De top 7 van de beste Scandinavische kookboeken 2024

De keukens van Noorwegen, Zweden, Denemarken, en Finland hebben de afgelopen jaren wereldwijd veel aandacht gekregen vanwege hun unieke combinatie van verse ingrediënten, innovatieve bereidingswijzen en het streven naar eenvoud en puurheid.

Of je nu een doorgewinterde chef-kok bent of gewoon op zoek bent naar nieuwe inspiratie voor in de keuken, de Scandinavische kookboeken bieden een schat aan heerlijke recepten en boeiende inzichten in de culinaire tradities van het noordelijke deel van Europa.

Op deze pagina vind je de 10 beste Scandinavische kookboeken, Om je een goed beeld te kunnen geven van de kookboeken, heb ik naast een boekomschrijving ook een link van Bol.com geplaatst. De link geeft veel extra informatie over het kookboek, via de link kun je het kookboek eenvoudig en snel bestellen.

KokenKoken

De Scandinavische keuken

Ontdek de natuurlijke charme van de Scandinavische keuken! Meer dan 50 klassiekers uit Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland nodigen u uit om gewoon thuis van de pure smaken uit het Hoge Noorden te genieten. Probeer het kunstzinnig belegde smørrebrød eens uit, de ingelegde haring, romige kipsalade en kabeljauw met rode bieten. Of laat u verleiden door de heerlijke köttbullar of malse ham uit de oven. En organiseer eens een hyggelige middag met koffie en heerlijke zoetigheden als rabarbercrumble of prinsessentaart.

Of het nu gaat om de Deense husmanskost, de Zweedse natuurkeuken, de Noorse verscheidenheid aan vis of de voedzame Finse keuken, door dit boek komt u meer te weten over alle culinaire tradities en treft u vele onweerstaanbare recepten aan.


Evergreen – De Scandinavische groentekeuken

Er is veel goeds te zeggen over de kleur groen. Uit onderzoek blijkt dat groen een rustgevende werking heeft – een groene omgeving is gunstig voor onze gezondheid en ons welzijn, en verlaagt het stressniveau. Dus relax en ga mee op een mooie en smakelijke reis door de groene wereld van de Deense chef Mikkel Karstad en fotograaf Anders Schønnemann.

De keuken van Karstad wordt gekenmerkt door eenvoud en smaak en is gebaseerd op de ingrediënten van het seizoen. Van risotto met courgette en munt tot aardperen in kokos met rode linzen en currypasta: de 70 recepten inspireren om groenten opnieuw te bekijken en anders te combineren. Uitgangspunt voor alle recepten uit Evergreen is dat iedere thuiskok de gerechten kan bereiden.


Scandinavisch comfort food

De Deense kok en schrijfster Trine Hahnemann laat je zien hoe je met veelal biologische seizoensproducten heerlijke Scandinavische gerechten kunt maken.

In Scandinavisch Comfort Food lees je over haar manier van koken voor vrienden en familie en over haar manier van leven. Hierbij staat het gevoel van hygge centraal. Familiediners, haar liefde voor groente, soepen voor alle seizoenen, salades, tafelzuur en jams, broden en zoetigheid: het komt allemaal aan bod.

Geniet van de smaken die de Scandinavische keuken biedt in meer dan 130 recepten.


De natuurlijke Zweedse keuken

De natuur zit vol heerlijks! Vruchten en paddenstoelen uit het bos, wortelgroenten en kool uit de tuin: laat je inspireren om van deze overvloed te genieten. In dit boek heeft Louise Bondebjer haar beste recepten en tips verzameld om de oogst van het seizoen zo goed mogelijk te benutten, en daarnaast besteedt ze aandacht aan de tijd dat we dicht bij de natuur leefden. Nieuwsgierig? Oogst je eigen voedsel uit de natuur en ga gewoon aan de slag.


De nieuwe Nordic Cuisine

De nieuwe Nordic Cuisine viert hedendaagse Scandinavische keuken door de nadruk te leggen op seizoensgebonden recepten voor thuis. Gerechten die stuk voor stuk de keuken van deze prachtige regio typeren. Met traditionele ingrediënten uit verschillende regio’s – van Zweden tot Finland en van Denemarken tot Noorwegen – om deze vervolgens te transformeren tot moderne, alledaagse recepten.


Vuur en ijs

Het leven onder extreme omstandigheden tekende de traditionele Noordse keuken. Maar naast ingelegde vis, rendiervlees en paddenstoelen heeft de Noordse keuken ook een zonnige kant. Ingrediënten als dille, kardemom, vlierbloesem en vers geplukte bessen verlevendigen op de lange zomeravonden elk gerecht. In de koudere maanden staan goud gebakken gemberkoekjes en kleurige saffraanbroodjes op tafel en zijn de kaarsen aan. De moderne Noorderling omarmt het gure klimaat en viert het noorderlicht.

In ‘Warm + Koud’ komen de keukens van Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken samen; de ei-rijke taarten uit Fins Karelië, de rendierstoof uit het Zweedse Lapland, rogge-biercrackers van het Noorse Ålesund en zoetzure rodekool met karwijzaad uit Denemarken. Een boek vol frisse zomerse en kruidige winterse smaken.

Darra Goldstein is oprichter van het bekroonde culinaire tijdschrift Gastronomica en schreef en redigeerde al meer dan tien boeken. Ze is gespecialiseerd in de keukens van het verre noorden en was adviseur voor het Noorse ministerie voor Cultuur en de Europese Raad. Goldstein woont in Williamstown, Massachussets, waar ze werkt als universitair docent Russisch.


Gone fishing

Chef Mikkel Karstad neemt ons mee op een culinaire visreis in Scandinavië en verzamelde in dit boek meer dan tachtig heerlijke visrecepten. Alle gerechten zijn puur natuur en bevatten alleen duurzame vis-, schaal- en schelpdierensoorten. Vanaf zijn jeugd is Mikkel Karstad geïnspireerd door seafood. Hij ving zijn eerste vis tijdens een van de vele reizen langs de kusten van de indrukwekkende Scandinavische landen.

In zijn tweede boek Gone Fishing staat één doel centraal: ‘iedereen aan de vis’. Wederom gebaseerd op drie elementen: we proeven nieuwe gerechten als het heerlijk ruikt, smaakt én mooi gepresenteerd wordt. En daar is Gone Fishing uitermate voor geschikt. In 13 hoofdstukken beschrijft de auteur recepten van zoet- en zoutwater vissoorten en schelpdieren; met nauwkeurige beschrijvingen van ingrediënten, het schoon- en klaarmaken van de vis. En de recepten zijn zo eenvoudig dat iedereen ze kan bereiden.

Maar Gone Fishing is meer! Het is zo mooi vormgegeven en gefotografeerd dat het de lezer verrukt achterlaat. Het enige dat het boek niet kan doen is… de geuren laten ruiken. Maar zelfs zonder dit zintuig loopt het water gegarandeerd in de mond.


KokenKoken

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *