De top 7 van de beste tips om minder vlees te gaan eten 2024

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jij minder vlees wil gaan eten, dit kan zijn om medische redenen maar ook milieu- en diervriendelijke overweging zijn. Het verminderen van de vleesconsumptie kan een positieve impact hebben voor onze aarde.

Op deze pagina lees meer over de beste tips om minder vlees te gaan eten. Zelf zijn wij sinds 2022 minder varkensvlees gaan eten en ook de hoeveelheid vlees gaan verminderen. Veel van de onderstaande tips werken bij ons erg goed en misschien ook wel voor jou. Om je een goed beeld te geven van de tips heb ik deze uitgebreid beschreven.

KokenKoken

Begin met kleine stapjes

Als (grote) vleeseter moet je er niet aan denken om vegetarisch te worden, maar dit hoeft ook helemaal niet. Het verminderen van je vlees consumptie is al heel positief, ook hiermee kun je veel bereiken.

Je kunt met verschillende kleine stapjes beginnen, denk hierbij aan: 1 vleesvrije dag in de week. Dit is al een heel mooi begin, uiteraard kun je ook kleinere stapjes maken. Denk voor je zelf hoe jij wil beginnen met het minder eten van vlees.


Experimenteer met vleesvervangers

Goed om te weten is dat de vleesvervangers de laatste jaren steeds beter zijn gaan worden, in het begin was het geen feest als je vleesvervangers moest eten. Tegenwoordig is de keuze reuze en heb je verschillende merken. Dus voor iedereen zijn er lekkere vleesvervangers te vinden. Denk hierbij aan bonen, linzen, tofu en tempeh. Veel vleesvervangers hebben ook deze ingrediënten als basis. Aan sommige vleesvervangers moet je ook even wennen daarom is het variëren en het experimenteren ook zo belangrijk en leuk!


Vervang je broodbeleg

Veel mensen waaronder ik, vinden het heerlijk een lekker plakje vleeswaren op je boterham. In het begin dacht ik zelf dat het lastig ging worden en dat het veel kaas en zoetigheid zou worden. Maar dit is totaal niet nodig er zijn vele lekkere en voedzame alternatieven voor vleeswaren als beleg voor je boterham. Hieronder vind je een aantal ideeën.

Hummus: Smeuïg en vol eiwitten, hummus is een geweldige spread voor brood. Je kunt kiezen uit klassieke hummus of variaties zoals paprika, knoflook of bietenhummus.

Avocado: Plakjes avocado op je boterham voegen een romige textuur en gezonde vetten toe. Voeg wat zout, peper en misschien een scheutje citroensap toe voor extra smaak.

Notenpasta: Amandelboter, pindakaas of cashewpasta zijn uitstekende bronnen van eiwitten en gezonde vetten. Zorg ervoor dat je kiest voor varianten zonder toegevoegde suikers of oliën.

Gegrilde groenten: Gegrilde courgette, aubergine, paprika of champignons kunnen een heerlijke vleesvrije topping zijn. Voeg wat olijfolie, kruiden en knoflook toe voor extra smaak.

Ei: Gekookte eieren of roerei zijn eenvoudig te bereiden en kunnen een goede bron van eiwitten zijn. Voeg wat kruiden, tomaat of spinazie toe voor variatie.

Tofu of Tempeh: Gemarineerde en gegrilde tofu of tempeh kunnen een stevige en eiwitrijke vervanging zijn voor vleeswaren. Voeg wat sla, tomaat en een saus naar keuze toe voor extra smaak.

Groentespreads:Probeer spreads op basis van groenten, zoals tomatentapenade, olijventapenade of geroosterde paprikaspread.


Stop met vlees eten thuis of juist buiten de deur

Een stapje verder kan zijn om thuis of buiten de deur geen vlees meer te eten. Als je dit eenmaal gewend bent kun je op eenvoudige manier minder vlees eten. Als je veel buiten de deur eet, denk hierbij aan snacks, lunch en je diner kan het een goede keuze zijn om als je niet thuis eet te kiezen voor een vegetarische variant. De meeste restaurant en eetgelegenheden hebben tegenwoordig meerdere vegetarische varianten op de kaart staan. Dit is tevens een manier om nieuwe combinatie en gerechten te ontdekken.

Een andere goede keuze kan zijn om thuis vegetarisch te eten en als je een keer niet thuis eet dat je dan gewoon kan kiezen voor vlees als je hier zin in hebt. Hoewel de keuze reuze is als het om vegetarisch eten gaat, is het aanbod niet overal even groot.


Pas de hoeveelheid vlees aan in de gerechten

In het begin bakte ik al het vlees ook als ik wist dat er 1 of 2 stuk vlees te waren. Bij ons in huis is er eigenlijk altijd wel iemand die een extra stukje vlees wil. Nu bak ik voor iedereen 1 stuks vlees, als je regelmatig een worstje, een gehaktbal of een ander stuk vlees bewaard, bespaar je niet alleen veel geld maar je verminderd ook het vlees gebruik.

Een andere manier is minder vlees in de gerechten verwerken. Wist je dat de pasta net zo lekker smaakt met 100 of 200 gram minder vlees? Een broodje shoarma hoeft niet overvol, goed belegd is ruim voldoende. Kies voor een pizza met één soort vlees of helemaal geen vlees.

Dit zijn kleine aanpassingen in de hoeveelheid van je vleesconsumptie maar als je alles bij elkaar op telt bespaar je vele kilo´s per jaar.


Kies vaker voor plantaardige voeding en ingrediënten

De keuze is reuze, al kan het in begin wel even puzzelen zijn als het gaat om plantaardige voeding en ingrediënten. Je vervangt zo niet alleen vlees maar ook producten die afkomstig zijn van dieren denk hierbij aan melk, eieren. Hieronder vind je enkele tips om meer plantaardige keuzes te maken in je voedingspatroon:

  • Vervang Dierlijke Melk:
    • Kies voor plantaardige melkopties zoals amandelmelk, sojamelk, haver- of rijstmelk in plaats van koemelk. Deze alternatieven zijn vaak verrijkt met voedingsstoffen en hebben een lagere ecologische voetafdruk.
  • Proteïnebronnen zonder Vlees:
    • Ontdek plantaardige eiwitbronnen zoals bonen, linzen, kikkererwten, tofu, tempeh, en seitan. Deze voedingsmiddelen zijn rijk aan eiwitten en voedingsstoffen en kunnen vlees in veel recepten vervangen.
  • Vervang Vleesproducten:
    • Probeer vleesvervangers op basis van planten, zoals vegaburgers, vegetarische gehaktballen, en plantaardige worstjes. Deze producten worden steeds smakelijker en zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten.
  • Meer Groenten en Fruit:
    • Vul je bord met een kleurrijk assortiment aan groenten en fruit. Deze bevatten essentiële vitamines, mineralen en vezels. Ze kunnen dienen als hoofdingrediënten of als smaakvolle bijgerechten.
  • Gebruik Volle Granen:
    • Kies voor volkoren granen zoals quinoa, bruine rijst, volkoren pasta en havermout in plaats van bewerkte granen. Ze zijn voedzamer en bieden meer vezels.
  • Plantaardige Oliën:
    • Gebruik plantaardige oliën zoals olijfolie, kokosolie, of avocado-olie in plaats van dierlijke vetten. Deze oliën zijn gezonder en voegen smaak toe aan je gerechten.
  • Snack met Noten en Zaden:
    • Noten en zaden zijn geweldige snacks boordevol gezonde vetten, eiwitten en voedingsstoffen. Probeer amandelen, walnoten, chiazaad of lijnzaad als tussendoortje.
  • Vervang Eieren:
    • Gebruik plantaardige alternatieven voor eieren bij het bakken, zoals appelmoes, geprakte banaan, chiazaad-gel of commerciële eivervangers.

Varieer met de wereldkeuken

De Westerse keuken zoals de Nederlandse keuken is vaak gefocust op vlees en vis. Maar dit is zeker niet in alle landen. De oosterse keuken zoals de Thaise, Libanese, Vietnamese en Indiase is vegetarisch eten een onderdeel van de keuken en het cultuur. Heb je inspiratie nodig en wil jij de grenzen verleggen als het om het eten gaat, verdiep je dan eens in de keuken van het midden-oosten en en Azië.

Bij de meeste gerechten uit deze keukens mis je het vlees niet eens, de gerechten zijn vaak gevarieerd, kleurrijk en vol van smaak.


KokenKoken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *