Welke granen zijn glutenvrij? En wat zijn gluten? 2024

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, rogge en hun afgeleide producten. Voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of niet-coeliakie glutensensitiviteit (gevoelig voor gluten) is het belangrijk om glutenbevattende granen te vermijden. Gelukkig zijn er verschillende glutenvrije granen en graanvervangers beschikbaar. Hier zijn enkele veelvoorkomende glutenvrije granen en graanvervangers:

 • Rijst: Rijst is van nature glutenvrij en vormt een hoofdbestanddeel van veel glutenvrije diëten. Varianten zijn onder andere witte rijst, zilvervliesrijst en speciale soorten zoals wilde rijst.
 • Mais (Maïs): Mais in verschillende vormen, zoals maïsmeel, maïsmeel en maïszetmeel, is glutenvrij. Het wordt vaak gebruikt om maïsbrood en glutenvrije tortilla’s te maken.
 • Quinoa: Quinoa is een voedzaam pseudo-graan dat van nature glutenvrij is. Het is rijk aan eiwitten en vormt een uitstekende vervanger voor rijst in veel gerechten.
 • Amarant: Amaranth is een ander glutenvrij pseudo-graan dat rijk is aan eiwitten en alle essentiële aminozuren bevat. Het wordt vaak gebruikt in pap of als bindmiddel in glutenvrije recepten.
 • Boekweit: Ondanks de naam is boekweit geen verwant van tarwe en is van nature glutenvrij. Boekweit wordt vaak gebruikt om glutenvrije pannenkoeken en sobanoedels te maken.
 • Gierst: Gierst is een klein, glutenvrij graan dat vaak wordt gebruikt in glutenvrij bakken, maar ook in pap en bijgerechten.
 • Sorghum: Sorghum is een glutenvrij graan dat vaak wordt gebruikt om meel voor glutenvrij bakken te maken. Het heeft een milde, licht zoete smaak.
 • Teff: Teff is een piepklein, glutenvrij graan dat traditioneel wordt gebruikt in de Ethiopische keuken. Het wordt ook gebruikt om glutenvrij meel te maken.
 • Haver: Ondanks dat haver van nature glutenvrij is, worden ze vaak verwerkt in faciliteiten die tarwe, gerst of rogge hanteren, wat kan leiden tot mogelijke besmetting met gluten. Daarom wordt aangeraden dat mensen met coeliakie op zoek gaan naar gecertificeerde glutenvrije haver.

Het is belangrijk voor mensen met glutengevoeligheid en glutentoleratie om voedseletiketten zorgvuldig te controleren, aangezien sommige producten worden verwerkt in faciliteiten waar ook producten met gluten verwerkt wordt, met het risico op een kruisbesmetting. kruisbesmetting is een grote zorg voor mensen met coeliakie, dus het is raadzaam om producten te zoeken die als gecertificeerd glutenvrij zijn gelabeld.

Wat zijn gluten:

Gluten is een groep van eiwitten die van nature voorkomen in bepaalde granen, met name tarwe, gerst en rogge. Deze eiwitten geven deeg zijn elasticiteit en helpen brood, gebak en andere bakproducten hun structuur en textuur te geven. De twee belangrijkste eiwitten in gluten zijn gliadine en glutenine.

Gluten speelt een cruciale rol in het bakproces, omdat het helpt om deeg te laten rijzen en lucht vast te houden. Het is verantwoordelijk voor de chewy textuur van brood en de elasticiteit van deeg. Gluten is ook te vinden in veel bewerkte voedingsmiddelen als bindmiddel en als ingrediënt in sauzen en soepen.

Hoewel gluten voor de meeste mensen geen enkel probleem vormt en een normaal onderdeel van hun dieet is, kunnen sommige mensen gluten niet verdragen. Er zijn twee belangrijke aandoeningen gerelateerd aan gluten:

 1. Coeliakie: Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem reageert op gluten, wat leidt tot schade aan de dunne darmwand. Dit kan leiden tot symptomen zoals buikpijn, diarree, gewichtsverlies en voedingsproblemen.
 2. Niet-coeliakie glutensensitiviteit: Sommige mensen ervaren symptomen die lijken op die van coeliakie wanneer ze gluten consumeren, maar ze testen negatief op coeliakie en tarwe-allergie. Deze aandoening wordt glutensensitiviteit genoemd.

Voor mensen met coeliakie, niet-coeliakie glutensensitiviteit of tarweallergie is het noodzakelijk om gluten te vermijden, wat kan worden bereikt door glutenvrije alternatieven te kiezen en goed op etiketten te letten bij het kopen van voedsel.

Tip: Bekijk de webwinkel van winkelglutenvrij.nl eens. Deze winkel verkoopt alleen maar glutenvrije producten. Het is een snoepwinkel voor iedereen die gluten moet vermijden.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *