De 10 gouden tips voor goedkope boodschappen 2024 (besparen)

Boodschappen en eten wordt steeds duurder en helaas is er in Nederland een grote groep mensen die niet meer voldoende boodschappen en eten kunt kopen dat je eigenlijk nodig hebt om normaal te kunnen leven. De voedselbanken zijn ook niet voor niets ontstaan en zijn helaas broodnodig.

Ondanks dat de prijzen van onze boodschappen hard is gestegen kun je nog steeds besparen op je boodschappen. Om je hier een beetje mee te helpen heb ik de 10 gouden tips voor je op een rij gezet hoe jij geldt kan besparen op je boodschappen en het eten. De tips worden uitgebreid beschreven zodat je ook echt iets aan de tips hebt.

Koop je frisdranken bij Foodworld-XL

Online boodschappen doen

Vroeger werden de boodschappen bezorgd door de SRV man, met een grote wagen kwamen ze langs de deur boodschappen halen. In sommige dorpen en zelfs steden rijd er nog een SRV wagen maar dit wordt steeds zeldzamer. Mensen gingen naar de supermarkt boodschappen halen. Tegenwoordig vind er weer een verandering plaats het online bestellen van je boodschappen en deze wederom thuis laten bezorgen.

Naast dat veel traditionele supermarkten die we allemaal kennen zijn er ook nieuwe supermarkten die zich alleen richten op online verkoop en het bezorgen van de boodschappen. Picnic is hier een goed voorbeeld van maar zijn er nog veel meer. Deze online supermarkten hebben geen hoge kosten aan een winkel, en de bijkomende kosten maar werken meestal vanaf een industrieterrein.

Deze supermarkten zijn doorgaans goedkoper en een ander groot voordeel van het online boodschappen doen is dat je minder verleiding hebt je loopt niet langs al het lekkers wat graag in je mandje of karretje verdwijnt. Als je ook nog met een boodschappenlijst werkt of telkens als je iets op hebt in het winkelmandje plaatst is de kans op impuls aankopen ook een stuk kleiner. Bij de meeste supermarkten of online verkooppunten heb je vanaf een bepaald bedrag gratis bezorging.

Hieronder een lijst met supermarkten die online verkopen of online supermarkten zijn.

Werk met een budget

Geld besparen op boodschappen door middel van een budget vereist een gestructureerde aanpak. Begin met het analyseren van je huidige uitgaven, stel een realistisch maandelijks budgetdoel in en houd je eraan. Maak een boodschappenlijst op basis van je behoeften en maaltijdplanning, en weersta de verleiding van impulsieve aankopen. Profiteer van aanbiedingen, kortingen en prijsvergelijkingen. Zorg ervoor dat je basisbenodigdheden altijd in huis hebt zodat je altijd iets lekkers op tafel kunt zeggen ook als je geen budget meer over hebt.

Maak een boodschappenlijst

Het gebruik van een boodschappenlijst kan je geld besparen om verschillende redenen. Ten eerste helpt het je georganiseerd te blijven en je te concentreren op wat je werkelijk nodig hebt, waardoor impulsaankopen worden voorkomen. Het voorkomt dubbele aankopen en minimaliseert voedselverspilling, omdat je gericht inkoopt op basis van je behoeften en maaltijdplanning.

Een boodschappenlijst helpt ook bij budgetteren, omdat je van tevoren kunt plannen hoeveel je wilt uitgeven en binnen je financiële doelen kunt blijven. Daarnaast bespaart het tijd, omdat je niet ronddwaalt in de winkel. Het vermindert stress door last-minute beslissingen te voorkomen en voorkomt dat je essentiële items vergeet. Kortom, een boodschappenlijst is een eenvoudige maar effectieve manier om geld te besparen op je boodschappen en je financiële huishouding te beheren.

Doe 1 keer in de week je boodschappen

Het één keer per week boodschappen doen heeft verscheidene voordelen die je helpen zowel tijd als geld te besparen.

Ten eerste, in termen van tijdsbesparing, minimaliseer je de tijd die je in de supermarkt doorbrengt. Minder frequente bezoeken aan de winkel betekenen minder heen en weer reizen, wat vooral handig is als je een drukke agenda hebt. Hierdoor heb je meer tijd over voor andere activiteiten en verplichtingen.

Bovendien draagt minder vaak boodschappen doen bij aan een betere financiële planning. Omdat je minder impulsaankopen doet, blijf je binnen je budget en kun je geld besparen. Het plannen van boodschappen voor de hele week stelt je in staat om te profiteren van aanbiedingen en kortingen, omdat je in bulk kunt inkopen.

Daarnaast leidt een wekelijkse boodschappenroutine tot gezondere eetgewoonten. Je kunt beter nadenken over je voedingsbehoeften en gezondere keuzes maken bij het plannen van maaltijden en het kopen van ingrediënten.

Koop zoveel mogelijk in de reclame

Tegenwoordig heeft elke supermarkt een aanbiedingsfolder van een aantal supermarkten kun je deze ook op je deurmat verwachten. Krijg je geen reclame folders meer? geen probleem er zijn verschillende apps die alle reclame folders aanbieden en ook van de supermarkten. Je kunt dan snel en eenvoudig bekijken welke acties bij welke super markt aantrekkelijk zijn. Vooral de aanbiedingen als de tweede gratis of 50% korting bij meerdere aankopen zijn heel aantrekkelijk.

Wij zelf kijken altijd bij de supermarkten waar ik koop welke aanbiedingen er zijn en aan de hand van de aanbiedingen kook ik iets lekkers. Je hebt dan niet alleen een goedkopere maaltijd op tafel maar ook gevarieerd eten minstens zo belangrijk

Kies voor huismerken / goedkopere merken

We hebben allemaal onze eigen vaste favoriete merken, maar de meeste A merken (de bekende merken) zijn een stuk duurder dan de huismerken. De kwaliteit van de huismerken en andere goedkope merken is de laatste jaren veel beter geworden en dus ook een zeer goed alternatief voor de A merken.

Vind de alternatieven niet lekker of kun je er niet aan wennen kun je altijd weer kiezen voor het A-merk maar heb je het wel geprobeerd. Als je veel A merken gaat vervangen voor een goedkoper alternatief kun je veel geld besparen en het is ook vaak wennen en een kwestie van smaak. Aan de andere kant zijn er vele huismerken dus je hebt veel alternatieve mogelijkheden.

Ga voor de producten die afgeprijsd zijn

Naast standaard aanbiedingen prijzen de supermarkten ook diverse producten af omdat deze uit het assortiment gaat, de verpakking veranderd of op de datum van uiterste verkoop is of bijna deze datum bereikt. Deze producten hebben vaak een korting die kan oplopen tot wel 50%. De meeste Jumbo´s hebben bijvoorbeeld een speciale koelvitrine met de afprijsde producten. Bij veel andere supermarkten staat het gewoon op de vaste plek maar wel met een grote kortingsticker.

Diverse supermarkten en bakkers bieden het brood van gisteren ook goedkoper aan. Deze broden worden al vaak vanaf € 0,25 aangeboden. Als jij thuis het brood in de vriezer stopt is dit geen enkel probleem dat het brood al een dag oud is. Wist je dat je brood ook lang in de koelkast kan bewaren?

Naast de afprijsde producten is er ook een app als Too Good to Go. Deze app bied van supermarkten, winkels en horeca producten aan die in de meeste gevallen op de datum van uiterste verkoop zijn en overgebleven zijn. Deze producten kun je ook een fractie van de normale prijs kopen. Omdat het in pakketten zit is het altijd een verrassing wat je ontvangt. Als jij bijna alles lust en creatief kan koken kan dit een goede optie zijn om geld te besparen.

Bezoek markten en budget winkels

Naast het online boodschappen doen heb je nog meer opties. In veel plaatsen vind je tegenwoordig een budget winkels met food. Bijvoorbeeld Budget food, maar ook andere winkels zoals drogisterijen heb steeds meer aantrekkelijk food aanbiedingen. Naast deze winkels kan de markt ook een goedkoop alternatief zijn.

Op de weekmarkten is bijvoorbeeld het fruit, brood en groente vaak een stuk voordeliger. Op diverse markten heb je aan de eind van de dag vaak ook nog eens extra kortingen voor producten die op weg moeten. Denk bijvoorbeeld aan brood maar tegen het weekend aan ook vaak groente en fruit dat extra goedkoop is. Hier kun je ook van profiteren. Als iets misschien net te veel is kun je het ook vaak in de diepvries bewaren. Sommige groente en fruit moeten dan wel eerst bewerkt worden bijvoorbeeld gesneden worden of gekookt.

Verwerk zelf de producten waarbij die mogelijk is en kook zoveel mogelijk zelf.

Je kunt kiezen voor het gemak denk hierbij aan plakjes leverworst, grillworst, kaas, gesneden groeten en fruit maar wist je dat het veel goedkoper is om zelf groente en fruit te snijden en voor de consumptie klaar te maken. Dit geldt ook voor het zelf snijden van de plakjes kaas, vlees en worst (vleeswaren) i.p.v. kant en klaar. Het levert wel extra werk op maar je kunt hier veel geld mee besparen.

Een krop sla is veel goedkoper dan verpakte, gesneden en gewassen sla en dit geldt voor veel meer producten. Het eind resultaat is het zelfde alleen jij houdt meer geld in je portemonnee.

Dit geldt trouwens niet alleen voor ingrediënten maar ook maaltijden. Het kan makkelijk en verleidelijk zijn om regelmatig kant en klaar maaltijden te kopen. Deze maaltijden zijn in de meeste gevallen veel duurder dan zelf koken en ook vaak minder gezond dan een verse gekookte maaltijd. Daarnaast kun je als je zelf kookt ook bepalen wat wel en niet kookt en gebruikt voor de maaltijd.

Een ander voordeel als je zelf kookt is dat je ook voor meerdere dagen tegelijk kunt koken en de porties in de diepvries bewaard, als je dan een keer geen zin in koken hebt of weinig tijd. Hoeft je niet meer iets te bestellen of een kant en klaar maaltijd te kopen. Je kunt het eten uit de diepvries halen opwarmen en eten maar.

Vervang duurdere producten voor goedkopere

Je kunt op vele manieren besparen als het gaat om de boodschappen, ook een manier van besparen is duurdere producten vervangen voor goedkopere. Bijvoorbeeld regelmatig vlees vervangen voor vleesvervangers, peulvruchten of zelfs een dagje zonder vlees. Maar ook duurdere vleessoorten vervangen voor goedkopere is een mogelijkheid, bijvoorbeeld kippenpoten in plaats van kippendijen filet.

Naast het vervangen kun je ook duurdere producten beperken door vaker een glaasje water of ranja te drinken in plaats van limonade, etc. Als je goed rond kijkt in de koelkast en voorraadkast weet ik zeker dat jij ook alternatieven kan verzinnen waar jij op kunt besparen.


Koop je frisdranken bij Foodworld-XL

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *