De lekkerste stroopwafel varianten en veel informatie (FAQ 2024)

Nederland staat bekend om zijn rijke cultuur, prachtige landschappen en unieke culinaire hoogstandjes. Een van de meest geliefde lekkernijen die uit dit kleine land afkomstig zijn is de stroopwafel. Deze heerlijke lekkernij heeft wereldwijd fans veroverd en blijft een favoriet voor zowel bij de Nederlanders zelf als bij de toeristen.

Op deze blog vertel ik je alles wat je wil en moet weten over de stroopwafels, de geschiedenis tot de verschillende stroopwafel varianten. Op deze pagina vind je naast de lekkerste stroopwafel varianten ook veel leuke stroopwafel cadeau´s en merchandise.

De geschiedenis van de stroopwafel

De geschiedenis van de stroopwafel is een boeiend verhaal dat teruggaat tot de late 18e eeuw in Nederland. Hoewel de exacte oorsprong van de stroopwafel niet volledig gedocumenteerd is, zijn er verschillende aannames over hoe deze heerlijke lekkernij tot stand kwam.

De stad Gouda wordt vaak beschouwd als de bakermat van de stroopwafel. In de 18e eeuw waren er in Gouda veel bakkers actief, en het wordt verondersteld dat de stroopwafel zijn oorsprong vond als een manier om restjes deeg opnieuw te gebruiken. Ambachtslieden persten de overgebleven deegresten samen tot dunne wafels, die vervolgens op een warm ijzer werden gebakken.

Wat deze wafels onderscheidde, was de toevoeging van een zoete vulling. Na het bakken werden de wafels doormidden gesneden en gevuld met een stroperige mix van stroop, suiker, boter en specerijen zoals kaneel. Deze vulling gaf de wafels niet alleen een heerlijke smaak maar diende ook als bindmiddel om de twee wafellagen bij elkaar te houden.

In de loop van de tijd evolueerde de stroopwafel van een eenvoudige lekkernij tot een gewaardeerde delicatesse. Door het gebruik van hoogwaardige ingrediënten en de ambachtelijke benadering van het bakproces kregen stroopwafels al snel een speciale plaats in de Nederlandse culinaire traditie.

In de 19e eeuw werden stroopwafels steeds vaker op markten verkocht. Lokale bakkers en ambachtslieden begonnen zich te specialiseren in het maken van deze heerlijke lekkernij en presenteerden ze trots op marktkramen. Hier werden stroopwafels niet alleen een traktatie voor speciale gelegenheden maar ook een alledaagse lekkernij.

Met de toename van internationaal toerisme groeide ook de populariteit van stroopwafels buiten Nederland. Toeristen ontdekten de unieke smaak van deze lekkernij en namen stroopwafels vaak mee als souvenirs. In de loop der jaren zijn stroopwafels geëxporteerd en wereldwijd verspreid, waardoor ze een geliefd internationaal snackitem zijn geworden.

In de 21e eeuw hebben ambachtelijke bakkers en producenten innovaties toegepast op het traditionele recept. Er zijn nu verschillende varianten van stroopwafels beschikbaar, waaronder mini-stroopwafels, Glutenvrije stroopwafels, biologische stroopwafels, en zelfs hartige stroopwafelvarianten.

Wat is een stroopwafel precies?

Een stroopwafel is een Nederlandse zoete lekkernij die bestaat uit twee dunne wafels met daartussen een vulling van stroop. Het deeg voor de wafels wordt gemaakt van bloem, boter, suiker, eieren en gist. De vulling bestaat traditioneel uit stroop, suiker, boter en specerijen zoals kaneel. Het proces van het maken van stroopwafels omvat het bakken van de dunne wafels en vervolgens het smeren van de stroopvulling tussen twee van deze wafels terwijl ze nog warm zijn.

Hoe kun je zelf stroopwafels maken?

Het maken van stroopwafels thuis kan een leuke en smakelijke activiteit zijn. Hier is een basisrecept voor het maken van traditionele stroopwafels:

Ingrediënten:

Voor het deeg:

 • 250 g bloem
 • 125 g boter (op kamertemperatuur)
 • 75 g suiker
 • 1 ei
 • 7 g droge gist (ongeveer één zakje)
 • Snufje zout
 • 60 ml melk (op kamertemperatuur)

Voor de stroopvulling:

 • 250 g stroop
 • 125 g bruine suiker
 • 125 g boter
 • 1 theelepel kaneel

Instructies:

Stap 1: Deegbereiding

 1. Meng de bloem, boter, suiker, ei, gist en een snufje zout in een kom.
 2. Voeg geleidelijk de melk toe en kneed het deeg goed tot het glad is.
 3. Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het ongeveer 60-90 minuten rijzen op een warme plek, of totdat het in omvang is verdubbeld.

Stap 2: Stroopvulling

 1. Terwijl het deeg rijst, kun je de stroopvulling bereiden. Verwarm de stroop, bruine suiker, boter en kaneel in een pan op laag vuur. Roer regelmatig tot alles goed gemengd en glad is.
 2. Laat de stroopvulling afkoelen.

Stap 3: Bakken van de Wafels

 1. Verwarm je wafelijzer voor.
 2. Verdeel het gerezen deeg in kleine balletjes en plaats deze op het wafelijzer. Druk het ijzer samen en bak de wafels volgens de instructies van het apparaat tot ze goudbruin zijn.

Stap 4: Vullen en Samenvoegen

 1. Snijd de wafels direct na het bakken doormidden.
 2. Smeer een lepel stroopvulling op een van de helften en plaats de andere helft er bovenop.
 3. Druk voorzichtig aan zodat de stroopvulling gelijkmatig verdeeld is.

Laat de stroopwafels even afkoelen voordat je ervan geniet. Je kunt experimenteren met de grootte van de wafels en de dikte van de stroopvulling naar jouw smaak. Veel plezier en smakelijk eten!

Wat zijn de beste stroopwafelijzers?

Een stroopwafel maken is het makkelijk met een wafelijzer, nu heb jij vast dezelfde vraag dan ik had. Met welke stroopwafelijzer kun je het beste stroopwafels maken thuis? Om hier antwoordt op te geven heb ik de 2 beste wafelijzers voor stroopwafels voor je op een rij gezet en uitgebreid beschreven. Ook heb ik een link van Bol.com toegevoegd voor meer informatie.

Bestron Sweet Dreams AWCM700 – Hoornwafel Maker – 700 Watt – Groen

Voor zoete desserts en snacks het hele jaar door: hoornijzer (bakoppervlak 18,5 cm) ideaal geschikt voor knapperige bruine ijstzakken, ijsklontjes, nieuwjaartjes of kaneelwafels in de kersttijd.

Gelijkmatige bruining zonder aanbranden: eenvoudig te gebruiken dankzij controlelampje, anti-aanbaklaag voor gemakkelijk en zonder resten verwijderen en probleemloze reiniging.

Praktische kegel voor het vormen van de wafels, veilig gebruik door antislipvoetjes en warmte-isolerende behuizing.

Compact en ruimtebesparend: eenvoudig op te bergen door verticale opslag, met praktische kabelopwikkeling, kabellengte: 70 cm.


Cloer Stroopwafelijzer 1641S- voor stroopwafels

 • Voor Hollandse Stroopwafels
 • Vetarm bakken dankzij antiaanbaklaag
 • Eenvoudig schoon te maken dankzij het interne scharnier en de vetopvanggroef
 • Optisch voltooiingsbericht door controlelampje
 • Traploos instelbare bruiningsgraad met draaiknop
 • Ruimtebesparende opslag staande op de handgrepen Kabelhaspel met stekkerdepot


Hoe kun je het beste een stroopwafel warm maken?

Als je een pak stroopwafels koopt in de winkel of online dan zijn ze niet meer warm helaas. Veel mensen vinden stroopwafels warm het lekkerst en willen daarom graag de stroopwafel opwarmen. maar hoe kun je dat het beste doen?

in totaal zijn er 4 methodes die het meest voor de hand liggen hieronder worden ze uitgebreid beschreven.

Methode 1: Op een Warme Drank

Een traditionele manier om stroopwafels op te warmen is door ze bovenop een warme drank te plaatsen, zoals koffie of thee. Leg de stroopwafel simpelweg op het kopje zodat de stoom en warmte de wafel verwarmen. Na een paar minuten wordt de stroop zacht en de wafel warm.

Methode 2: Oven of Magnetron

 • Oven:
  • Verwarm de oven voor op ongeveer 150 graden Celsius.
  • Plaats de stroopwafels op een bakplaat en warm ze enkele minuten op tot ze warm zijn.
  • Houd de stroopwafels goed in de gaten om ervoor te zorgen dat ze niet te lang in de oven blijven, anders kunnen ze te droog worden.
 • Magnetron:
  • Verwarm de stroopwafel kort in de magnetron, ongeveer 10-15 seconden op een laag vermogen.
  • Houd er rekening mee dat de magnetron de stroopwafel kan verhitten, maar niet dezelfde textuur geeft als een oven.

Methode 3: Stoomoven of Stoommandje

Als je een stoomoven of een stoommandje hebt, kun je de stroopwafels hierin opwarmen. De stoom zorgt ervoor dat de wafels zacht worden en de stroop warm.

Methode 4: Koekenpan

 • Koekenpan:
  • Verwarm een koekenpan op laag vuur.
  • Plaats de stroopwafel in de pan en warm deze aan beide zijden kort op.
  • Zorg ervoor dat je de stroopwafel niet te lang in de pan laat, want dit kan leiden tot uitdroging.

Hoelang zijn stroopwafels houdbaar?

De houdbaarheid van stroopwafels hangt af van verschillende factoren, waaronder de manier waarop ze zijn verpakt, bewaard en of er conserveringsmiddelen zijn toegevoegd. Over het algemeen geldt dat verse, ambachtelijke stroopwafels zonder toegevoegde conserveermiddelen een beperkte houdbaarheid hebben.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Ambachtelijke Stroopwafels:
  • Verse, ambachtelijke stroopwafels hebben meestal een beperkte houdbaarheid van enkele weken.
  • Bewaar ze op een koele, droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte verpakking om uitdroging te voorkomen.
 • Verpakte Stroopwafels:
  • Stroopwafels die industrieel zijn verpakt en vaak conserveringsmiddelen bevatten, kunnen een langere houdbaarheid hebben.
  • Raadpleeg altijd de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat vermeld.
 • Zelfgemaakte Stroopwafels:
  • Als je zelf stroopwafels hebt gemaakt, kunnen ze enkele dagen tot maximaal een week vers blijven, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten en opslagomstandigheden.
 • Bewaren in de Vriezer:
  • Als je stroopwafels langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Zorg ervoor dat ze goed zijn verpakt om bevriezing te voorkomen.
  • Stroopwafels kunnen in de vriezer enkele maanden tot zelfs langer houdbaar blijven.

Zijn stroopwafels gezond of ongezond?

Stroopwafels worden over het algemeen niet beschouwd als een gezonde snack vanwege hun suiker- en caloriegehalte.

Suikergehalte: Stroopwafels bevatten vaak aanzienlijke hoeveelheden suiker, vooral in de stroopvulling. Te veel toegevoegde suikers in de voeding worden geassocieerd met verschillende gezondheidsrisico’s, waaronder obesitas, diabetes en tandbederf.

Calorieën en Vetten: Stroopwafels zijn calorie- en vetrijk, vooral als ze zijn gemaakt met boter en andere calorierijke ingrediënten. Overmatige consumptie van calorieën en verzadigde vetten kan bijdragen aan gewichtstoename.

Verwerkte Ingrediënten: Sommige commerciële stroopwafels kunnen ook kunstmatige kleur- en smaakstoffen en andere additieven bevatten, wat niet ideaal is voor een gezond voedingspatroon.

Dat gezegd hebbende, is het belangrijk om te onthouden dat genieten van af en toe een traktatie niet automatisch betekent dat je ongezond eet. Het draait allemaal om balans en matiging. Als je stroopwafels af en toe eet hoeft dat zeker geen probleem te zijn, zoals met alles is de maat van consumptie erg belangrijk.

Zijn stroopwafels glutenvrij en vegan?


De standaardrecepten voor stroopwafels bevatten doorgaans ingrediënten zoals boter, eieren, bloem en stroop, wat betekent dat ze niet veganistisch zijn omdat ze dierlijke producten bevatten. Boter en eieren worden veelal gebruikt bij het maken van het deeg, en de stroopvulling kan ook dierlijke producten bevatten, afhankelijk van het merk of recept.

Gelukkig zijn er wel op verschillende plekken vegan stroopwafels te koop en kun je ze zelf ook maken met vegan ingrediënten.

Wat glutenvrijheid betreft, bevatten traditionele stroopwafels tarwebloem, wat gluten bevat. Daarom zijn ze niet geschikt voor mensen met een glutenvrij dieet. Gelukkig zijn er wel glutenvrije stroopwafels te koop.

Kun je ook koken en bakken met stroopwafels als ingrediënt?

Ja, je kunt stroopwafels zeker gebruiken als ingrediënt in koken en bakken om een unieke smaak en textuur aan je gerechten toe te voegen. Hier zijn een paar ideeën:

Stroopwafel Milkshake:

Voeg verkruimelde stroopwafels toe aan een blender samen met vanille-ijs, melk en eventueel wat karamelstroop voor een heerlijke stroopwafel milkshake.

Stroopwafel (Cheese)cake:

Voeg fijngemalen en strukjes stroopwafels toe aan de cake voor een smaakvolle twist. Ook kun je de bovenkant van de cake versieren met stukje stroopwafels.

Stroopwafel Tiramisu

Gebruik in plaats van lange vingers verkruimelde stroopwafels in een tiramisurecept voor een Nederlandse draai aan deze klassieke Italiaanse traktatie.

Stroopwafel Granola

Voeg verkruimelde stroopwafels toe aan zelfgemaakte granola voor een zoete en knapperige textuur.

Stroopwafel Koekjes:

Snijd stroopwafels in kleine stukjes en voeg ze toe aan koekjesdeeg voor een unieke draai aan traditionele koekjes.

Zoals je kunt lezen de mogelijkheden zijn eindeloos, dus laat je creativiteit de vrije loop en geniet van de heerlijke smaak van stroopwafels in verschillende gerechten!

Waarom zijn stroopwafels rond?

De ronde vorm van stroopwafels heeft waarschijnlijk te maken met de manier waarop ze traditioneel werden gemaakt en gebakken. Het productieproces van stroopwafels omvat het rollen en persen van het deeg tot een dunne ronde vorm. De eerste stroopwafels werden met de hand gemaakt en ook de wafelijzers zijn bijna allemaal rond.

Welke merken stroopwafels zijn er allemaal?

Eén van de bekendste merken zowel in Nederland als ver erbuiten zijn Daelmans stroopwafels. Daelmans stroopwafels zijn vaak te vinden in supermarkten maar kunnen ook online gekocht worden bij hun eigen webshop www.stroopwafels.com

Vroeger zag je op de markt vaak Stroopwafelkraam Goudse Stroopwafels, tegenwoordig zie je veel verschillende stroopwafels bakkers. Ook in de supermarkt zie je vele merken naast Dealmans, zoals het eigen merk (huismerk) als veel andere merken. Het is vaak een kwestie van smaak en prijs welke merk je voorkeur krijgt.

Wat zijn de lekkerste stroopwafel varianten?

Naast de traditionele stroopwafels zijn er tegenwoordig ook vele andere varianten. Welke nu het lekkerste zijn is moeilijk te zeggen om dat dit een smaak kwestie is en ook afhankelijk van je dieet welke je wel en niet mag verorberen.

Hieronder vind je de heerlijke stroopwafels van het bekende merk Dealmans dat ook Internationaal bekend staat als één van de stroopwafel merken.

Original Stroopwafels

De original stroopwafels zijn de stroopwafels met Karamel.  De twee knapperige wafeltjes zijn gevuld met een zachte roomboter stroopvulling verrijkt met natuurlijk Bourbon vanille. Deze karamel Stroopwafels hebben de smaak van de originele Stroopwafel. Hoe je het ook wilt noemen, onze Stroopwafel blijft een heel bijzonder koekje. Deze is niet voor niets al jaren favoriet in ons land. Sinds 1904 maakt Daelmans karamel Stroopwafels volgens het familie recept én met alleen de beste ingrediënten.


Chocolade Stroopwafels

Chocolade Stroopwafels, de nieuwe favoriet. Twee net zo knapperige wafeltjes met de smaak van chocolade, gevuld met zachte karamel. Kortom een heerlijke koek met chocolade, een unieke twist op de traditionele Stroopwafel. Een smaaksensatie die je niet zomaar aan je voorbij kan laten gaan.


Glutenvrije Stroopwafels

Glutenvrij eten en toch lekker snacken? Wij van Daelmans willen dat iedereen onbezorgd kan genieten. Daarom zijn er in onze webshop ook glutenvrije Stroopwafels verkrijgbaar. Zo kan iedereen met een glutenintolerantie (coeliakie) toch onbezorgd genieten van het allerlekkerste koekje uit Nederland. Een toefzak bevat 8 glutenvrije Stroopwafels en zijn tevens lactose vrij. Daarnaast bestel je ze extra voordelig in een voordeelverpakking van 8 pakjes.


Honing Stroopwafels

Honing Stroopwafels van Daelmans, ken jij ze al? . Net als bij de originele Stroopwafel van Daelmans zit er een heerlijke karamel stroopvulling tussen de wafeltjes van deze honing Stroopwafel. Maar zoals de naam al zegt, is hier ook een vleugje honing te proeven! Een smaaksensatie die je moet proeven.


Mini Stroopwafels

De mini’s hebben een doorsnede van 4,5 cm. De kleinste variant van de originele Daelmans Stroopwafel, maar met een net zo grote smaakbeleving!


De top 5 van de leukste stroopwafels om cadeau te geven

Stroopwafels zijn niet alleen lekker om te eten maar ook leuk om te krijgen, en dan bedoel ik uiteraard niet een standaard zakje stroopwafels uit de winkel. Maar een mooie verpakking met stroopwafel van een uitstekende kwaliteit en een heerlijke smaak.

Hieronder vind je de mooiste stroopwafels cadeau´s om weg te geven.

Daelmans Stroopwafels in Blauw blik

Het Blauwe blik is een echte eye-catcher en een leuk cadeau voor iedereen! Dit blikje is gevuld met 8 Daelmans Stroopwafels, verpakt in een transparante toefzak. Het blikje heeft een diameter van 10 cm en is 8 cm hoog


Daelmans Stroopwafels Geschenkblik – 27 Mini’s

Geef een luxe geschenkblik met de lekkerste mini Stroopwafels cadeau. Dit stroopwafel geschenkblik is gevuld met 27 individueel verpakte mini karamel Stroopwafels. Leuk om op tafel te leggen als er visite is. Het blik kun je daarna gewoon weer hergebruiken en vullen met verse Stroopwafels. Ook geschikt als brievenbuspakketje, het totale gewicht van het blik is 400 gram. Zo kun je iemand verrassen zonder een bezoekje te brengen!


Daelmans Stroopwafels in Hexa toren

De Hexa tower is een luxe cadeauverpakking gevuld met drie losse Hexa doosjes met daarin alleen de lekkerste karamel Stroopwafels van Daelmans. Op die manier is het nog leuker om Stroopwafels cadeau te geven aan vrienden of familie. Of verras je collega’s of zakelijke relaties eens met deze typisch Nederlandse lekkernij.

De Stroopwafels hebben een diameter van 8 cm en zijn gevuld met een zachte roomboter stroopvulling verrijkt met natuurlijk Bourbon vanille. De Stroopwafels zijn per acht stuks verpakt in ons unieke zeskantige Hexa doosje. Lekker om op tafel te zetten voor bij de koffie of als tussendoortje.


Daelmans X Dutch Speakwords Geschenkset

Heb je binnenkort een feestje te vieren? Geef een Stroopwafel geschenkset cadeau. In samenwerking met Dutch Speakwords hebben wij een te gek cadeaupakket samengesteld voor echte Stroopwafel fans. Naast een Daelmans Stroopwafels cadeaublik met daarin 8 karamel Stroopwafels, zit er in deze set een ‘hold your waffle’ mok en een Stroopwafel onderzetter. Alles wat je nodig hebt om je Stroopwafel feestje compleet te maken. Want onze favoriete manier om een Stroopwafel te eten blijft toch door hem eerst even op te warmen bovenop een warme kop koffie of thee!


Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *