onze Iberico is 50% raszuiver voor optimale vlees-vetverhouding

Het Iberico varken is een varkensras uit het Middelandse-zeegebied. Iberico varkens zijn pure levensgenieters. Ze scharrelen de hele dag door en doen zich ondertussen te goed aan eikeltjes.

De hellingen zijn minimaal 45% steil en dit komt de smaak van het spierweefsel ten goede. Spanje is trots op haar Iberico varkens. De Spaanse overheid ziet er streng op toe dat het welzijn van de varkens gegarandeerd blijft.

Hierdoor hebben Iberico varkens weinig tot geen stress. Ook dat komt de smaak absoluut ten goede. Kortom, geweldig voor mens en dier!


Iberico Varkensrack

Een varkensrack op zich is al een heerlijke delicatesse, zeker wanneer deze afkomstig is van het Iberico varken. Het zal dan ook een heus feest zijn wanneer je dit varkensrack op de BBQ bereidt.

De rijke, notige en zoete smaak van Iberico komt op die manier mooi tot zijn recht. Proef de geweldige smaak van een varkensrack en bestel eenvoudig jouw vlees voor op de BBQ via Beef&Steak.


Iberico buikspek met zwoerd

 • Heerlijk voor low&slow
 • Met hoog percentage mooi vet (90%)
 • Met krokant laagje
 • 50% raszuiver voor optimale vlees-vetverhouding

Wil je een heerlijk buikspek van het Iberico varken proberen? Ga dan voor de Iberico Buikspek Met Zwoerd!

Buikspek is lekker, maar buikspek van het Iberico varken smaakt nog veel lekkerder! Het buikspek van het Iberico Varken herken je door het hoge percentage mooi vet in het product, namelijk tot wel 90%.

Hierdoor is het geschikt om mee te larderen, of voor het maken van een zeer smakelijke side-dish. Het buikspek van dit Iberico Varken is inclusief de zwoerd. De zwoerd zorgt voor een krokant laagje.


Iberico Entrecrote Steak (Lomo)

 • De lende van het Iberico varken
 • Mooie entrecotes met rijke marmering
 • Prachtige rode kleur 
 • Volle, nootachtige smaak
 • 50% raszuiver

Wil je mooie entrecotes met een rijke marmering proberen? Ga dan voor de Iberico Entrecote Steak (Lomo). De lende heeft een prachtige rode kleur en een volle, nootachtige smaak.

De lende is een mals stuk en de Spanjaarden noemen de filet de ‘lomo’. Lomo van de Iberico is rijk aan smaken en geeft een heerlijk mondgevoel. De lomo Iberico is niet te vergelijken met ander varkensvlees.


Iberico Burger

 • Lekker gekruid op traditionele wijze
 • Van het bijzondere en lekkere Iberico vlees
 • Heerlijk mals
 • 50% raszuiver voor optimale vlees-vetverhouding

Iberico Tomahawk

 • Mooie tomahawk-steak
 • Van het Iberico varken
 • Mooi, dik stuk rib-eye met lang bot
 • Perfect om te grillen
 • 50% raszuiver voor optimale vlees-vetverhouding

Wil je je gasten een prachtige, dikke tomahawk voorschotelen? Ga dan voor de Iberico Tomahawk!

De Tomahawk is een mooie, dik stuk rib eye met een lang bot. Perfect om te grillen. Het vlees is vol van smaak met een beetje vet er doorheen zoals dat hoort bij het Iberico varken.


Iberico gehaktballetjes

De Spaanse gehaktballetjes zijn wel de meest bekende tapas. Deze bolitas, zoals de Spanjaarden ze noemen, zijn al helemaal gedraaid en gekruid. Even bereiden en het hele gezin kan ervan genieten. Verpakt per 12 stuks.


Iberico Rib-Eye

 • Mooi gemarmerde rib eye
 • Van het Iberico varken
 • Romiger dan van de runderrassen
 • Overheerlijke smaak
 • 50% raszuiver voor optimale vlees-vetverhouding

Wil je een mooi gemarmerde, romige rib eye proberen? Ga dan voor de Iberico Rib Eye!


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *