De top 7 van de handigste kookwekkers 2024 (FAQ)

Koken is een kunst die nauwkeurigheid en perfecte timing vereist. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of slechts af en toe de keuken betreedt, een betrouwbare kookwekker is een onmisbare metgezel.

In deze blog gaan we dieper in op de kookwekkers en laten we je kennismaken met enkele van de beste opties die je kookervaring naar een hoger niveau kunnen tillen. Van eenvoudige mechanische timers tot geavanceerde digitale technologieën, ontdek hoe de juiste kookwekker het verschil kan maken in je culinaire avonturen.

Om je een goed beeld te geven van de kookwekkers heb ik naast veel informatie ook een top 7 samengesteld met de beste en handigste kookwekkers. Om je een goed beeld te geven van de kookwekkers heb ik naast een productomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over de kookwekkers.

KokenKoken

Wat is een kookwekker?

Een kookwekker is een handig hulpmiddel in de keuken dat wordt gebruikt om de tijd te meten tijdens het koken, bakken of braden van voedsel. Het belangrijkste doel van een kookwekker is om ervoor te zorgen dat gerechten op de juiste momenten worden bereid en dat ze niet te lang of te kort worden gekookt, gegrild of gebakken. Dit is essentieel voor het behouden van de smaak, textuur en kwaliteit van voedsel.

Welke soorten kookwekkers zijn er?

Er zijn verschillende soorten kookwekkers beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Ik heb me wel eens verbaasd in de hoeveelheid verschillende kookwekkers. Hieronder vind je de meeste voorkomende kookwekkers en deze wordt kort beschreven om je een goed beeld te geven.

 • Mechanische kookwekker: Dit zijn de klassieke kookwekkers met een draaiknop om de timer in te stellen. Ze werken op veerkracht en hebben vaak een belletje dat rinkelt wanneer de ingestelde tijd is verstreken. Mechanische kookwekkers hebben geen batterijen nodig, maar moeten handmatig worden opgewonden voor gebruik.
 • Digitale kookwekker: Digitale kookwekkers hebben een digitaal display waarop je de timer nauwkeurig kunt instellen. Ze zijn over het algemeen nauwkeuriger dan mechanische kookwekkers en bieden vaak extra functies, zoals het tellen van oplopende en aflopende timers. Digitale kookwekkers werken meestal op batterijen.
 • Magnetische kookwekker: Deze kookwekkers hebben een ingebouwde magneet, waardoor je ze op metalen oppervlakken, zoals de koelkastdeur, afzuigkap, gasfornuis etc, kunt bevestigen. Dit maakt ze handig om altijd binnen handbereik te hebben in de keuken.
 • Timer-apps: Met de opkomst van smartphones en tablets zijn er tal van timer-apps beschikbaar die je kunt gebruiken als digitale kookwekker. Deze apps bieden vaak veelzijdigheid, zoals meerdere timers instellen en aangepaste alarmgeluiden kiezen.
 • Oventimers: Veel moderne ovens hebben ingebouwde digitale timers en programmeerbare functies. Deze timers zijn specifiek bedoeld voor het bijhouden van de kook- en braadtijden in de oven.
 • Slimme kookwekkers: Er zijn ook slimme kookwekkers beschikbaar die verbonden kunnen worden met je smartphone via Bluetooth of Wi-Fi. Deze geavanceerde timers kunnen meldingen sturen naar je telefoon en bieden vaak extra functies, zoals het opslaan van kooktijden en receptinformatie.
 • Eierwekker: Een eierwekker is een speciaal type kookwekker dat is ontworpen voor het perfect koken van eieren. Het houdt rekening met de gewenste hardheid van het eigeel en waarschuwt je wanneer de eieren klaar zijn.

Hoe werkt een kookwekker?

Hierboven heb je gelezen dat er verschillende soorten kookwekkers zijn. Ondanks de verschillen werkt het gebruik van een kookwekker bijna allemaal hetzelfde. Bij de een moet je de tijd draaien en bij de ander in toetsen. Hieronder lees je hoe het gebruik van een kookwekker werkt.

 • Instellen van de timer: Om een kookwekker in te stellen, begin je meestal met het draaien van de knop (bij mechanische kookwekkers) of het indrukken van de juiste knoppen (bij digitale kookwekkers). Hiermee stel je de gewenste tijd in voor de timer. Dit kan variëren van enkele seconden tot enkele uren, afhankelijk van je behoeften.
 • Starten van de timer: Nadat je de gewenste tijd hebt ingesteld, moet je de kookwekker activeren. Bij mechanische kookwekkers trek je vaak een veer strak door de knop in te drukken of te draaien, terwijl je bij digitale kookwekkers een “Start” of “Timer” knop indrukt.
 • Afwachten: Terwijl de timer loopt, wordt de resterende tijd weergegeven op de wijzerplaat (bij mechanische kookwekkers) of op het digitale display (bij digitale kookwekkers). Dit stelt je in staat om de verstreken tijd te volgen.
 • Einde van de timer: Zodra de ingestelde tijd is verstreken, zal de kookwekker je dit meestal laten weten. Bij mechanische kookwekkers zal er een belletje rinkelen, en bij digitale kookwekkers klinkt er vaak een pieptoon of klinkt er een alarm. Dit geeft aan dat de timer is afgelopen en dat je gerecht klaar is om te worden gecontroleerd.
 • Stoppen en resetten: Je kunt de kookwekker stoppen en resetten nadat de timer is beëindigd. Bij digitale kookwekkers druk je meestal op een “Stop” of “Reset” knop om het alarm te stoppen en de timer op nul te zetten. Bij mechanische kookwekkers moet je de knop meestal terugdraaien naar de beginpositie om de timer te resetten.

Waar moet je opletten bij het kopen van een kookwekker?

Nu je meer weet over de kookwekker, is misschien de kans wel groot dat je zelf ook een kookwekker wil aanschaffen. Als je een kookwekker wilt kopen is het belangrijk om de verschillende factoren te letten zodat jij de juist kookwekker aanschaft. Om je een beetje hiermee te helpen heb ik de belangrijkste aspecten en factoren voor je op een rij gezet.

Type kookwekker: Kies het type kookwekker dat het beste bij je past. Mechanische kookwekkers zijn traditioneel en betrouwbaar, terwijl digitale kookwekkers nauwkeuriger zijn en vaak extra functies bieden. Overweeg ook of je een magnetische kookwekker, een timer-app of een slimme kookwekker wilt gebruiken.

Nauwkeurigheid: Voor recepten waar timing cruciaal is, is de nauwkeurigheid van de kookwekker essentieel. Digitale kookwekkers zijn over het algemeen nauwkeuriger dan mechanische kookwekkers.

Display: Als je voor een digitale kookwekker kiest, let dan op het type display. Een goed leesbaar display met duidelijke cijfers en verlichting kan handig zijn, vooral in een drukke keuken.

Maximale timerduur: Controleer de maximale timerduur die de kookwekker kan instellen. Sommige timers hebben beperkingen qua tijdsbereik, dus zorg ervoor dat deze voldoet aan jouw kookbehoeften.

Geluidsniveau: Overweeg het geluidsniveau van het alarm. Sommige kookwekkers hebben luide belletjes of pieptonen, terwijl andere stiller zijn. Kies een alarm dat voor jou acceptabel is.

Gebruiksgemak: Zorg ervoor dat de kookwekker eenvoudig is in gebruik. Het instellen van de timer en het stoppen van het alarm moeten intuïtief zijn.

Stabiliteit en duurzaamheid: Mechanische kookwekkers moeten stevig gebouwd zijn en bestand zijn tegen dagelijks gebruik. Digitale kookwekkers moeten van duurzaam materiaal zijn en kunnen tegen een stootje.

Stroomvoorziening: Overweeg of je liever een kookwekker op batterijen wilt of een die op te winden is (mechanisch).

Extra functies: Sommige kookwekkers bieden handige extra functies, zoals het opslaan van meerdere tijden, het tellen van oplopende en aflopende timers, of het verbinden met smartphone-apps. Overweeg of deze functies belangrijk voor je zijn.

Prijs: Bepaal je budget en zoek naar een kookwekker die aan je eisen voldoet. Er zijn kookwekkers beschikbaar in verschillende prijsklassen.

De top 7 van de beste kookwekkers

Het is tijd voor de 7 beste kookwekkers van dit moment. De kookwekkers in de top 7 worden uitgebreid beschreven en naast een productomschrijving vind je ook een link van Bol.com. De link geeft veel extra informatie over het kookwekkers waaronder de waardering en de recensies van de gebruikers. Via de link kun je de kookwekker eenvoudig en snel bestellen.

HK-Goodies – Digitale Kookwekker

Maak koken en bakken een fluitje van een cent met onze digitale keuken timer!

Het heldere LED-display zorgt ervoor dat u altijd de tijd kunt zien, zelfs vanaf een afstand. De timer is eenvoudig in te stellen door gewoon aan de draaiknop te draaien.

Dankzij de magnetische achterkant kunt u hem gemakkelijk op de koelkast of andere metalen oppervlakken plaatsen.Vergeet het lastige gedoe met traditionele timers – onze digitale timer is intuïtief en gemakkelijk te gebruiken.Met een gewicht van slechts enkele grammen, kunt u hem overal mee naartoe nemen.

De timer is voorzien van een helder licht dat oplicht wanneer de timer afloopt, zodat u nooit meer een alarm zult missen.Perfect voor het koken van eieren, het bakken van taarten of elke andere klus waarbij timing van essentieel belang is.Of u nu een professionele chef-kok bent of gewoon iemand die graag kookt, onze digitale timer zal uw leven gemakkelijker maken.


Digitale Kookwekker – Magnetisch

Digitale Kookwekker met Magneet en Standaard. Kan dus prachtig opgehangen worden aan bijvoorbeeld de koelkast of de afzuigkap. Natuurlijk ook geleverd met standaard zodat de wekker ook kan staan op het aanrecht.


REVALL Digitale Kookwekker – Kookwekker – Magnetisch

Altijd bij de tijd met de Digitale Timer van REVALL! Met een draai aan de knop kan je hem laten op- of aftellen tot wel 99 minuten. Je hoort luid en duidelijk wanneer de tijd om is. Het volume is zelfs instelbaar en te dempen. Deze kookwekker is voorzien van twee sterke magneten, waardoor het op ieder metalen oppervlak te bevestigen is. Ook beschikt het over een geheugenfunctie, waardoor de laatste ingestelde tijd opnieuw wordt weergegeven.
Door het moderne maar toch simpele design, is deze timer zeer gemakkelijk in gebruik!

Voordelen van de REVALL Kookwekker:

 • Helder LED scherm
 • Sterke magneten
 • Handige buitenring
 • Instelbaar alarm volume
 • Geheugenfunctie
 • Timer en stopwatch
 • Inclusief batterijen

Timer en stopwatch
De REVALL Digitale Timer beschikt over alle functies die een timer nodig heeft. Zo kun je de tijd instellen en af laten lopen, totdat het alarm afgaat. Maar ook de tijd laten oplopen door simpelweg op de knop te drukken. Deze Digitale Timer is dus te gebruiken in de keuken, sportschool, sauna, laboratorium of op school!

Sterke magneten
Deze digitale kookwekker heeft twee enorm sterke magneten op de achterkant. Hierdoor kan het geplaatst worden op zowel horizontale als verticale metalen oppervlaktes. Zo is er altijd een juiste plek te vinden voor jouw timer!

Alarm
Het alarm volume is makkelijk in te stellen met een schakelaar in drie standen: luid, zachter of gedempt. Wanneer het alarm afgaat, zal het scherm ook gaan knipperen.

Geheugenfunctie
De timer beschikt over een geheugenfunctie. Dit betekend dat de laatste ingesteld tijd weer opnieuw word weergegeven. Dit is handig als je regelmatig dezelfde tijd nodig hebt. Door de knop ingedrukt te houden reset je de tijd weer naar 00:00


OTIX Eierwekker

De eierwekker van OTIX verandert van kleur tijdens het koken, zodat je precies weet of je een hard of een zacht gekookt ei hebt. Is het ei bijna helemaal rood dan is heb je een zacht gekookt ei. Is het tot de helft rood dan heb je een perfect medium gekookt eitje. En wanneer het ei bijna helemaal wit is, is je ei hard gekookt. Een hele handige tool voor het koken van eieren. Leg de eierwekker samen met de eieren een pan met water. Zet het vuur aan en let op de kleur verandering. Zo heb je altijd het perfecte ei. Let op! Er gaat dus geen wekker af in de vorm van een geluid, je kunt aan de hand van de kleur zien of jouw ei op de gewenste manier gekookt is.

 • Een ei naar jou wens door kleurverandering van de eierwekker
 • Weet precies wanneer je ei hard of zacht gekookt is
 • Zonder geluidtimer maar zichtbaar door de verandering van kleur

BrandNewCake® Digitale Keukentimer / Kookwekker

BrandNewCake Digitale Timer 2-tijden
Handige digitale timer van het merk BrandNewCake. Deze timer beschikt over ‘2-tijden’, waardoor je altijd 2 afzonderlijke tijden kunt laten timen. Je kunt de tijd zowel laten oplopen als laten aftellen. Daarnaast beschikt de timer over een ‘memory-functie’, waarmee je met één druk op de knop jouw ingestelde tijd kunt aanzetten. Het volume is te regelen in drie standen (uit, laag en hoog).

De timer is op verschillende manieren te plaatsen:

 • Voetje: de timer kan rechtop staan d.m.v. een uitklapbaar voetje aan de onderzijde.
 • Magnetisch: de timer heeft twee magneten aan de achterzijde.
 • Ophangoog: de timer beschikt over een uitklapbaar ophangoog aan de achterzijde.

Brainstream Brutus Kookt – Delfter PiepEi 

Leuk én handig, dat is deze eierwekker! Dit Oudhollandse Delfter PiepEi kook je mee met je eieren. Aan het melodietje is te horen of de eitjes goed zijn, of nog even moeten koken. Dé eierwekker voor een perfect eitje!

Hoe werkt het?
Het Delfter PiepEi bewaar je bij de eieren zodat deze dezelfde temperatuur heeft als de eieren. Doe ‘m meteen met de eieren in het water en hoor aan het melodietje hoever de eieren gekookt zijn.

De melodieën
Wil je een zachtgekookt eitje? Haal ze er dan uit wanneer het PiepEi ‘In Holland Staat Een Huis’ begint te spelen. Weerklinkt de melodie van ‘Twee Emmertjes Water Halen’? Dan heb je een perfect medium eitje! Wanneer de wekker ‘Het Wilhelmus’ begint te spelen heb je een heerlijk hardgekookt ei.

Met uniek Oudhollands design door Hollandsche Waaren.


Leifheit ComfortLine kookwekker

Een luchtige cake of mals gebraden vlees op de minuut nauwkeurig gegaard – het lukt gegarandeerd met de kookwekker van Leifheit, het perfecte keukenhulpje voor de exacte bereidings- en gaartijd. Met de handige draaischakelaar en overzichtelijke minutenindeling kun je de tijd op de minuut nauwkeurig instellen. Maximaal instelbare tijd: 60 minuten.

Belangrijkste kenmerken

 • Voor eenvoudig instellen van de exacte bak- en bereidingstijd
 • Goed afleesbare grote minutenindeling
 • Instelbaar tot 60 minuten
 • 3 jaar garantie

KokenKoken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *