De top 10 van de beste kookboeken van de Italiaanse keuken 2024


Italië, het land van de amore, de kunst, de geschiedenis én de onweerstaanbare keuken. Als je denkt aan de Italiaanse keuken, wat komt er dan als eerste in je op? Misschien denk je aan sappige pasta’s overgoten met rijke sauzen, knapperige pizza’s met verse mozzarella en basilicum, of misschien wel aan romige gelato in de warme zomermaanden. De Italiaanse keuken is een viering van smaken, traditie en familie, en een van de meest geliefde keukens ter wereld.

In deze blog nemen we je mee op een culinaire reis door de prachtige Italiaanse keuken, maar dan met een bijzondere focus op kookboeken. De kookboeken willen je allemaal kennis laten maken met de lekkerste Italiaanse gerechten.

Om je een goed beeld te geven van de Italiaanse kookboeken, heb ik naast een uitgebreid boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het boek waaronder de waardering en de recensies van de thuiskoks.

Jamie kookt Italië

Met ‘Jamie kookt Italië’ keert Jamie Oliver terug naar zijn culinaire roots: Italië. Meer dan 140 heerlijke klassieke Italiaanse recepten anno nu, Jamie-proof!

Dit boek brengt het plezier en de passie van ’s werelds favoriete keuken bij jou thuis. Viva Italia!

Jamie Oliver deelt in ‘Jamie kookt Italië’ graag zijn liefde voor de Italiaans keuken met je. Het draait in dit boek om de ziel van de Italiaanse keuken en het weergaloos genieten van de ultieme Italiaanse recepten. Van heerlijke antipasti als cheesy risottoballetjes of voorjaarsbruchetta, geliefde pasta’s als klassieke carbonara of linguine met worst, echte ragú of saffraankip. Er valt nog zoveel te ontdekken in de Italiaanse keuken.

In Italië heeft iedereen een ongelooflijke passie voor eten. Jamie Kookt Italië is hét handboek voor het Italiaanse goede leven dat je elke dag van de week kunt gebruiken. De recepten zijn een mix van:

  • Authentieke Italiaanse recepten
  • Fast en slow cooking
  • Simpele doordeweekse gerechten
  • Fantastische culinaire recepten
  • Italiaanse familieklassiekers

Met dit boek haal je de geliefde, authentieke Italiaanse sfeer in huis en zorg je ervoor dat de geuren en smaken je gedachten meenemen naar de prachtige streken van Italië.

De Britse chef-kok Jamie Oliver is wereldwijd bekend. Niet alleen vanwege de televisieprogramma’s die hij presenteert, maar ook door de reeks succesvolle kookboeken die hij heeft gemaakt. Waaronder bestsellers Jamie Oliver – VEG, Jamie Oliver – 5 ingrediënten en Jamie in 30 minuten.


Landenbijbels – De bijbel van de Italiaanse keuken

In De bijbel van de Italiaanse keuken laten Maud Moody, Nina Bogaerts en Leonardo Pacenti – van restaurant Toscanini in Amsterdam – de oneindige mogelijkheden van de Italiaanse keuken zien. Aan de hand van duidelijke aanwijzingen, stap-voor-stapfotografie en uitleg van basisingrediënten, culinaire begrippen en technieken, leer je alles over het maken van de lekkerste Italiaanse gerechten.

Maak een reis door Italië met recepten uit elke regio: serveer bijvoorbeeld de welbekende pasta alla puttanesca uit Campania, bereid de lekkerste saltimbocca alla Romana, proef de cotechino uit Emilia-Romagna, maak Venetiaanse risi e bisi en reis af naar Liguria voor de klassieke torta pasqualina. Kortom, De bijbel van de Italiaanse keuken is voor zowel de beginnende als de ervaren thuiskok een verrassend en leerzaam naslagwerk.

  • MEER DAN 200 RECEPTEN UIT DE ITALIAANSE KEUKEN
  • ZOWEL KLASSIEKE ALS MODERNE RECEPTUUR
  • ALLE REGIO’S KOMEN AAN BOD
  • HELDERE HOW-TO’S VAN BASISTECHNIEKEN
  • DUIDELIJKE UITLEG VAN ONMISBAAR KEUKENGEREI

Het beste van de Italiaanse keuken

Recepten uitgezocht en geschreven door de Italiaanse chef-kok en voedsel veteraan Carla Bardi. Hier vindt u het echte voedsel van Italië, de authentieke gerechten die elke dag in huizen en trattoria’s worden geserveerd. Leer de eenvoudige, klassieke gerechten van de Italiaanse keuken die de hedendaagse celebrity chef-koks inspireren. In meer dan 200 authentieke recepten uit elke regio, leert u de wortels van de Italiaanse keuken kennen en zult u uw vrienden en familie verbazen over uw kookkunst.


Pasta Grannies

Van wie kun je beter leren koken met passie dan van de Pasta Grannies die hun leven hebben gewijd aan koken, familie en samen genieten?

Neem een kijkje in het kloppende hart van de een Italiaanse keuken en leer het allerbeste Italiaanse eten zelf te bereiden. Ontdek Pina’s (91) kastanjegnocchi met walnotenpesto, liefdevol gemaakt met ingrediënten die ze rond haar huis in Ligurië verbouwt; of het speciale tagliatellerecept van Marietta (99), rechtstreeks uit haar moestuin op het Calabrische platteland. Naast recepten voor smakelijke vleesgerechten, groentepasta’s, overheerlijke pizza’s en de lekkerste desserts, wordt er volop gekookt met zeevruchten, rijst en peulvruchten, zuivel en kruiden, noten en specerijen.

– toegankelijke, traditionele familiegerechten van deze nonna’s, de beste thuiskoks van Italië
– veelzijdige recepten voor elk moment van de dag
– alles over zelf pasta maken, mét en zonder pastamachine, en hoe je het kookt

Natuurlijk is er volop aandacht voor de kunst van het maken van je eigen pasta. Welke bloemsoort gebruik je? Werk je met de hand of een pastamachine (beide kan!) en wat zijn de ultieme basisrecepten. Pasta Grannies: Comfort Cooking is niet alleen een viering van samen koken, maar ook een vrolijk stukje Italiaanse levenswijze. Buon appetito!

Vicky Bennison, auteur van de bestseller Pasta Grannies, verzamelde nóg meer hartverwarmende recepten en verhalen van onze favoriete Italiaanse grootmoeders. In dit toegankelijke kookboek met verbazingwekkend mooie locatie- en receptfotografie laat ze zien hoe je authentiek Italiaans eten maakt waarvan iedereen zal genieten.

‘Pasta maken werkt meditatief en is kalmerend om te zien. Vooral als je het deze pasta grannies ziet doen. […] Het is het tegenovergestelde van fastfood en magnetronmaaltijden en laat je onthaasten en focussen op je eigen creaties.’ delicious.

‘Buono!’ Italië Magazine


‘Hoeveel nieuwe kookboeken ik ook binnenkrijg, er zijn er altijd een paar die ik blijf openslaan, hoe lang is ze ook al heb. De Zilveren Lepel, hét naslagwerk van de Italiaanse keuken, is zo’n kookboek.’ Sam de Voogt – NRC

Zeg je Italiaans koken, dan zeg je De Zilveren Lepel.

Het is dé bijbel van de authentieke Italiaanse keuken. In Italië wordt De Zilveren Lepel al meer dan zeventig jaar verkocht en van generatie op generatie doorgegeven. Dit standaardwerk wordt steeds bijgewerkt, zodat zowel beginnende als gevorderde koks echt Italiaans kunnen koken.

Deze herziene editie van De Zilveren Lepel telt meer dan 2.000 eenvoudige en originele recepten. Uiteraard met uitgebreide uitleg over kooktermen en keukengerei en een register waarin gezocht kan worden op ingrediënt, menugang en de Italiaanse en Nederlandse receptnamen. Dit is het enige boek dat de liefhebber van Italiaans koken nodig heeft!

‘Het is de afgelopen week de keuken nog niet uit geweest, en ik betwijfel of het de boekenkast ooit gaat halen.’ Janneke Vreugdenhil, NRC.next

‘De bijbel van de Italiaanse keuken.’ Foodies


Heerlijk Italiaans

Maak kennis met de echte authentieke Italiaanse keuken met recepten boordevol smaak en die voor iedereen te maken zijn. Giovanni en Roberta zijn te zien op 24Kitchen bij de programmas Grenzeloos koken en de Makkelijke Maaltijd.


Culinaire Klassiekers – De Klassieke Italiaanse keuken

Onmisbare Nederlandse editie van de everseller Essentials of Classic Italian Cooking van Marcella Hazan, de godmother van de Italiaanse keuken.

Marcella Hazan weet in De klassieke Italiaanse keuken als geen ander het gevoel, de heerlijke geuren, de subtiele smaak van verse ingrediënten én de eenvoud van écht Italiaans eten over te brengen. Hét standaardwerk over Italiaans koken met meer dan 500 recepten en uitgebreide informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten van de ‘godmother of Italian cooking’.


Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari

Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari is het boek van de winnares van Heel Holland Bakt 2015. In dit bakboek deelt Sarena haar familiefavorieten, Italiaanse klassiekers en natuurlijk de spektakelstukken uit het tv-programma Heel Holland Bakt. Van baci di dami, een torta caprese met amandelen en chocolade, de karameltaart waarmee Sarena meesterbakker werd tot de 1001-nacht-finaletaart. Dit is bakken met Italiaanse passie!


Pure Italiaanse keuken

Met Pure Italiaanse keuken kunnen nu de gerechten van Roberto’s Amsterdam thuis worden gemaakt. Roberto Payer is in Nederland de ambassadeur van de Italiaanse keuken en in gesprek met Jonah Freud, kookboekenexpert, laat hij je kennismaken met de verschillende Italiaanse streken, waar de ingrediënten voor de recepten en de wijnen voor bij de gerechten vandaan komen.

In Roberto’s Amsterdam wordt eerlijk en heerlijk gekookt door het team van Roberto Payer, de ‘godfather’ van het restaurant waar chef-kok Franz Conde de scepter zwaait. De door Conde opgeschreven recepten gaan vergezeld van wijntips en er is veel aandacht voor pure ingrediënten.

Het boek bevat behalve soepen (zuppe), voorgerechten (antipasti), pasta’s en risotto’s (primi), hoofdgerechten met vis en vlees (secondi) en desserts (dolci) ook bijgerechten (contorni) en informatie over kazen, ijs en granita. Elk recept is makkelijk thuis te maken en door de prachtige fotografie van Jan Bartelsman zul je geïnspireerd raken om direct aan de slag te gaan.


Veganista

Plantaardig Italiaans eten? Dit boek bevat 60 recepten voor overheerlijke vegan gerechten, sommige modern, andere klassiek. Van tagliatelle met champignons en truffel tot witte bonensoep met rozemarijn, van risotto met asperges tot tiramisu: Luna Trapani verwent met overheerlijk Italiaans vegan food.

De Italiaans-Vlaamse chef, met haar eigen bar en restaurant in het historisch centrum van Antwerpen, ontwikkelt voortdurend nieuwe recepten met plantaardige ingrediënten. Zij laat in dit eerste boek aan de hand van door haar zelf gemaakte foto’s zien dat Italiaanse veganista gerechten veel eenvoudiger te maken zijn dan de meesten denken. Want, zegt Luna, ‘de Italiaanse keuken is sowieso al grotendeels gebaseerd op groenten’.


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *