De tips om de lekkerste pasta´s te koken (FAQ) 2024

Pasta is een van de meest geliefde gerechten over de hele wereld, en het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De combinatie van eenvoud, veelzijdigheid en heerlijke smaken maakt pasta tot een favoriet in menig huishouden. Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of net begint in de keuken, het bereiden van de perfecte pasta kan een kunst op zich zijn. Op deze pagina verteil ik je hoe je op de juiste manier pasta kookt, van het kiezen van de beste soorten pasta en nog veel meer.. Dus haal je koksmuts tevoorschijn, want we gaan op een culinaire reis door de wereld van de pasta!

Wat is pasta precies? en waar komt het vandaan?

Pasta is een veelzijdig voedselproduct dat zijn oorsprong vindt in Italië, maar inmiddels wereldwijd wordt geconsumeerd en gewaardeerd. Het is een deegwarenproduct dat meestal wordt gemaakt van durumtarwe, hoewel andere granen en ingrediënten ook worden gebruikt, afhankelijk van de variëteit. Pasta is in verschillende vormen en maten verkrijgbaar, zoals spaghetti, penne, fusilli, lasagnebladen en nog veel meer.

De oorsprong van pasta is het onderwerp geweest van enige discussie en controverse. Terwijl sommigen beweren dat pasta zijn oorsprong heeft in het oude China en later door Marco Polo in Italië werd geïntroduceerd, is er veel bewijs dat wijst op een Italiaanse oorsprong. De eerste gedocumenteerde verwijzing naar pasta dateert uit de 13e eeuw in Genua, Italië. Hieruit blijkt dat pasta al in die tijd een belangrijk onderdeel was van de Italiaanse keuken.

De populariteit van pasta groeide gestaag in Italië en verspreidde zich naar andere delen van Europa. In de loop der eeuwen ontwikkelde pasta zich in diverse regionale variëteiten en vormen, waarbij elke streek zijn eigen specialiteiten creëerde. Pasta werd een hoeksteen van de Italiaanse keuken en is tegenwoordig een van de meest gevierde en herkenbare gerechten ter wereld.

Pasta is zo geliefd vanwege zijn veelzijdigheid. Het kan worden gecombineerd met een schijnbaar oneindige verscheidenheid aan sauzen en ingrediënten, waardoor het een gerecht is dat aan bijna elke smaak kan worden aangepast. Bovendien is pasta gemakkelijk te bereiden en biedt het voedzame energie, waardoor het een favoriet is voor drukke huishoudens overal ter wereld.


Verse pasta? wat is het verschil tussen verse pasta en niet verse pasta? (gedroogde pasta)


Het belangrijkste verschil tussen verse pasta en gedroogde pasta ligt in de ingrediënten, de bereidingswijze en de textuur. Hier zijn enkele van de belangrijkste onderscheidende kenmerken:

Ingrediënten:

 • Verse pasta: Verse pasta wordt meestal gemaakt van eenvoudige ingrediënten zoals meel en eieren. Soms wordt er een beetje zout toegevoegd voor smaak. Het gebruik van eieren geeft verse pasta een rijkere smaak en een diepere kleur.
 • Gedroogde pasta: Gedroogde pasta wordt gemaakt van durumtarwe (harde tarwe) en water. Het bevat meestal geen eieren. Durumtarwe is een harde tarwesoort die specifiek wordt gekozen vanwege zijn hoge glutengehalte, wat zorgt voor de stevigheid van gedroogde pasta.

Bereidingswijze:

 • Verse pasta: Het deeg voor verse pasta wordt met de hand of met behulp van machines gemaakt, en het wordt meestal meteen na de bereiding gekookt. Het deeg wordt uitgerold en in verschillende vormen gesneden, zoals tagliatelle, fettuccine, ravioli, en meer.
 • Gedroogde pasta: Gedroogde pasta ondergaat een uitgebreid droogproces, waarbij het deeg wordt gevormd, gedroogd en verpakt. Dit drogen kan variëren in duur, maar het resulteert in een lange houdbaarheid en een stevige textuur die niet gemakkelijk aan elkaar kleeft.

Textuur en Smaak:

 • Verse pasta: Verse pasta heeft een zachte, delicate textuur en een rijke, volle smaak dankzij de toevoeging van eieren. Het heeft de neiging om sneller te koken dan gedroogde pasta en wordt vaak beschreven als “al dente” wanneer het goed is bereid.
 • Gedroogde pasta: Gedroogde pasta heeft een stevigere textuur en behoudt zijn vorm tijdens het koken. Het heeft een meer neutrale smaak, waardoor het goed combineert met verschillende sauzen en ingrediënten.

Opslag en Houdbaarheid:

 • Verse pasta: Verse pasta moet meestal binnen enkele dagen na aankoop worden geconsumeerd of kan worden ingevroren voor langere houdbaarheid. Het is gevoeliger voor bederf dan gedroogde pasta vanwege het hogere vochtgehalte.
 • Gedroogde pasta: Gedroogde pasta heeft een lange houdbaarheid en kan maanden tot jaren worden bewaard in een afgesloten verpakking zonder kwaliteitsverlies.

Over het algemeen wordt de keuze tussen verse en gedroogde pasta bepaald door persoonlijke voorkeur en het gerecht dat je wilt bereiden. De prijs speelt ook vaak een rol, gedroogde pasta is veel goedkoper en kan langer bewaard worden. Beide hebben hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen in de keuken, en het is aan jou om te beslissen welke het beste bij je behoeften past.


Wat zijn de populairste pasta´s in Nederland?

De populariteit van een bepaalde pastasoort kan variëren van regio tot regio en van land tot land. De meest favoriete en populairste pasta´s zijn o.a.:

maar enkele van de populairste pastavarianten in Nederland zijn:

 • Spaghetti: Spaghetti is waarschijnlijk de meest geconsumeerde pastavorm in Nederland. Het wordt vaak geserveerd met tomatensaus, bolognesesaus, carbonara, of andere sauzen.
 • Penne: Penne is geliefd vanwege zijn cilindrische vorm met schuine uiteinden, die de saus goed vasthoudt. Het wordt vaak gecombineerd met tomatensaus, pesto, of romige sauzen.
 • Tagliatelle: Tagliatelle, met zijn brede, platte lintvorm, wordt vaak geserveerd met rijke sauzen, zoals roomsaus met zalm of champignons.
 • Macaroni: Macaroni is een favoriete pastavorm voor Nederlandse gerechten zoals macaroni met kaas (macaroni and cheese) en wordt vaak geserveerd met een romige kaassaus.
 • Lasagne: Lasagne is populair vanwege het gelijknamige ovengerecht, bestaande uit laagjes pastavellen, bechamelsaus, tomatensaus en kaas.
 • Fusilli: Fusilli is een spiraalvormige pasta die goed samengaat met diverse sauzen en vaak wordt gebruikt in pastasalades.
 • Gnocchi: Gnocchi, hoewel technisch gezien geen pasta, is een favoriet in Nederland en wordt vaak geserveerd met tomatensaus, boter en salie, of een romige saus.
 • Farfalle: Farfalle, ook bekend als vlinderpasta, wordt vaak gebruikt in koude pastasalades en pastagerechten met groenten en kip.
 • Ravioli: Ravioli, gevulde pasta, wordt gewaardeerd voor de variëteit aan vullingen, zoals ricotta en spinazie, en wordt vaak geserveerd met botersaus of tomatensaus.
 • Tortellini: Torielinni is een Italiaanse gevulde pasta, meestal in de vorm van kleine ringetjes of knoopjes. De pasta wordt traditioneel gevuld met een mengsel van kaas, vlees, of groenten en kan geserveerd worden met diverse sauzen. Het heeft een delicate smaak en een zachte textuur.

Hoe kun je het beste pasta koken?

Het koken van pasta lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn enkele belangrijke stappen om ervoor te zorgen dat de pasta perfect wordt gekookt. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het beste resultaat:

Benodigdheden:

 • Een grote pan.
 • Voldoende water.
 • Zout.
 • Gedroogde of verse pasta naar keuze.

Stap 1: Kies de juiste hoeveelheid pasta en pan:

 • Gebruik ongeveer 100 gram pasta per persoon als richtlijn.
 • Kies een ruime pan, zodat de pasta voldoende ruimte heeft om te bewegen en niet aan elkaar plakt.

Stap 2: Breng water aan de kook:

 • Vul de pan met voldoende water, meestal ongeveer 1 liter per 100 gram pasta.
 • Voeg een royale hoeveelheid zout toe aan het kokende water (ongeveer 10-15 gram per liter). Het zout geeft de pasta smaak.

Stap 3: Voeg de pasta toe:

 • Zodra het water kookt, voeg je de pasta toe en roer je het meteen even door. Hierdoor plakt de pasta niet aan de bodem of aan elkaar.

Stap 4: Kook de pasta:

 • Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Meestal duurt dit 8-12 minuten, afhankelijk van de pastavorm en je voorkeur voor de gaarheid (al dente of zachter).
 • Proef de pasta een minuut voor het einde van de kooktijd om te controleren op de gewenste textuur.

Stap 5: Bewaar wat kookwater:

 • Voordat je de pasta afgiet, haal je een kopje kookwater uit de pan. Dit zoutige water kan later worden gebruikt om je saus te verdunnen of te binden.

Stap 6: Afgieten:

 • Gebruik een vergiet om de pasta af te gieten. Laat de pasta goed uitlekken, maar spoel het niet af met koud water. Het zetmeel dat aan de pasta blijft kleven, helpt de saus beter te hechten.

Stap 7: Combineer met saus:

 • Meng de gekookte pasta onmiddellijk met de saus van je keuze. Dit zorgt ervoor dat de pasta de smaak van de saus opneemt en goed combineert.

Nu weet je hoe je de perfecte pasta kunt koken. Het is een kwestie van de juiste timing en zorgvuldig proeven om de gewenste gaarheid te bereiken.


Wat is de beste kooktijd voor de verschillende pasta´s?

De kooktijd van de pasta is afhankelijk van het soort pasta en of het verse of gedroogde pasta is. Voor de beste kooktijd van de pasta kun je het beste het etiket van de verpakking bekijken welke kooktijd wordt aangeraden.

Hieronder vind je de algemene richtlijnen voor de kooktijd van de meest voorkomende pastavarianten:

 • Spaghetti: Meestal 8-12 minuten. Proef een minuut voor het einde van de kooktijd om te controleren of het al dente is.
 • Penne: Ongeveer 9-13 minuten. Ook hier geldt dat je moet proeven om de gewenste gaarheid te bepalen.
 • Tagliatelle: Meestal 8-10 minuten voor al dente, iets langer als je een zachtere textuur wilt.
 • Macaroni: 8-12 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
 • Ravioli: Verse ravioli koken meestal in 2-4 minuten, terwijl gedroogde ravioli ongeveer 8-12 minuten nodig heeft.
 • Farfalle: 10-12 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
 • Fusilli: Gedroogde fusilli vereist meestal ongeveer 8-10 minuten om al dente te koken, verse fusilli heeft een kortere kooktijd, meestal rond 2-5 minuten.
 • Tortellini: Gedroogde tortellini heeft een kooktijd tussen de 7 en 10 minuten om al dente te zijn. Verse tortellini kookt doorgaans veel sneller dan gedroogde tortellini, meestal tussen de 2 en 5 minuten.

Wat zijn de meeste gemaakte fouten bij het koken van pasta? Wat moet je vooral niet doen?

Het koken van pasta lijkt misschien eenvoudig, maar er zijn enkele veelvoorkomende fouten die mensen maken. Hieronder zijn enkele van de meest gemaakte fouten bij het koken van pasta en hoe je ze kunt vermijden is het volgen van het stap voor stap plan die je op deze pagina vind

 • Niet genoeg water gebruiken: Gebruik voldoende water in een ruime pan om te voorkomen dat de pasta aan elkaar blijft plakken en om gelijkmatig te koken. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1 liter water te gebruiken voor elke 100 gram pasta.
 • Niet zouten: Vergeet niet om zout aan het kookwater toe te voegen. Pasta absorbeert het zout tijdens het koken, wat helpt de smaak te verbeteren. Ongeveer 10-15 gram zout per liter water is een goede richtlijn. Ook het zout voorkomt dat de pasta gaat plakken.
 • Niet roeren: Roer de pasta kort na het toevoegen aan het kokende water om te voorkomen dat het aan elkaar kleeft en aan de bodem van de pan plakt.
 • Te lang koken: Overkoken is een veelvoorkomende fout. Proef een minuut voor het einde van de aangegeven kooktijd om te bepalen of de pasta al dente is. Pasta moet nog wat stevigheid behouden wanneer je erin bijt.
 • Afspoelen met koud water: Spoel de gekookte pasta niet af met koud water, tenzij je het specifiek nodig hebt voor een koud pastagerecht. Het zetmeel dat aan de pasta blijft kleven, helpt de saus beter te hechten.
 • Te weinig saus: Zorg ervoor dat je voldoende saus hebt om de pasta gelijkmatig te bedekken. Pasta moet worden aangekleed en niet ‘verdronken’ in de saus.
 • Niet proeven: Proef altijd de pasta een minuut voor het einde van de kooktijd om de gewenste gaarheid te controleren. Ieders smaak voor al dente kan variëren.
 • Te weinig ruimte in de pan: Gebruik een grote pan om te voorkomen dat de pasta aan elkaar kleeft. Te weinig ruimte kan leiden tot plakkerige pasta.
 • Te veel haast: Neem de tijd om pasta goed te koken. Het is een eenvoudig gerecht, maar het verdient aandacht en zorg om een heerlijke maaltijd te bereiden.

Kun je pasta koken in een magnetron, stoomoven en of een rijstkoker?

Pasta koken in een rijstkoker, magnetron of stoomoven is mogelijk, maar het vereist enige aanpassing van de gebruikelijke kookmethode. Hieronder lees je hoe je de pasta kunt koken in elk van deze apparaten:

Pasta koken in een rijstkoker:

 • Vul de rijstkoker met voldoende water om de pasta volledig onder te dompelen. Gebruik ongeveer 1,5 tot 2 keer de hoeveelheid water in vergelijking met de hoeveelheid pasta.
 • Zet de rijstkoker aan en wacht tot het water begint te koken.
 • Voeg de pasta toe en een snufje zout.
 • Roer de pasta zachtjes om te voorkomen dat deze aan de bodem plakt.
 • Kook de pasta tot deze al dente is. Dit kan enkele minuten duren, afhankelijk van het type pasta en de rijstkoker. Proef regelmatig om de gaarheid te controleren.

Pasta koken in de magnetron:

 • Plaats de gewenste hoeveelheid pasta in een magnetronbestendige kom en voeg voldoende water toe om de pasta te bedekken.
 • Voeg een snufje zout toe en dek de kom af met een magnetronbestendig deksel of magnetronfolie.
 • Kook de pasta in de magnetron op hoog vermogen, maar zorg ervoor dat je regelmatig controleert om te voorkomen dat het overkookt. Roer indien nodig de pasta om.
 • Proef de pasta om de gaarheid te controleren en kook indien nodig langer tot al dente.

Pasta koken in een stoomoven:

 • Plaats de pasta in een stoomovenbestendige container of mand. Voeg een beetje zout toe.
 • Stoom de pasta gedurende de aanbevolen tijd en temperatuur voor al dente koken, meestal tussen 5-10 minuten, afhankelijk van de pasta en de stoomoven.
 • Proef de pasta om de gaarheid te controleren en kook langer indien nodig.

Houd er rekening mee dat het koken van pasta in deze apparaten wat experimenteren kan vereisen om de juiste timing en waterverhoudingen te vinden. Zorg ervoor dat je de pasta regelmatig proeft om de gewenste gaarheid te bereiken en voorkom overkoken. Het is meestal gemakkelijker en nauwkeuriger om pasta op traditionele wijze op het fornuis te koken, maar deze methoden kunnen handig zijn als je beperkte kookfaciliteiten hebt.


Wat zijn de beste pasta merken?

Wat het beste merk pasta is, is moeilijk te vertellen omdat dit ook vaak een kwestie van smaak is. Hieronder vind je de populairste pasta merken en merken die worden gezien als de beste pasta merken in Nederland verkrijgbaar.

Barilla: Barilla is een van ’s werelds grootste pasta fabrikanten en heeft een breed scala aan pastaproducten, waaronder spaghetti, penne, en lasagnevellen. Bekijk hier het assortiment van Barilla

Grand’Italia: Grand’Italia is een bekend merk dat heerlijke Italiaanse pasta’s produceert. Hun pasta’s zijn gemaakt van de fijnste durumtarwe en bieden een authentieke Italiaanse smaak en textuur. Bekijk hier het assortiment van Grand`Italia.

De Cecco: De Cecco is een Italiaans pastamerk dat bekend staat om zijn kwaliteit en traditionele productiemethoden. Bekijk hier het assortiment van de Cecco.

Rustichella d’Abruzzo: Dit Italiaanse merk staat bekend om zijn ambachtelijke pasta, gemaakt van hoogwaardige durumtarwe. Bekijk hier het assortiment van Rustichella d’Abruzzo

Sgambaro: De pasta van Sgambaro pasta’s worden vervaardigd met zorgvuldig geselecteerde tarwe en bronwater uit de Dolomieten, wat resulteert in een uitstekende kwaliteit en smaak. Sgambaro is een bekend en zeer geliefd merk als het gaat om pasta´s. Bekijk hier het assortiment van Sgambaro

Carassai: Carassai is een Italiaans merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige pasta. De pasta’s van Carassai worden met grote zorg en vakmanschap gemaakt, waarbij gebruik wordt gemaakt van de beste kwaliteit tarwe en traditionele productiemethode. Bekijk hier het assortiment van Carassi.

Dialsi: De pasta´s van Dialsi zijn de nummer 1 als het gaat om glutenvrije pasta´s. Naast kikkererwten pasta heb je ook pasta´s van mais (75%) en rijst(25%). Bekijk hier het glutenvrije assortiment van Dialsi.


Pasta bestellen

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *